SM hangi koşullar için D olan model hangi koşullar için sizce uygundur? sele yüksekliği sizce nasıl olmalı? her iki ayak uçlarımın yere değmesi yeterli mi ?
SM, süpermotonun kısaltması. Özetle arazi motorunun asfalta uyarlanmış hali. D modeli enduro. Yani asfaltta da arazide de idare edecek bir motor.
Süpermotoyla enduro türleri arasındaki farklar ne?
1- Süpermotoların jantları küçüktür. Benimkinde 17 inç mesela. Bunun avantajı, motorun manevra kabiliyetini arttırması. Az bir çabayla hemen yatıp kalkar bu motorlar. Dezavantajı, engebelerle, çukurlarla büyük jantlar kadar rahat baş edememesi.
2- Süpermotolarda asfalt lastiği olur. Lastiklerin tırtığı, kanalı azdır. Asfalta çok iyi yapışır, arazide kayar. Enduro lastikleri daha tırtıklıdır, yerine göre dişlidir.
3- Vites aralıkları farklıdır. Endurolarda birinci ve ikinci viteslerin aralıklarının daha geniş olması beklenir.
4- Amortisörlerde ve arka frenlerde farklılık vardır. Süpermotoların arka frenleri daha güçlüdür ama bu da arazide dezavantaja yol açıyor galiba.
Süpermoto, dar virajlı asfaltların şampiyonu. Aşağıdaki resimdeki gibi viraj almayı ancak süpermoto başarır (adam düşmemiş):
Araziye girerse de amortisörleri ve tabanının yüksek olması sayesinde normal cadde motorlarından daha başarılı olur ama yine de çok şey beklememek gerekir.
Enduroya gelince, belki asfaltta bu kadar yatmaz, manevraları bu kadar seri olmaz ama ortalama kullanıcının işini pekala görür. Arazideyse çok daha rahattır. Toprak yollara çok çıkacaksan enduro almanı tavsiye ederim.
Sele yüksekliğine gelince, benim boyum 1,76. Altımdaki DRZ400-SM ilk motorum ve sele yüksekliği 890 milimetre. İki ayağımı birden yere koymaya kalkarsam tam basamıyorum. Yükseklik ilk bir iki ay biraz sıkıntı verdi ama alıştım. Senin motorlara baktım, SM'nin sele yüksekliği 825, öbürününki 845 milimetre. Ayrıca benim motorun kuru ağırlığı 135 kiloyken bunlar 120'şer kilo. Yani benim boyumdaki biri hiç sıkıntı çekmez diye düşünüyorum.
Bu arada, son anda aklımı çelmeselerdi DRZ yerine RX 125 SM alacaktım ben de.
Bu işlerin daha epey acemisi olduğumu da belirteyim. Sürçülisan ettiysem ustalar düzeltsin.