Arkadaşlar sırasıyla honda dylan 150 ,2004 burgmanım ve son olarak beverly 500 üm oldu ve bv500 le 19000 i henüz devirdim.
Öncelikle Bu 3 motordan bahsetmemin sebebi bu topicte 3 ünün de yer yer isminin geçmesi ve mukayese edilmesi.
Dylan sınıfının en iyisi bir motor bence,gileralardan daha rahat ve servis ağı, ve tüm tasarım ve kullanım kolaylıklarını barındıran 150 cc sınıfında bence rakibi olmayan bir motor zira honda bıraktı peşini gelmiyor artık Türkiyeye.Ps adında onun yerini alan bir yeni scooter getirdiler.Bana küçük geliyordu ve boyum 190 olduğu için bir maxi scooter a geçsem daha rahat ederim diyerek Suzuki burgmana geçtim.
BURGMAN 'a binmek çok özel hissettirdi ilk evvela, cadillacta oturur gibi hatta v stromu olan çok yakın bir arkadaşım bile sürünce inanamadı.400 cclik seri motoru ,kanepede oturur gibi sürüş (yolda uykum bile geldiği olmuştur) inanılmaz bagaj hacmi ve ağırlık merkezi itibarıyla dengesi çok iyi bir motor ,havalı,ruhu olan ve 2. el piyasasıda epey hareketli , ben sahibindene koydum 2. gün arayan bir arkadaşa sattım hemen ve fiyatım aldığım rakamdan çok az düşmüştü.
Ancak Bu İstanbulumuzun yollarında çukurlara girdikçe, trafikte sıkıştıkça,arka süspansyonun ayarlanamaması , pozisyonu ve esasen yüksekte oturup sürüş fikri trafiğinde okunmasını (ileriyi görebilmek)kolaylaştırdığını farkedince benim için kişisel birtakım - leri de haneye eklemeye başladı.Artçı için de burgmanın arkasında olmak şehir içinde çok zevkliyken bodruma ve kısa seyahatlere giden birkaç burgman sürücüsü arkadaşın yorumu ise tam tersi yönünde idi,Artçıların yüksekte olması nedeniyle çok rüzgar yemesi ,saklanamaması ve rahatsız bir uzun yol seyahati olduğu yorumlarını da dinledim.Hatta tüm burgmancılar bana kızacaklar ama esasen burgman ve bu tip ayak ileride uzatılan ve v gidonlu tüm maxilerde sürüş, oturuş itibarıyle hafif geriye yatarak ve ayakları dizden kırıp ileri uzatarak olduğundan vücudun yükü büyük miktarda kuyruk sokumuna denk geliyor.Bu kısa mesafelerde kendini belli etmeyen bir durumken uzun yol seyahatlerinde ciddi ağrılara neden olabiliyor.Hatta bu durumu bodrum seyahatini yapan bir arkadaşta dile getirmişti.Neticede yukarıdaki oturuşu herhangi bir sandalyede denerseniz bu pozisyonun antropometrik konfora pek yakın bir duruş olmadığını farkedebilirsiniz.hatta Pan europian la oturuşu nerdeyse aynı gibi bir yorum vardı evvelki sayfalarda bence hiç reel değil .Bacakları ileri uzatmak bir kanepede rahatça oturuyor gibi gelsede esasen motorsiklet selesinde otururken bacakların oturuşa dikey dururken (özellikle üst bacak altı ) çok katkısı var.
Ancak arkadaş ben hiç böyle bir rahatsızlık yaşamadım da diyenlerin sayısıda oldukça yüksek olmalı.Zira bir tek bu oturuş Gilera Nexuslarda farklı v gidon sınıfında,sele ve gidon yüksekliği ve ara mesafesi itibarıyla vücudunuzu geriye bırakamadığınız için daha dikey bir pozisyonda oturuyorsunuz hatta biraz öne yatar gibi ki bu da racing hissini veriyor sürenlere.
Şimdi gelelim beverlylere

250 cc beverly tekerlek çapı itibarıyle tüm scooterlardan büyük ve benim gördüğüm en yüksek oturuş b 250 de var,nerdeyse enduroya biner gibi.Tabi tekerlek çap ve yanak ölçülerinin yolu tutuş, çukur ve tümseklerden atlarken verdiği sürüş konforu tartışılmaz bir gerçek.Bu avantajları beverlyler fazlasıyla sürücüye hissettiriyor.Burgmanda çukura girmek bir hayli daha konforsuz idi ve geniş açılı dalga boyu uzun tümseklerden geçtikten sonrada bir süre sallantı , yaylanma devam ediyordu.
Beverly 250 ve 500 ebad olarak burgman ve diğer maxilerden daha compactlar hatta 250cc beverly bu nedenle tasarlanmışlar şehir içinde rahat hareket edebilme yeteneği ilk evvela.Ama bu küçük bir bagaj demek oluyor dolayısyla piaggio yan çantalar sunuyor beverly sürücülerine ve bagajı böyle çözme yoluna gitmişler.
Oturuş gayet dik ve destekli,enduro,touring sürer gibi bir hissi b250 ve 500 ün.
brembo frenler gayet efektif ,burgmanımıda ilk aldığımda balataları yenilemiş olmama ragmen frenleme benim için hayal kırıklığı olmuştu.
Özellikle bv 500 ve benzer sisteme sahip tüm motorları sürenler kombine frenin ne kadar balanslı ve resposive bir duruş sağladığını bilirler.
Bv 500 bana kalırsa tüm maxilerden ayrı tutuması gerekn bir motor , herkes tarafından beğenilebilecek bir motor bence değil çünkü klasik hatlı, dairesel çaplı farı ile maxi bir vespa gibi bir duruşu var..piaggionun neden bu modeli çıkardığını hiç anlayamamışımdır bir bv 500 lover olarak.BV 500 ebat olarak inanılmaz küçük esasen,dar ama yüksek.Honda dylan ile girdiğim her deliğe bununlada rahatça girebiliyorum.Sadece gidonu ağır olması sebat edip alışana kadar size rahatsız geliyor.Piaggio bu bu küçük ebadlı kasaya 39 hp lik 465 cc bir 43.5 nm tork a sahip tek silindir bir motor koymuş.Nerdeyse 600 rr kadar yanaklı arka tekerlerk ve güç esasen fevkalade gereksiz gibi gelsede altınızdaki scooterda o gücü yaşamakta hiç fena bir his değil.2 kişi 170+ ya zorlanmadan çıkıyorsunuz.ben 180 gibi gereksiz süratlere 2 kişi ( 80 er kilo ) defalarca çıktım ve gayet kararlı bir sürüş var şaşırtıyor.
Zira düşük devirde vibrasyonu gerçekten çok.Bir 2 yıl bunu sürüp vibrasyonsuz bir motora binince anlıyorsunuz altınızdakinin tek silindirli bir ktm gibi bir vibrasyonu olduğunu.Birde el freni yok malum 195 kg bir alet yeri geldiğinde dikey bir yerlerde bırakmak dert olabiliyor.Burgmanın el freni harika bir fonksiyondur mesela.Tüketimi ise bence size veridği performansa göre tüm saydığım motorlarda gayet iyi,bv 500 ile bodrumdan istanbula (750km civarı) 2 kişilik seyahatimde 90 liralık benzin aldım ve dönüşümden sonraki iki gün istanbuldada aynı benzin ile sağa sola gittim.Burgmanda gayet tutumlu bence sınıfında.
Şimdi arkadaşlar daha yazabileceğim çok tespitlerim ve aktarabileceğim bir dolu düşüncelerim var zira tüm bunları yazdıktan sonra herkes mutlu olduğu motoru sürüyor diye düşünüyorum,ben bv 500 üm le çok mutluyum hatta 2. bir motor almak istiyorum ve bv mi satmayı düşünmeden ve bu hissi hangi motor bizlere yaşatıyorsa esas olan o dur gerisi hep tartışmaya açıktır ve konuşulabilecek çok detay çıkar bence.Şimdilik aklıma gelenler bunlar ve düzensiz yazdım umarım sıkılmaz okursunuz....
iyi sürüşler...