İlk Gurup sürüşüm.. Yaşadıklarım ve Hissettiklerim .. sonuç

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
neredeyse tüm ilkler bugün oldu. ilk defa gurup sürüşü.. ilk defa şehir içi.. ilk defa en uzun mesafe
Hayırlı olsun.
ez4y2no.jpg

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Muhabbet tadında birşeyler karalamak istedim.

Bugün gün sonu itibari ile Kafamdaki bir çok soruya yanıt bulabildim. Şöyleki , Bazılarına basit gelebilir ama Emekli olduktan sonra Motora başlayan biri olarak çok korkuyordum , Önceden az biraz Kross tecrübem vardı ama 5 yıl kadar da ara vermiştim. Uzatmayayım Nevada Chopper benim için ağır bir motor hissi veriyordu.
Bugün için bir gurup ile birlikte gezi planı vardı...neredeyse tüm ilkler bugün oldu.
ilk defa gurup sürüşü.. ilk defa şehir içi.. ilk defa en uzun mesafe
Akşamdan gurup sorumlusu arkadaşa durumu izah ettim , Ben acemiyim başınıza iş açmak istemem size yolda katılırım.. dedim.
Gurup sorumlusu arkadaş '' olmaz - yaşaman lazım , biz sana kısa bir eğitim veririz yolda seni her türlü korur ve yönlendiririz.. '' dedi.
sonuç.
Evden çıkıp Buluşma yeri Benzinlik'e kadar 40 km ..
Geziye Başladık - Alsancak -Balçova Özdilek - Güzelbahçe - Urla da kahvaltı - Karaburun yaklaşık 110 km
Korkumu attım.. Motorun dikiz aynalarını bir an önce degiştirmem gerek.. kör nokta çok kötü.
Gurupta tek chopper bendim.. geneli 250 cc ama naked tarzı.. 1 adet 500 cc voge .. normal olarak gurupta en arkada kalan bendim , arada bir arkadaş geri kalıp sürekli beni yönlendirdi , bir ara beni ortaya aldılar , ama özellikle karaburun virajlarında gurup koptu.. benden sorumlu arkadaş arkamdan geldi hep :)

Karaburun un yolunda 110 u bir ara gördüm , rüzgar biraz sert olduğu için arada zorlandığım oldu. Virajlarda çizğimi hiç bozmadım , bazı virajları alırken içim ürpermedi değil , hatta çok hızlıyım yavaşlasam diye içimden geçtiği oldu , ( yapacak bir şey yok- zaten girmişsin viraja , virajdayken fren hepten risk ) o anlarda bakışımı döneceğim yöne kitleyerek başka şey düşünmemeye gayret ettim.. ve virajlar güzel geçti.. savrulma sıfır.. herşey stabil.

Mazeretim olduğu için Karaburundan geri döndüm- diğerleri devam ettiler . Dönerken daha sakin olur diye otobana çıktım. Ne gezer , otoban daha kalabalık ! Gaziemir e kadar deyim yerindeyse tapa gaz .. gerçi en fazla 8000 devre çıktım.. Motor rodajdaydı 6000 deviri geçmiyordum , haftaya yağı değişecek bugün volümü bir tık daha yükselttim.. 7000 ve 8000 devirleri yokladım. Birşey dikkatimi çekti.. Misal 5. viteste 7500 devirden sonra acaip bir tork kuvveti hissettim , motor daha bir başka uzuyor.

Dönerkende Eşime Anneler günü nedeni ile Çiçek almayı ihmal etmedim tabii..

Kafamdaki sorular gitti.. Şu an Uzun yola çıkma korkusu yada şehir içi korkusu yok.

Ekleme yapayım..

Otobanda olsun , Karaburun yolunda yada Balçova selway çıkışında özellikle daha yüksek cc olmasını istedim . Yolda bazen mecbur hızlanman gerek yada sollamaya çıkacaksın daha atak.. anlık olarak gazı verdiğinde 130 görecek bir makina elzem.
Ne zaman olur bilmiyorum ama en geç bu yaz sonu diyorum..

Mondial nevada.. Motor durmasını istediğiniz şekilde hiç fire vermeden kıçı başı oynamadan cst denilen lastiklerle bile duruyor.. ( en fazla gördüğüm hız 110 - daha yüksek hızlarda frenler nasıldır bilemem )
Nevada kullandım. Regal Raptor Daytona V ve S de kullanmıştım.Daytona S 25hp falandı. Ama Nevada kalkışta, son süratte, rampa yukarı ve virajda hepsinden daha ataktı. Ayrıca abs sistemi harika. Islak, nem anında duruyor. Zaten 250cruiserlar içinde en hafifi o.
Cidden uzun yol ve 2 kişilik sehayat için ideal.
Rüzgar konusuna gelirsek cruiserlar nakedlardan daha iyidir. Motor ne kadar alçaksa ve gereksiz havale yoksa rüzgar o kadar kolay yarılır.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Abi sanırım sizi gördüm. 20-25 motor, envai çeşit motor vardı, Güzelbahçe'de karşılaştım. Çeşmeden dönüyordum, scooter'la olduğu için eski yolu kullandım. Tahminen siz o gruptaydınız. Öğle saatleriydi. (12 falan)

Grup sürüşü bana genelde tehlikeli gelir ama rota öğretir.

@tommygun abi sana da yazacaktım gel çıkalım diye, ama eşim gel istinye'ye gidelim şuraya buraya uğrayalım falan diye oyalayınca eve dönüşüm öğlen 3'ü buldu.
Valla haber etsen gelirdim, tüm hafta sonu evde hımbıl hımbıl dizi izledim.

Motosikleti
D400
Ani hızlanma yapamayan nevada gibi motorlarda grup sürüşü sıkıntı oluyor. Mesela geri kaldınız bi anda 140 basıp yetişebilirsiniz düz zeminde ama gitmiyor alet :D

Nevada kullandım. Regal Raptor Daytona V ve S de kullanmıştım.Daytona S 25hp falandı. Ama Nevada kalkışta, son süratte, rampa yukarı ve virajda hepsinden daha ataktı. Ayrıca abs sistemi harika. Islak, nem anında duruyor. Zaten 250cruiserlar içinde en hafifi o.
Cidden uzun yol ve 2 kişilik sehayat için ideal.
Rüzgar konusuna gelirsek cruiserlar nakedlardan daha iyidir. Motor ne kadar alçaksa ve gereksiz havale yoksa rüzgar o kadar kolay yarılır.

Nevada harici o sınıfta başka motor kullanmadığım için mukayese edemeyeceğim. Ama acaip ilgi çekiyor , Benzinlikte Kelli felli ben yaşlarda birisi gelip inceledi , Harley e ne kadar benziyor çok güzel yapmışlar.. bu ne malı ? dedi.. Aydın da üretildiğini biliyorum , yerli üretim.. dedim.
Kullanımı çok zevkli.. otobanda ara hızlanmalarda nazlansada daha 8000 devirleri çok zorlamadığım için bilmiyorum , ama bir iki defa 8000 devirlere doğru acaip bir tork artışı ve ivmelenme yaşayınca hemen gaz kestim.
Beğenmediğim tarafını yazayım..
Benim Boyum 1.86 , Belimde siyatik var , uzun süre kullanımda bel ağrısı yaşatıyor , gidon yükseltme gibi bir düşüncem var , birde sele alçak geliyor , 5 cm daha yüksek olsa daha iyi hissedebilirim.. bilmiyorum. Bana göre çok alçak. Parayı bulduğum an daha yüksek seleli en az 500 cc bandında bir motora geçmeyi düşünüyorum.
Vites düşümlerinde aragazı vermeden yapamıyorum.. Ben buradayım diyor.. Sesi beni bitiriyor.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Ani hızlanma yapamayan nevada gibi motorlarda grup sürüşü sıkıntı oluyor. Mesela geri kaldınız bi anda 140 basıp yetişebilirsiniz düz zeminde ama gitmiyor alet :D

Aynen..

Neyse , en azından görmüş olduk.. Bence 500 cc nin altı motor binmek .. ne bileyim . Burnu havada demesinler ama yok arkadaş 250 cc tat vermiyor.

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Nevada harici o sınıfta başka motor kullanmadığım için mukayese edemeyeceğim. Ama acaip ilgi çekiyor , Benzinlikte Kelli felli ben yaşlarda birisi gelip inceledi , Harley e ne kadar benziyor çok güzel yapmışlar.. bu ne malı ? dedi.. Aydın da üretildiğini biliyorum , yerli üretim.. dedim.
Kullanımı çok zevkli.. otobanda ara hızlanmalarda nazlansada daha 8000 devirleri çok zorlamadığım için bilmiyorum , ama bir iki defa 8000 devirlere doğru acaip bir tork artışı ve ivmelenme yaşayınca hemen gaz kestim.
Beğenmediğim tarafını yazayım..
Benim Boyum 1.86 , Belimde siyatik var , uzun süre kullanımda bel ağrısı yaşatıyor , gidon yükseltme gibi bir düşüncem var , birde sele alçak geliyor , 5 cm daha yüksek olsa daha iyi hissedebilirim.. bilmiyorum. Bana göre çok alçak. Parayı bulduğum an daha yüksek seleli en az 500 cc bandında bir motora geçmeyi düşünüyorum.
Vites düşümlerinde aragazı vermeden yapamıyorum.. Ben buradayım diyor.. Sesi beni bitiriyor.
Hocam bel rahatsızlığı için en iyi motor sanılanın aksine racingtir. Omur yatay pozisyonda yük karın ve göğüs vasıtasıyla depoda.
Yine sanılanın aksine dik oturuşlu motorlar omur düşmanıdır. Chopper, cruiser, maxi scooter, enduro...vs bel ve boyunu haşat eder. Racing zaten porfesyonel bir motordur ve motorcu bu pozisyonda durmalıdır. Kafa da rüzgara dik girdiği için boyun fıtığı da olmazsın. Dik pozisyonlu motorlar konforlu gelse de yol titreşimi ve karşı rüzgar çarpması ile boyun ve bele stres bindirir.

Son düzenleme:
Abi sanırım sizi gördüm. 20-25 motor, envai çeşit motor vardı, Güzelbahçe'de karşılaştım. Çeşmeden dönüyordum, scooter'la olduğu için eski yolu kullandım. Tahminen siz o gruptaydınız. Öğle saatleriydi. (12 falan)

Grup sürüşü bana genelde tehlikeli gelir ama rota öğretir.

@tommygun abi sana da yazacaktım gel çıkalım diye, ama eşim gel istinye'ye gidelim şuraya buraya uğrayalım falan diye oyalayınca eve dönüşüm öğlen 3'ü buldu.
Evet o saatlerde oradaydık , oradan Urlaya.. mordoğan ve ötesine devam ettik.
En arkadaki Nevada bendim.. Sarı renkli bir soft çanta vardı bende. zaten tek nevada bendim.

Hocam bel rahatsızlığı için en iyi motor sanılanın aksine racingtir. Omur yatay pozisyonda yük karın ve göğüs vasıtasıyla depoda.
Yine sanılanın aksine dik oturuşlu motorlar omur düşmanıdır. Chopper, cruiser, maxi scooter, enduro...vs bel ve boyunu haşat eder. Racing zaten porfesyonel bir motordur ve motorcu bu pozisyonda durmalıdır. Kafa da rüzgara dik girdiği için boyun fıtığı da olmazsın. Dik pozisyonlu motorlar konforlu gelse de yol titreşimi ve karşı rüzgar çaroması ike boyun ve bele stres bindirir.

Racing kullanırsam kendimi biliyorum illaki basarım.. Yaş itibari ile olmaz diyorum. Bel için bir çare bulmak zorundayım.
Bu arada Liseden arkadaşım eski racing kullanıcılarından.. hatta Hayabusa sı vardı , Çoktandır görüşemiyorum izini yurdunu kaybettim.
Önder isminde Eski Hayabusa kullanan varmı gurupta :)) Belki buradadır.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Evet o saatlerde oradaydık , oradan Urlaya.. mordoğan ve ötesine devam ettik.
En arkadaki Nevada bendim.. Sarı renkli bir soft çanta vardı bende. zaten tek nevada bendim.

Racing kullanırsam kendimi biliyorum illaki basarım.. Yaş itibari ile olmaz diyorum. Bel için bir çare bulmak zorundayım.
Bu arada Liseden arkadaşım eski racing kullanıcılarından.. hatta Hayabusa sı vardı , Çoktandır görüşemiyorum izini yurdunu kaybettim.
Önder isminde Eski Hayabusa kullanan varmı gurupta :)) Belki buradadır.
Ben xmax kullanıyorken uzun yolda bir saat sürünce benim de belim ağrıyordu, illa ki mola veriyordum. Şehir içinde pek sıkıntı olmuyordu ama bir saat sürekli sürünce hele bizim köfteci rotaları gibi bozuk yollar olunca belim ve sırtım ağrıyordu. vstrom alınca bu da dik oturuşlu ama ayaklar önde değil, çukurlarda ayak peglerine ağırlığı verebiliyorum haliyle belime çok yük binmiyor, gidon yükseltme de var yani biraz dik oturuşlu gibi ama bel ağrılarım kalmadı bu motora geçince.
Cruiser motorlarda da oturuş tarzı dik ve scooterlardaki gibi hatta daha da fazla ayaklar öne uzatılıyor, haliyle her çukurda titreşimde bele yük biniyor. ayaklar önde değil de altta peglere basınca bele yük daha az geliyor, sele de rahat olup hafiften öne eğik oturup bacaklarla depoyu kavrayıp kolları gevşek bırakınca daha rahat oluyor, belim ağrımıyor.

Ben xmax kullanıyorken uzun yolda bir saat sürünce benim de belim ağrıyordu, illa ki mola veriyordum. Şehir içinde pek sıkıntı olmuyordu ama bir saat sürekli sürünce hele bizim köfteci rotaları gibi bozuk yollar olunca belim ve sırtım ağrıyordu. vstrom alınca bu da dik oturuşlu ama ayaklar önde değil, çukurlarda ayak peglerine ağırlığı verebiliyorum haliyle belime çok yük binmiyor, gidon yükseltme de var yani biraz dik oturuşlu gibi ama bel ağrılarım kalmadı bu motora geçince.
Cruiser motorlarda da oturuş tarzı dik ve scooterlardaki gibi hatta daha da fazla ayaklar öne uzatılıyor, haliyle her çukurda titreşimde bele yük biniyor. ayaklar önde değil de altta peglere basınca bele yük daha az geliyor, sele de rahat olup hafiften öne eğik oturup bacaklarla depoyu kavrayıp kolları gevşek bırakınca daha rahat oluyor, belim ağrımıyor.

Aynı şeyleri düşünüyordum , Çukurlarda vs ayaklardan destek alabilsem bu kadar yorulacağımı zannetmiyorum.. Önceki konularda arada yazmıştım demekki tercihim doğruymuş , asıl niyetim Nevada ya bir müddet alıştıktan sonra Suzuki Vstrone tarzı bir motora geçmekti zaten. Nevada yı kullanırken arada düşünürdüm.. ya şu ayak pegleri biraz arkada olsada destek alabilsem diye.. ne gezer.. ayrıca boy uzun haliyle ayaklarda uzun , Işıklarda vs beklerken sol ayağı yere koyuyorum ama dizlerin kırıklığı öyle bir açıya denk geliyor ki neredeyse 90 derece .. buda kasık tarafına aşırı yük binmesine neden oluyor.. ama boy kısa olsa ayaklarda ona oranla kısa olacağı için ayaktaki açı 90 degilde 120 olacak.. kasıklara daha az yük binecek.

Kısa vadede çözüm olarak sürücü sissybar düşünüyorum. bele destek olursa belki daha rahat edebilirim.
biraz bitim kanlansın 2. el bir Vstrone düşünebilirim..

Motosikleti
BMW 1300 GS ADV
Belirli kaidelere ve sayıya uyulursa grup sürüşü eziyet yerine keyife dönüşebiliyor.

En fazla 3-4 motosiklet, sürücüler bir birlerinin sürüşlerini tanıyor, adeta nerede fren yapacak, nerede sollayacak, panik durumunda nasıl hareket eder vb. biliyorlar.
Sürüş hırsı yok. Öndeki sürücü her hangi bir toplumsal baskı hissetmiyor (profesyonel olarak en hızlı ben gitmeliyim, en iyi viraja ben yatmalıyım vb.)
Arkadan takip edenler, kendi yetenekleri el vermese de lideri tehlikeli biçimde takip etmiyor, yoldan aldığı bilgiyi lidere göre değil kendi tecrübelerine göre değerlendiriyor.....

Sollamalarda, toplayıcı, öncünün sollama hazırlığını anlıyor ve müsait anda yolu kapatıyor...
Diğer araçlara sollama yapacakları mesafe bırakılıyor, dip dibe gidilmiyor.....

Durak noktaları önceden ayarlanmış, kimse kimseye yetişmeye çalışmıyor. Nasılsa en fazla 5 dk sonra aynı noktada buluşacağını biliyor.

İşte bu şekildeki grup sürüşü (en fazla 3-4 motosiklet) bana büyük keyif veriyor.

Ama bir birlerini tanımayan, sağdan sollamaya kalkan, başka sürücüleri etkilemekten hoşlanan, sürekli red mist halinde sürüş yapan sürücülerle grup sürüşü kazaya açık davetiye çıkarmaktan başka bir işe yaramaz.

Motosikleti
HONDA FORZA 2025
Vallaha ben çok imreniyorum böyle grup sürüşlerine beraber biryerlere gitmeyi. Grup sürüşlerinde nelere dikkat etmek gerekiyor yada ne gibi tehlikeler barındırıyor? biraz bilgilendirirmisiniz.

@espresso hocam senin atlattığın köy benimki gibi hemşeri çıkıcaz :) hangi köy ?

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Belirli kaidelere ve sayıya uyulursa grup sürüşü eziyet yerine keyife dönüşebiliyor.

En fazla 3-4 motosiklet, sürücüler bir birlerinin sürüşlerini tanıyor, adeta nerede fren yapacak, nerede sollayacak, panik durumunda nasıl hareket eder vb. biliyorlar.
Sürüş hırsı yok. Öndeki sürücü her hangi bir toplumsal baskı hissetmiyor (profesyonel olarak en hızlı ben gitmeliyim, en iyi viraja ben yatmalıyım vb.)
Arkadan takip edenler, kendi yetenekleri el vermese de lideri tehlikeli biçimde takip etmiyor, yoldan aldığı bilgiyi lidere göre değil kendi tecrübelerine göre değerlendiriyor.....

Sollamalarda, toplayıcı, öncünün sollama hazırlığını anlıyor ve müsait anda yolu kapatıyor...
Diğer araçlara sollama yapacakları mesafe bırakılıyor, dip dibe gidilmiyor.....

Durak noktaları önceden ayarlanmış, kimse kimseye yetişmeye çalışmıyor. Nasılsa en fazla 5 dk sonra aynı noktada buluşacağını biliyor.

İşte bu şekildeki grup sürüşü (en fazla 3-4 motosiklet) bana büyük keyif veriyor.

Ama bir birlerini tanımayan, sağdan sollamaya kalkan, başka sürücüleri etkilemekten hoşlanan, sürekli red mist halinde sürüş yapan sürücülerle grup sürüşü kazaya açık davetiye çıkarmaktan başka bir işe yaramaz.
Aynı bizim köfte ekibinin grup sürüşlerini tarif etmişsin. :)
Hatta son gezimizde ben en önden gittim, ekipteki en kötü süren en acemi en eğitimsiz benim, ben önden gidince haliyle toplam hızımız da düşmüş oldu ama keyifli keyifli gezdik.

Vallaha ben çok imreniyorum böyle grup sürüşlerine beraber biryerlere gitmeyi. Grup sürüşlerinde nelere dikkat etmek gerekiyor yada ne gibi tehlikeler barındırıyor? biraz bilgilendirirmisiniz.

@espresso hocam senin atlattığın köy benimki gibi hemşeri çıkıcaz :) hangi köy ?

Yukarıda profesyonel eğitmen olan Mallaca arkadaş yazmış, bana laf düşmez.
Genellikle aşırı kalabalık olunmasın, grup sürüyoruz diye dip dibe gidilmesin, arada en az 500 metre mesafe olsun, herkes kendi yol gözlemini yapsın kendine göre sollamaya mı çıkacak ne yapacak kendi güvenliğine göre karar versin, arada boş yolda yaramazlık yapılıp gazlanacaksa bile öyle birbiriyle yarışmak gibi şeylere kalkışılmasın yeter. Yani kısaca "sağduyu" lazım.

Benim anlattığım köy Trakya'nın ortasında Ergene kıyısında küçük bir köy. https://maps.app.goo.gl/CWn8DLvJWEruVvrTA
Bizim Trakya köyleri ilkukul hayat bilgisi kitaplarında resmi çizilen köyler gibi aynı. 40 yıl önce nasılsa şimdi daha da küçülmüş, malesef devlet köylerde okulları kapatıp servisle ilçe merkezlerine taşıma işine girince köyde yaşayanlar da çocuklarını okutmak vb. nedenlerle ilçe merkezine taşınmış, köylerde sadece yaşlılar kalmış ya da tarlada çalışma zamanı gidip kalıyorlar.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar