Balatanın pek km sınırı olmaz aslında tamamen kullanıma bağlıdır sonuçta, kimisi arka freni çok kullanır kimisi az. Ama benim 2005 model arka balatam eskiyip sertleştiği için çok iyi tutmuyor ve çok ses yapıyordu. Tam olarak bitmemiş olsa da 23.000 km'de değiştirdim. Ama en iyi anlama yolu (arkadaki işarete güvenmiyorum) frene az bastığında tutmayıp, biraz daha bastığında tekerin kilitlenmesidir. Otobüs freni gibi ötmesi (benimki öyleydi, frene bastığımda millet etrafta seksenküsür model körüklü otobüs arıyordu) genelde balatanın yıllar sonucu sertleşmesinden kaynaklanır. Sonuç olarak balata değiştirmek iyidir, zaten muhtemelen orjinal arka balatayı kullanıyorsundur değiştir artık.Ayrıca balatayı gereksiz yere bile değiştirirsen yaklaşık 70 TL (balata 50 TL+tahmini işçilik) masraf yaparsın ama olur da disk frendeki gibi bitik balatayla kullanınca balatanın temas ettiği yüzeyin zarar görmesi gibi bir durum olursa -ki bence muhtemeldir- masrafın muhtemelen 3 haneli rakamlarla ifade edilir.
![]()
Sen de ne sorsan değiştir diyorum.![]()
Muhtemelen 2005 model bir motorda halen aynı balatayı kullanacak kadar 'rahat' bir bünyeye sahip değilim
Haa uzmanlık sorusu daha! 2 senelik yine 30000km yapan Michelin lastiklerde ufak ufak çatlamalar mevcut,lastikler tamam mı devam mı?Özellikle ön lastiğin desenleri arasında var bu çatlaklar...