@Mavi prens ; Bu motorun fanlarından birisiniz anlaşılan

Evet 2 kişi için hiç uzun yola uygun bir motor değil açıkçası. İnşallah bir gün alır ve istediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz
@Sessizsakin Yağız delikanlı...:bounce:
Şimdi senin yorum tarzınla buraya sayfalarca cevap yazmam gerekirdi, ki şahsen diğer konularda yaptığın bilgilendirmeler karşılığında sana nekadar çok şey yazsam azdır diye düşünüyorum
Başlayalım

;
20 sayfayı okumadığın için seni affetmiyorum, senin uzun uzun ve değerli bilgiler içeren yazılarından ötürü affediyorum

Şaka bir yana araştırma yapsan bulurdun ama bu konu da zaten çok hızlı akmıyor, senin için tekrardan bir bilgilendirme yapmak sorun olmaz:wiinkk:
Öncelikle bu benim ilk motorum. Teorik olarak motor ve arabalar hakkında bilgim vardır. Araba tecrübem de vardır. Ancak yinede belirteyim ki ilk uygulamalı motor deneyimimi bu motorla yaşıyorum. 2500km dir kullanıyorum. Ona göre yazdıklarımı süzgeçten geçir işte...
Vasıflı işçi sınıfının gizli kahramanı Karion... Evet seni gayet iyi anlıyorum. Ben de CBF ile başlamamak için araştırma yapmıştım epey. Yani sonuçta bu iş motor işi ve ben her baktığımda her bindiğimde hoşuma giden bir motorum olsun diye istiyordum. Yani biraz farklı olsun, vasıflı olsun diye. Sana şöyle söyleyeyim, egzotik motorlar hariç hangi sınıfa bakarsan bak sınıfında diğer motorlara bukadar fark koyan bir alet daha bulamazsın. Bana da çok diyorlardı "çok ilgi toplayacaksın" diye ama bunu aldıktan sonra daha iyi anlıyorsun. Benim de olayım ilgi toplamak değil tabi. Ancak hem farklı hem de kaliteli(sadece görüntüden ibaret, tırt bir çinli olmayan) bir motor sürdüğünü hissettikçe motoru daha da bir sevmeye başlıyorsun...
Kronik sorunu yok... Ben daha duymadım. Motor kısmında bir sorun çıkartmıyor alet. Geri kalan özellikleri de gayet basit ve sağlam. Hele ki senin çözemeyeceğin biçbişeyi olamaz. Yani kronik bir sorunu yok... Aslında var! Şimdi aklıma geldi, birazdan bahsederim...
Yakıt olarak
Chronix'in dedikleri karşısında şaşırdım kaldım diyebilrim:

hmy:: Ben 3,5 lt/100 km gibi bir değere bile yaklaşamadım... Şöyle anlatayım, genelde üstümü başımı giyinirken motoru çalıştırırım. 2-3 dakka kendi kendine çalışır. Sonra yavaş yavaş takılırım. Motor ısındıktan sonra ise performanslı kullanıma geçerim. Genel olarak böyle yaparım. Performanslı kullanımdan kastım ise habire red-line yapmak yada red-line civarlarında motoru uzun saniyeler kullanmak değil. Yada motoru boğacak kadar ani gaz köklemeleri değil...Yani tinimini hanım modunda sürmüyorum motoru sadece. Zaten 125 lik motor, çok sakin kullanınca gitmiyor. Eh gün içinde de trafik çok oluyor Ankarada, ışıklarda felan hemen gazlayıp uzamaya çalışıyorum, pek trafikte sabredemiyorum(tehlikeli olmayacak şekilde hızlı gidiyorum işte anlayacağın). Tabi 7/24 böyle kullanmıyorum. Bazen geceleri eve dönerken yada yağmurlu havalarda oldukça sakin kullandığım da oluyor. Ama çoğunlukla motoru "performanslı" kullanıyorum. Ve bu durumda bile yakıt tüketimimden şüpheliyim, çok mu yakıyorum diye. Ben 2500 km dir motoru kullanıyorum ve ortalama 250~270 km de bir depoyu fullüyorum(10 kez fullemişimdir en az yani). Her defasında da dikkatlice not edip hesaplıyorum. Ve bu hesaplarım sonucunda; en az 2.95, en fazla da 3.20 olmak üzere büyük çoğunlukla "
ortalama 3.1 lt/100 km" yakıt tükettim.:silent:
Ha neden fazla yakıyor muyum diye şüpheliyim. Çünkü bazı CBF kullanıcıları 2.5 lt yaktığını iddia ediyorlar. Ama sonradan çözdüm olayı. Doğru söylüyorlar, ancak onlar çoook sakin kullanım sonucu bu değerlere ulaşıyorlar. Yani maddi olarak çok rahat olmayan kişiler motoru çok sakin kullanıyor(ve hatta bazıları karbüratöreden de yakıtı kısıyor) sonra da 2,5 lt yaktım diyor. Bende okadar sakin kullansam -3 lt değerlerini görürüm. Ancak ozaman da trafik çekilmiyor doğrusu. Yakında Sübap ayarı da yapmayı düşünüyorum. Ondan sonra yakıta tekrar bakıcam, biraz daha azalabilir. Çünkü motor üst devirlerde biraz kesiliyor gibi geldi bana. Yada motora alıştığım için öyle geliyor. Kullanım kitapçığında 4000 km de bir sübapları ayarını kontrol edin demiş. Bakalım bakalım...(Karb. hava ayarını yaptım, ayarsız gezmiyorum)
Uzun yolda ise çok bişey değişir mi bilmiyorum. Hiç uzun yola çıkmadım. Ancak ~90 kmh hız ile gitmeye kalksan, bu 5. viteste yüksek devir anlamına gelir. O yüzden de yakıt çok fazla değişmez gibi geliyor bana. Ancak şehir içinde sürekli kırmızı ışıklarda gazladığımı düşününce sanki 3litrenin altına inersin gibi geliyor...Ben 1 keresinde abanmıştım düzlükte. Motor 111-110 kmh arası gidip geldi. Dedim "tamam bizim son hız 110 kmh imiş..." Harbi son hız ama, 100ün üstünü zorlamanın bir anlamı yok bence. Ona göre düşün işte...
Bunun lastiklerinin 2 side sıra dışı. Ebatları 130/80-R18 (ön) - 180/80-R14 (arka). Piyasada böyle lastik ebatları yok. Bu lastikler arandığında bulunabiliyor mu bilmiyorum.. Hiç aramadım. Motorun Ankaradaki bayisi ile konuştum, "ben aynı zamanda lastik dist.üm" dedi, "sen lazım olunca gel bana sor, ben getiriyorum bu lastiklerden" dedi. Anladığım kadarıyla elinde hazırda barındırmıyor... Ama kuralkan da mevcut mudur bilemiycem. Ha markası da,
Shinco. Kore malı.
Gelelim Lastiklerin kalitesine. İşte yukarıda bahsettiğim kronik sorun bu! Lastiklerin frenleme özellikler etkileyici değil. Arka taraf hafif kaldığı ve geniş tabanlı olduğu için kızaklamaya çok hevesli. Sert hamurlu zaten lastikler. Ön taraf ise kızaklamıyor kolay kolay. Hatta arka tarafa kıyasla çoook daha iyi bir fren performansına sahip. Şahsen başka marka lastik ve motor kullanmadığım için bişey diyemiycem. Ancak kuryelerin taktıkları 100~200 TL aralığındaki çinli markalar kadar da kötü değildir bu lastikler.
Yağmurda arka tarafı kaydırman kolay. Ancak bu arka tarafın performansının kötü olmasındaki en büyük etken ise bence Ankaranın cillop-kaymak asfaltları... Bazen asfalta bakıyorum, kendimi görüyorum desem yerdir. Yanlız şunu söyleyim, ben 1,82 boyum(75 kg) ile daha motoru sürmeyi yeni öğrenirken virajda, 2 kez arkayı 1 kez de önü kitlemeyi başarmıştım. Ve hepsinde de ayağımı yere "vurarak" motoru topladım

Sen ~190 boyun ile bu motor ile oyuncak diye oynarsın. Zaten 125 kg. Ve ben eğlence olsun diye zaman zaman fernlerken arkayı kitliyorum, bir ayağım yerde salına salına yavaşlıyorum

Gayet kontrolü kolay bir motor. Zaten motor 3 haneli hız değerlerine çıkamıyor pek, o yüzden yüksek süratte fren sıkıntısı çekmiyorsun
Bir de şu açıdan bakıyorum, bu motorun SM modelin olan arkadşım, kaliteli olsun diye pirelli marka 17" lik çift lastik aldı ve +500 TL gibi bir fiyat bayıldı. Sen bu Shincolar yerine yurt dışından getireceğin Bridgestone marka lastiklere ~400 TL(tahminen) bayılsan çok değil bence. Bana Shinco lastikler için, 100~130 ön, ~180 arka fiyat söylemişti bayi.
Bridgestone TW34 modeli şöyle bişey (daha küçük ebatlı resim bulamardım);
Bridgestone TW203(ön) TW204(arka) modelleri ise şöyle bişey(Tip-desen olarak bizim Shinco'nun aynısı);
Şu safaya da bak, dunlop da varmış;
Link. Suzuki Van-Van ve Yamaha TW200 kullanıcılarını araştır, onlar ile aynı tip lastik ebatları var bu motorda :cat: E-bay de felan vardır...
Motorun 2 versiyonu mevcut TR de. Önceki; hava soğutmalı, SOHC motor, 2 sübaplı, üzerinde(selede) Hyosung yazan, Analog göstergeli modeller. ~12hp olarak belirtiliyor.
Yeni nesil (sanırım 2009 sonrası) ; Hava+yağ soğutmalı, DOHC + 4sübap, Digital göstergeli, 13.5~14.5 hp olarak belirtilen ve üzernde S&T yazan modeller. Genelde yeni modeller de turuncu renk var. Eskiler, sarı ve kırmızı renkte.
Eski modeli hiç kullanmadım, nekadar fark var bilmiyorum ama yeni modelin yağ soğutmalı olması hoşuma gidiyor. Tavsiye ederim. Bir de eski modellere kuralkanın yardımcı olmadığı yalanı var, onlara takılma. Yedek parçalar satılıyor herkese. Zaten senin gibi bir adam servise götürmez bu motoru(ben bile götürmüyorsam). Ancak eski ve yeni modelin motor aksamları ve parçaları farklı. Bujileri de farklı...
Eğer şehir içi için alacaksan en büyük sıkıntın göreceğin ilgi olacaktır. Ciddiyim. Ben herçeşidiyle karşılaştım. Motoru kızılaya parkediyorum, işten çıktığımda motorun başında soru sormak için bekleyen insanlara alışmıştım ama geçen gün birisi sormuş soruşturmuş, beni bulmuş ve ofise gelmişti. Bilgi almak için :mrgreen: O kadar hoşuna gitmiş motor
Bence alım-satım işini çok dert etmiyorsan, 2.el de satamam felan diye düşünmüyorsan çok makul bir motor bu.
Buarada dün Zincir ve dişli takımına fena giriştim. Tertemiz ettim çıktım. Zinciri de gerdirdim. Resimleri paylaşırım. Ve yanılmışım,
bizim zincirler O-ring'li imiş
Haaa, yazmayı unutuyordum; motorun genel olarak parçaları ucuz değil. Ama seni bağlayacağını sanmam, günün birinde bişey gerekirse sen kesersin biçersin bişeyler uydurursun sen. Yani cidden seni etkileyeceğini düşünmüyorum.