Bide kuryecilerin bazıları arttırdıkları benzini satıyolarmış sanırım litresi 2.5tl den ? varmıdır doğruluk payı
Yok.
Yahu bir defa akıl var mantık var.Herif 4,33 liraya aldığı benzini niye 2,5 liraya satsın, manyak mı?Benzin fişi var elinde.Ne kadar benzin alırsan o kadar yazıp veriyorsun.Aslında tek bir uygulama yok.Bazı istasyonlarla firma sahibi anlaşma yapıyor.Zaten bildiğiniz gibi artık pompaya plaka yazılıyor ve ne kadar benzin aldığın fişte yazıyor.Hiç fiş falan vermeden benzini alıp gidiyorsun.Ay sonunda yada haftalık, neyse anlaşmaları, fişler toplanıyor.Kim kaç km yapmış kaç litre benzin almış hesap yapılıyor.Motorlar belli, 1 litre benzinle kaç km gideceği belli.Arazi aracı değil ki bu.Şehir içinde 2,5 yaksın arazide 5 yaksın.İstediğin kadar kas 125-150 cc motorla yapabileceğin yakıt tasarrufu 100 km de yarım litre falandır.1 litre bile değil.Nereden arttıracak da benzin satacak adam.Lütfen böyle uydurma şeylerle gelip milletin kafasını bulandırmayın.Bu laf tüm kuryeleri zan altında bırakır.Ayıptır.Belki "sen de benzin satıp para kazanıyorsun herhalde, ne bu savunma durumu?" diye düşünen olabilir.Ben tüm masraflar bana ait şekilde çalışıyorum.Yani benzin bana ait.Ama ecza kuryesi arkadaşlarım var.Onlar adına üzüldüm.
-----
Asıl soruya gelirsek, İzmir'de 750-850 civarı.Fakat böyle ücret yazıyoruz ondan sonra maaş veren gavatlar buradan okuyup çalışana da burayı kaynak gösterip maaşları düşük tutuyorlar.Bu forumların böyle de bir etkisi var haberiniz olsun! Şu anda bu iş 1000 liradan aşağı yapılmaması lazım.Bu işte bahşiş yok.Kıdeme göre bazı yerlerde eski elemanlara biraz daha fazla ücret verilebiliyor.Ki zaten öyle olması lazım.Yazı kışı yok.Sürekli dağıtımdasın.Ama çalışma saatleri sabit denilebilir.Çünkü eczaneler açıkken ilaç dağıtımı olur.Cumartesi yarım gün.Pazar tatil.Resmi tatillerde tatil.Bazen üç beş kutu ilaçla gidersin.Bazende kocaman karton kutuları yanlara arka koltuğa bağlayıp kamyon gibi gidersin.Bir süre sonra acayip sıkılırsın çünkü eczaneler belli, tren gibi aynı yerlere gidip gidip gelirsin.Genelde dar bir bölgede çalışılır (izmir). Sürekli değişen mevzuat ve devletin ilaç parasındaki ödemeleri aksatması yüzünden eczacılar ellerinde fazla ilaç stoğu tutmak istemez.Zırt pırt aynı yere ilaç taşır durursun.Bakkallarda bile bu kadar kısa süreli tedarik yoktur.
Niyeyse sormak aklıma gelmedi bugüne kadar, öğlen yemek çıkıyor mu yada akşam eve motorla gidiliyor mu bilmiyorum.Ama motor ve benzin firmadan olduğuna göre muhtemelen akşam motorlar bırakılıyordur. İş temiz.Sonuçta ilaç taşıyorsan akmaz kokmaz.Eczacılar eğitimli insanlar.Afra tafrası olan elbette vardır.Ama azınlıktadır diye tahmin ediyorum.İnsanlarla fazla uğraşmak zorunda kalmazsın o açıdan iyi.Mesela ben evrak kuryesiyim.Bazıları evrağı teslim alırken bin dereden su getiriyor.Sanki borç senedi imzalıyor eşşek herif.Bu niye böyle şu niye böyle bilmemne diye uzatıyor.Ulan ne biliyim ben?Sanki ben yazdım evrağı.Öyle de dangalak insanlar var.Bunu ben teslim alamam diyip 45 dakika bekleteni biliyorum.Dövsen dövülmez, sövsen sövülmez.Adama anlatıyorum, burada fazladan beklediğim her dakikayı yolda gazlayarak telafi etmek zorunda kalacam diyorum.Adam "bana ne" diyor."İşin bu bekleyeceksin" diyor.Ölürmüsün öldürürmüsün? Ecza olayında yoktur böyle şeyler o yüzden anlatıyorum.
Aslında iş yerinde aranan bazı ufak detaylar kişiden kişiye değişebiliyor.Mesela kimisi sadece paraya odaklı seçim yapar, kimisi iş arkadaşları ile olan ilişkisine önem verir, kimisi de yaptığı işin kendisini ne kadar yıprattığına bakar.Elbette bunların hepsi önemli.Ecza kuryeliğinde para yok, bence iş yükü çok ağır da değil.Yukarıda Ramço kıçın oturak görmez demiş, doğru ama ben çok daha ağır işlerde de çalıştığım için ona göre karşılaştırıyorum.Hem hiç oturmayan hem de bütün gün müşteri ile ilgilenilen yada bütün gün oradan oraya depo içinde mal taşıyan insanlar var.Sonuçta bulunmaz kalifiye adamlar değiliz.Bir eğitim diploma falan da gerektirmiyor.Kendimizi çok abartmaya da lüzum yok.Hergün kaza olasılığı ve dışarıda açıkta çalışıldığı için asgari ücretin üzerinde bir ücreti de hak ediyoruz o da bir gerçek. Mesela Ramço ecza kuryeliği yapılmaz demiş. Ama motor ve benzin firmadan ve maaşlı çalışıyorsun, benzin zammını falan hiç takmıyorsun, motor bozulmuş fazla önemsemiyorsun, o açıdan ne düşünüyor acaba?