Tekrardan selam arkadaşlar.Bende forewer a katılmaktayım,2005 ten beri bu sitenin üyesiyim,vakti zamanında bazı sitelerde de moderatörlük yapmışığımda oldu,ama bu sitenin özellikle vfr forumunu uzun süre yazmadan takip ettim,sonradan da yazmak istedim.Bir çok sitede bu kadar motorunu seven ama seviyeli ve güzel arkadaşlıkların olduğu forum pek göremedim.
İşin teknik kısmına gelince de,V motorlar yapıları ve çalışma geometrisi sebebiyle,sıralı motorlara göre hp lerini ve torklarını aynı hacimdeki sıralılara göre daha alt devirlerde ve daha geniş bir devir aralığında verirler.
1200 V bir motor max gücünü 9-10.000 dd/d da verirken torkunu da 7500 dd/d larda sağlamaya başlar ki 7500 motorsiklet motoru için orta aralıkta bir devirdir.Ben uzun yolda 6.viteste 6500 dd/da 160km/h gibi bir hızla rahatlıkla ilerleyebiliyorum,ama aynı cc 1200cc sıralı (örnek bmw k1200s,bir önceki k serisi) bu hızı 5.viteste daha yüksek devirlerde elde eder.Tabi bu birazda şanzımandaki dişli oranları ile ilgili bir durum.K1200S 'i kullandığım Vfr deki teknik bir sorundan ötürü 1 ay kullandım ki,vfr den evvel 2007 Bandit 1200S kullanıyordum. Bmw de çok başarılı idi,ama benzinle yürüyordu,vfr gibi torkla ilerlemiyordu.Vfr V motor olduğundan,torku çok alt devirlerde yakalayıp motorun zorlamandan o devirlerde yürümesine sebep oluyordu,bu da bana düşük düketim ve konforlu sürüş olarak geri dönüyordu.Herkeste de bu şekildedir.Motorların ömürlerini etkileyen 3 önemli faktör;
1-)Yüksek hararet,2-)Bakımsızlık 3-)Yüksek devirdir.