Arkadaslar merhaba yine ben yine lAstik konusu m5 ve z8 arasinda gidip gelmekteyim kendi sayfasinda baktigimizda aralarinda cok birbfark yok gibi geliyor z8 omru daha uzun islak tutunmasi daha iyi kullanim rahatligi geri tepkime dedikleri sey daha dusuk sadece bir deger m5 daha kisa omur yagmurda daha kotu ama virajlarda bir tel sistemi daha yapmislar yanaklara dogru birde yesil halka yapmislar z8 ortada kirmizi ve yanaklara dogru sari hatla yapilmis m5 de o sari hat daha kisa yanaga dogru birde yesil hat eklenmis z8 kullanan tanidiginiz varmi birde soyle bir durum var m5 daha cabuk bitsede 250 tl daha ucuz z8 oranla 2 kere z8 alana kadar 3 kez m5 alsam ayni miktara geliyor motorda hepmiz birbirimizi biliyoruz paraya bakan insanlar degiliz ama degerlendirme yaparken olcut oldugundan buraya o bilgiyide yazdim gonlum m5 de z8 aklimi karistiriyor sadece
Mert, aslında lastik oldukça göreceli bir kavram en azından bence ama şahsi fikrim lastik almadan önce çok ama çok iyi araştırma yapmak.
Ben aşağı yukarı dünya üzerinde ki bütün popüler motosiklet ve araba yarışlarını takip ederim ve bu yüzden de marka seçimlerimi buna göre yaptım diyebilirim. Ben alırken aşağıda ki grafiği esas aldım kendime benim ne istediğim konusunda bana bir fikir verdi.
Hepimiz kullandığımız ürünün oldukça kaliteli beklentilerimizi karşılayan ve süper lastikler olduğunu söyleriz ancak hepimiz gibi bu motosiklet, dolayısı ile burada sürüş karakterimiz arabalardan çok daha fazla ön plana çıkıyor.
Bende senin gibi Metzeller M5 düşünüyordum ama gerek WSBK gerekse British SBK yarışlarını takip ettiğim için tek lastik tedarikçisinin Pirelli olduğunu fark edince radarıma Pirelli'yi de aldım. Motogp'de, Michelin ve Bridgestone lastik tedariki etmekte ama motogp tamam motosiklet yarışlarının en üstü ama kullanılan motorlar genelde cadde motoru ya da fabrikasyon motosiklet değiller. SBK'da ise bildiğimiz cadde motorlarından devşirme makineler kullanılıyor, en azından referans noktam benim bu şekilde idi.
Kısaca özetlemek gerekir ise benim için lastiğin ömrü ile pek ilgilenmedim ki bende agresif bir kullanıcı olmadığım için bana dayanır diye düşündüm ve frenleme ve viraj kabiliyetlerinin çok daha önemli olduğunu düşünerek seçim yaptım.
Benim öncelikli tercihim lastiğin ömrü önemli değildi ama lastik çabuk ısınsın ki ben tedirgin kullanmayayım ve benim lastiklerimde çok çabuk ısınıyor.
İlk olarak sanırım biliyorsun ki bende Pirelli Diablo Rosso II var yani bu lastik Metzeller M5'in biraz evrim geçirmiş çünkü Pirelli 1986'dan beri motosiklet lastiklerini Metzeller üretiyor ve 1989'da da Pirelli, Metzelleri satın alıyor ve hala da Metzeller'in sahibi olarak devam etmekte ve bana sorarsan ikisi de oldukça güzel. Diablo Rosso II 2013 senesi itibari ile birçok race makine sahibi takmaya başladı ve Metzeller gibi şikâyet edenini daha duymadım ve diğer forumlarda da okumadım.
Aralarında ki benzerliklere gelince de, kauçuk karışımı olarak Z8 de ki gibi çift karışımlı kauçuk esaslı lastik diğer özellikler konusunda ise M5'e benziyor Şile gezimizde bilmiyorum dikkat ettin mi ama Ergin'in lastikleri bizim motordakine göre daha geniş duruyor ve yine dikkat ettiysen Korhan'ın(artık karıştırmıyorum

) M5'e yakın bir genişliği vardı bir 180diğeri de 190 olmasına rağmen. Seninle hem dillere destan Marmara turu yaptık ve orada da kar yağışı hariç tüm hava şartlarında kullandım ve Çanakkale sonrasında ki virajlarda çok emniyetli ve çok rahat aldım ki lastik daha rodaj da idi ve hiç sıkıntı yaşamadım yol tutuş açısından hem de son şile yolunda Korhan ile beni en yakından takip edende sendin o yüzden aşağı yukarı ne demek istediğim daha net anlaşılabilir.
Ergin'in lastikleri V profilli olmasından ötürü daha kalın ve daha hoş duruyor kullanım açısından ise senin kullanım karakterine hangisi uyacaksa ona göre karar vermelisin.
Ben U profilli lastik neden bana daha güvenli geldiğine ise zaten aşağıda ki resimde kendini daha belli ediyor ancak bunun ne kadar önemli olduğunu Eskişehir festivalinde Muzaffer abiye CBF-VFR kıyaslamasını sorduğum zaman anladım. Şöyle ki CBF lastik kalınlığından ötürü daha rahat yatırabildiğini söylemişti Muzaffer abi bende de sonradan jeton düştü oda Şile yolunda Korhan'ı arkadan seyredince anladım ne demek istediğini. Tamam, bir 160'lık lastik kadar yatmıyor ama profillerinden ötürü lastik yan yüzeyinde daha çok temas alanı kalıyor ve ben bu durumdan çok ama çok memnunum ki Murat'ta da M5 vardı ve virajlarda herhangi bir sıkıntı yaşamadığını ve memnun olduğunu söylüyordu. Ama V profilde ki gibi düz yolda ise biraz daha az yere basma alanı mevcut bu darlık bana sıkıntı yaşattı mı? Hayır!!
U profilli lastik ile geniş profilli lastik arasında ki şematik gösterim ise daha açıklayıcı olacaktır.
Ancak yukarıda görülen lastiğim omzunda ki "slick" yazan kısımlar her lastikte olduğu gibi sıkıntılı ve tehlikeli bölgeler bu bölgeler hem yer ile az temas eden bölgeler ve bu bölgeler yer ile çok temas etmediği için geç ısınan bölgeler ama seninde o kadar yatacağını tahmin etmiyorum.
Ben lastiklerimi Pirelli bayisinden aldığım için Metzeller ile aralarında bayiden kaynaklanan fiyat farkından ötürü Pirelli aldım ve iyi ki de almışım şimdiye kadar en ufak bir pişmanlık veya arkama Yusufu bindirmedi. Araştırırken bir önceki nesillin diyagram ve şemalarını buldum onları inceledim ve kendi kendime bu eski nesil Rosso I'in şemaları ise Rosso II'de mutlaka üstüne koymuşlardır diye düşündüm ve bir kaç kişi ile konuşup ona göre karar verdim.
Aslında ben çok tecrübeli bir sürücü değilim ama ilk olayı kafam da teoride bitirmek istedim. Bu başlıkta ki Muzaffer abi, Ergin, Korhan ve Murat bana göre çok daha tecrübeli ve ne istediğini bilen sürücülerdir onlarında fikirleri ve özellikle bilgileri hepimiz için çok iyi olacaktır.