Merhabalar değerli gv250 kullanıcıları ve takipçileri,
Son dönemlerde motor arayışlarımdan sonra sanırım gv250 e karar verdim
Normalde şehir içinde hiç kullanmam ve uzun yolda keyif alırım gezerim.
Enduro tarzı 250-400-600cc lik motorlara bakıyordum derken gözüm chopper tarzlara da gitti.
Hemde kız arkadaşımın korkmaması için rahat yolculuk yapmak için sanırım chopper işimi görecektir diye düşünüyorum.
Daha sonra tanıdık bir abimize derdimi isteklerimi anlattım ve kendisi de babadan gelme yıllardı çapır kullanıyor.
Çapır olarak bir kaç seçeneği konuştuktan sonra hyosung gv 250 ye karar verdim ve şuan itibariyle yaklaşık bir saattir sayfaları okuyorum bakıyorum.
Malum sitede ilanlar var ve güzel makinelerde var ama acele etmek istemedim 15 gün daha bakma araştırma modun da olacağım ve daha sonra uygun bir motor alacağım.
2010 model ve yukarı modellerini almayı düşünüyorum.
Sizin tavsiyeleriniz nelerdir. Aktif kullanıcısı olarak diyecekleriniz nelerdir nelere dikkat etmem gerek satın alırken bakarken. Teşekkür ederim.
2. elde 2011 ve üstü modelleri tercih edersen geçmiş modellerde karşımıza çıkan 7-8 bin devir arası gaz kesme problemini yaşamazsın.
Aşırı zorlamalardan ötürü "pipo" diye tabir edilen parçayı mutlaka kontrol ettir. Buji pipolarında çatlama çok sık yaşanıyor motor zorlandığında. Ama kullanıcılar böyle kullanmaya devam ediyorlar. Bunu anlamak için de çalıştığında düzensizlik olup olmadığına bir bakman lazım. Ama ustaya götürüp direk buji piposuna da bakalım dediğinde zaten kabak gibi ortaya çıkar. Bu arada bu parçaya pipo diyorlar ama asıl ismi başka bir şeydi sanırım.
Çok dayanıklı bir motosiklet olmasına rağmen zaman zaman konjektöründe arıza çıkabiliyor. Mutlaka kontrol ettir.
Gaz, fren ve debriyaj telleri aşınmak üzereyse satın alacağın adam mutlaka değiştirip versin veya sen değiştireceksen fiyattan düşsün.
Oksijen sensörü bozulduğunda göstergelerde FI ışığı düzenli olarak yanar. Bu sensör değiştirilerek yapılan bir onarım gerektirir. Sürüşe, motrun çalışmasına HİÇBİR ENGELİ YOKTUR. Çok ucuza halledilir.
Sağlam şasilidir. Yan yatmış diye motoru almamazlık etme. Çok sağlamdır. Depoda, egzostta, motor bloğunda hasarı yoksa sana bir masrafı olmayacaktır.
Hava filtrelerinin, yağ filtresinin temiz olmasına veya düzenli değişmiş olmasına özen göster ki buna yine usta bakarsa daha iyi olur.
Yan sehpa müşürü çalışıyor mu çalışmıyor mu kontrol et. Şöyle ki motor vitesteyken yan sehpada bırakılmışsa marş almaz, boştaysa marş alır. Motosikletin marşı kapalıyken debriyajı sıkıp 1 veya 2'ye al. Sehpayı aç. Debriyaj çekili iken marşa bas, eğer motor çalışırsa sehpa müşürü arızalıdır. Güvenlik olarak boşta değilse eğer yan sehpadayken motor çalışmaz çünkü.
Ön çatalda bir eğrilik var mı diye mutlaka bak. Kafadan kaza yapmışsa sürüş esnasında sorun çıkar.
Motorla stabil bir hızda giderken 2 elini de bırak. Sabit bir çizgide gitmiyorsa, yani motor bir yöne çekme konusunda meğil gösteriyorsa şaside veya kuvvetle daha muhtemel olarak arka tekerlekte bir darbe vardır.
Elciklerin dış kısımlarını, aynaların arka kısmını ve fren ile debriyaj manetlerini iyice incele aşınma var mı diye. Ciddi sürtünme izleri varsa yerde sürünmüştür, ciddi bir kaza durumu yoksa SÜRÜŞE BİR ETKİSİ OLMAZ. İlgili parçalar değiştirilir, yola devam edilir.
Lastikler Shinko marka fabrika çıkışı lastiklerse hemen imha et. Hele 15.000'i geçmesine rağmen bu lastiklerle yola devam ediyorsa mutlaka yok et. Michelin City Grip al yerine. Çünkü Shinko Naylondur, çabuk erir, yol tutmaz, virajda ve yağmurda kaydırır. Aman dikkat.
Eziklere, göçüklere kafayı takma. Yolda giderken taş yemeyen yoktur. Depoda olmaması daha tercih edilir. Kılcal bir delik varsa bile yakıt kaçırabilir.
Sakın ola motorunu OTOYIKAMADA TAZYİKLİ SUYLA YIKATMIŞ birisinden satın alma. Tambur gacırdar, konjektör kısa devre yapar, zincir yağı akar gider vs. Sorunlar sana kalır.
Motor şasi numarası, seri numarası gibi değerlere mutlaka bakın ruhsatla örtüşüyor mu ? Çalıntı motor çok etrafımızda. Başkasının hayallerine istemeden de olsa sahip olmayalım; hele bu onun bunun çocuklarına bir de bunun için para ödemeyelim.
Fren balata, disk, kaliper ve fren hidroliğini mutlaka kontrol ettir.
Benzini kaliteli istasyonlardan (SHELL & OPET) ve hep 95 oktan mı almış sor mutlaka. 97 oktan koymuşsa makine tekleyecektir.
Son olarak faturaları, kullanma kılavuzu, yedek anahtarı, yetkili servislerce atılmış bakım kaşeleri, muayenesi, zorunlu trafik sigortası gibi motosikletle ilgili tüm detaylar tam olsun. Bir de MTV borcu olmasın.
Bunların tamamına olmasa da can alıcı olanlarına mutlaka dikkat et.
Şimdiden hayırlı olsun, kazasız belasız sürmek nasip olsun.