Kara düzen, karbüratörlü eski araçlarda benzin tasarrufu sağladığı doğrudur. Fakat günümüzdeki neredeyse tüm otomobil ve motosikletler elektronik kontrollü yakıt beselemesi ile çalışıyorlar.
Yani yokuş aşağı hızlanıp boşa atmaktansa bir büyük vitese atarsan, gaza basmadığın sürece motor devri yükselse dahi benzin/mazot harcamaz. Motor devir göstergesi gaza basıyormuşsun gibi yükselebilir de yokuşun eğimine göre, sabit de kalabilir. İçinden "ulan yokuş aşağı boşuna benzin yakıyoruz" diye de geçireceksin alışana kadar
Ama merak etme, motor o esnada tekerden aldığı güç ile dönmekte ve devir çevirmekte. Gazı kestiğin için sistem benzin/mazot püskürtmeyi durdurmuş oluyor.
Neden tehlikeli konusu ise uzun. En başta fren performansı olmak üzere güvenlik ile ilgili, sonra da yağlanamayan ya da az yağlanan şanzıman parçalarının sağlığı ile ilgili konular var.
Ayrıca neden celallendin ki? Yardımcı olmaya çalışıyorum
yok zannettiğin gibi değil,,çok denedim bu olayı,tabi arabamla denedimki yıllardırda yapıyordum
şöyleki,,istanbuldan tekirdağa giderim yaz ayında,,135 km yol,,bu kilometreyi senin dediğin şekilde yaptığımda 100 tl benzin yakıyorsam benim yaptığım şekilde boş ve uzun rampa aşağı yollarda hızlanıp boşa alıp hızıyla gittiği kadar giderek kullanarak bu kilometreyi yaptığımda 75 tl benzin harcıyordum,,yani bunu defalarca denedim sonuç hep aynı,istanbulda depoyu fulleyip yola çıkıyorum tekirdağda tekrar fullyerek ne kadar yaktığını buluyordum,,yoksa neden yapayım bunu
öyle yokuş aşağı yüksek vitese atarsan gaza basmadığın sürece benzin yakmaz denmesine inanmıyorum,benzinsiz pistonlar patlama yapmaz ve fren yapar,,
ozaman yüksek viteste rampa aşağı giderken kontağı kapatın bakalım nekadar gidebiliyorsunuz,,100 metre bile gidemezsiniz,ziraa kontağı kapayınca pistonlara benzin gitmiyor ve patlama olmuyor haliylede pistonlardaki sıkışan hava fren vazifesi görüyor
ayrıca şanzımanda az yağlanma vs söz konusu olmaz çünkü şanzımandaki dişliler hızlı dönerek yağlanıyor,burda sadece motoru boşa alınca şanzımanla ilişkisi kesilen motor rölantide çalışıyor okadar
bu şekilde kullanmanın fren performansına pek etkisi olmaz, eğer aracı stop ederek rampa aşağı gidersem etkisi olur oda motor çalışmıyorken vestenhaus devre dışı kalacağından frenler şişer ve çok az tutar
ben stop etmiyorum zaten,
ben arabamla bu olayı yıllardır yaptığım için alıştım,integradada yapmak istedim ama boşa alamıyorum,bu yüzden giderken boşa almanın yolu varmı diye sordum ancak kimse bilmediğine göre böyle bir yolu yok herhalde,,ziraa beyin buna izin vermiyor gibi görünüyor