Otomobilde de motosiklette de otomatik vites sevmeyen biri olarak (otomobilim otomatik)vites değiştirmeyi zorluk olarak düşünen ya da dikkatini dağıttığını düşünen kişiler için otomatik vites bir seçenek olabilir. Otomobilde de, motosiklette de özellikle öğrenme sürecinin manuel vitesle geçirilmesinin, aracın çalışma mantığını ve dinamiklerinin daha iyi öğrenilmesini sağladığını düşünüyorum. Otomatik bile kullanılacak olsa manuel ile öğrenilmesi daha iyi bir sürücü haline getirir. DCT yi şu iki açıdan değerlendirebiliriz. Konfor ve güvenlik. Konfor olarak bence trafikte ışıklarda durulduğu zamanlarda devreye giren otomatik debriyaj sistemleri daha önemli. Zaten motor yürüdüğü sürece, yarışmayacaksanız dct ve hatta quickshifter çok etkili değil konfor açısından kanımca. Güvenlik olarak; hiç bir otomatik sistemin planladığım sürüşü tam olarak sezip, kafamdaki aksiyonları tam olarak gerçekleştirebileceğini düşünmüyorum. Mesela viraj öncesi hızlanırsınız, devir iyice artar, viraja daha vardır ama büyütmeden aynı viteste viraja girip kompresyondan faydalanmak istersiniz. DCT nin yolun gidişini önceden görüp, bu gibi düşüncelerinizi tam olarak algılayıp gerekli aksiyonları gerçekleştirebileceğini düşünmüyorum.
Bu arada otomatik vites seven kullanıcıların elektrikli motosiklet/araba kullanımına daha yatkın olduğunu düşünmekteyim.
Motosiklet kullanımını bateri çalmaya benzetirim. Her uzuv farklı şekilde ama uyumlu çalışır. Bütün bateristler bıraksın çalmayı hepsi beatbox a bağlasın kusursuz ritm elde edilsin o zaman. Nedir yani keyfini tam olarak alamayacaksam, kontrol bende olmayacaksa niye uğraşıyorum. BMW nin yaptığı devrilmeden kendi kendine giden motosiklet gibi, uğraştırmasın bizi, gitsin kendi turunu atsın gelsin; bizi kıyafet kask falan, uğraştırmasın.
Bu arada CVT de sürekli şehir içinde çok uzun saatler motosiklet kullanan kurye gibi kullanıcılarda gerçekten büyük kolaylık, cvtli bir scootera da sahip olan biri olarak bana zevksiz geliyor (satacağım zaten). Devir sabit motor hızlanıyor mu yavaşlıyor mu göstergeye bakmadan anlayamıyoruz. Ama pek çoğumuz bunu keyif için yapmıyor muyuz?