Hortum patladı (fotoğraflı)

Katılım
2 Ocak 2011
Mesajlar
714
Geçen gün yolda giderken deponun altından cızırtıyla karışık bir ses gelmeye başladı. Egzoz bağlantı noktasından şüphelendim kontrol ettim gevşeklik yok. Aklıma gelen diğer yerleri kontrol ettim ama ses devam ediyordu. 2 gün önce seyir halindeyken ses bir anda değişti cızırtıdan patırtıya döndü ve motorda biraz rahatladı. Kontrol edince hortumun patlamış olduğunu gördüm, parmağımı delik yere bastırdığımda ses normale döndü ve sorunun kaynağını bulmuş olmakla ben de rahatladım.

Normalde hemen değiştirirdim ama motorun rahatlaması beni düşündürdü ve biraz gözlemlemeye karar verdim şuan çatara patara gidiyoruz :D Hortum, hava filtresinin borusuyla depodan gelen borunun birleşimini motora bağlıyor. Bu hortumun görevi tam olarak nedir, patlamasıyla meşhur iptal edilip yeri tıpalanan hortum bu mu?

Patlayan kısım


Diğer taraftan görünümü
 
Katılım
31 Mar 2009
Mesajlar
3,303
egr geri dönüşüm kısmı yanmamış gazların karbüratöre yollanıp tekrar motordan geçirilerek emisyon değerlerini düşürmesi için yapılan bir sistem o yüzden motor biraz daha iyi gider eğer komple kurluyum dersen bloktan çıktığı yere metal conta karbüratörden giren yeride hortumu kesip ısıtırak körelttinmi tamamen iptal etmiş olursun sonrasında bi karbüratör ayarı yaptır ama sonuçta ne farkedicek dersen motor daha rahat ve vuruntusuz çalışır
 
Katılım
9 Ocak 2015
Mesajlar
1,669
katalizör hortumu patlayan şey,artık emilsyon ölçümü kalktığı için motorlarda kullanmanın anlamı yok,bloktan çıkan metal hortumu köreltirsen sorun kökten çözülmüş olur.
 
Katılım
5 May 2014
Mesajlar
1,576
O patlayan borunun içine silikon sürüp köreltmeye çalıştılar benim motorda, silikon uzun zaman sonra sıcaktan erimiş ve borunun içinde yayılmış.

Dikkat et sende de yapmasınlar aynısını.

Onu iptal edersen üstteki 2 arkadaşın da dediği gibi motor daha rahat çalışır ve vuruntu yapmaz.
 
Katılım
2 Ocak 2011
Mesajlar
714
Cevaplar ve uyarı için teşekkürler. Motorun son zamanlarda 5. Vites üst devirlerdeki performansı biraz düşmüştü, bu düşüş az olsa da sollamalarda hissediliyordu. Motor hortumu patlatıp kendini rahatlattı şuan 5. Vites üst devirler eskisi gibi. Bu açıdan güzel ama şimdi gazı bıraktığım anda motorda patlamalar başlıyor önceden bukadar değildi

Hortumun değişimi iki kelepçeye bakıyor. Bugün hortumu değiştirip bikaç gün de öyle gözlemleyim bakalım nasıl olacak. Yeni hortum olumsuz etki ederse iptal ediyim.
 
Katılım
1 Eki 2007
Mesajlar
262
Bi an korktum hava filitresinden gelen bi hortummu diye. Ordan tozu, toprağı motor buloğuna alırmı diye ama arkadaşkar katalizör hortumu demiş ☺

Peki böyle bi iptal yarın öbürgün muayene, egzoz emisyonda filan sorun çıkarırmı ???
 
Katılım
13 Ara 2004
Mesajlar
13,918
Düzgün çalışan ve de uzun ömürlü bi sistem olmadığından geri dönüşüm sistemi kısa sürede iptal edilir. İptal etmezsen böyle 15 günde bir hortum değiştirirsin.
 
Katılım
5 Eyl 2014
Mesajlar
700
aha valla benim motorda diyafram sandığım şey. içi neden simsiyah diyordum samet usta da dedi egr valfi diye. burada da herkes iptal edebilirsin demiş. ben de ilk olarak onu takmadan toplayacağım motoru o zaman.
 
Katılım
2 Ocak 2011
Mesajlar
714
Motor gelecek ay 4 yaşına giriyor ilk kez patladı ama 15 günde falan patlarsa kesin iptal ederim. İptali nasıl yapmalı peki, motor kısmındaki boruyu kaynakla kapatsam diğer tarafta da hortumu ısıtıp uçlarını birleştirsem olurmu?
 
Katılım
31 Mar 2009
Mesajlar
3,303
olur kaynak yerine oraya metal conta tarzı kestir öyle yaptır olaki satarsın vs belki tekrar kullanmak ister milletin ne yapıcağı belli olmaz :D
 
Katılım
2 Ocak 2011
Mesajlar
714
olur kaynak yerine oraya metal conta tarzı kestir öyle yaptır olaki satarsın vs belki tekrar kullanmak ister milletin ne yapıcağı belli olmaz :D

O da doğru alım satımlarda her türlü fantaziye açık olmak gerek :)

aha valla benim motorda diyafram sandığım şey. içi neden simsiyah diyordum samet usta da dedi egr valfi diye. burada da herkes iptal edebilirsin demiş. ben de ilk olarak onu takmadan toplayacağım motoru o zaman.

Hortumu hiç takmayınca baya ses çıkıyor. Haftalardır çatara patara gidiyordum :) Hortumsuz bi dene motor hoşuna giderse iptal et.
2 gün önce hortumu değiştirdim. Dün yağmur vardı bugün denedim motoru. Son viteste 300 devirlik bi düşüş var onun dışında şimdilik iyi, ama kendi sesini özlemişim motorun :)
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar

Üst