Bu sene iyiler Japonlar, Suzuki'de ve Honda'da yeni modeller var.
Japonların tutulmasının sebebi f/p oranının çok yüksek olması bu arada. Fakiriz maalesef
Yok efendim 100.000km yol yaptık mı yapmadık mı? Senede 10.000'den fazla yol yapıyor muyuz yapmıyor muyuz? vb. sübliminal olarak yorum yapma ehliyetimizi ve motosiklet kültürümüzü sorgular bir tavır takınmanız yerine neden yeni Honda Hornet değil de Triumph Trident tercih etmemiz gerektiğimiz konusunda feyiz alacağımız bir yorumunu beklerdim. (Ama iki birden küçüktür yazdıktan sonra bunu ispatlayacak bir sav ortaya koymak da zor tabi anlıyorum...)
Hatırlatayım:
http://www.motosiklet.net/forum/moto-sohbet/211656-honda-hornet-750-a-3.html#post4722226
İdi efendi idi... Japon modellerin fiyat performans olayı zamanın da iyi idi. Artık fiyat performans olayı Japon da değil Hint modellerin de iyi. Japonlar ne zaman ki Avrupa modellerine yaklaştı hatta geçti, o gün benim için Japon furyası bitmiştir. Ha sanılmasın ki Japon düşmanı veya Avrupa severim. Ben sadece bir mala para veriyorken, ilk başta alacağım zevke daha sonra da bana bu para karşılığı sunacağı ürüne bakarım. Yamaha bir blok yaptı. Koymadığı motosiklet kalmadı. Honda desen yapma da yapmıyor uzun zamandır. Yaparsa da bize gelmiyor ki orası apayrı bir konu.
Japon alıp 100.000 KM yapan yok derken, bunu ne aşağılamak nede kendimi üstün görmemden değil tamamen gerçek olduğu için yazdım. Alınmaca darılmaca yok. Bizde her zaman bakış açısı, daha alırken ne kadar binerim zevk alırım değil, satarken acaba satılacak mı olmuştur. Satmayı almadan planlayan adama ben motosiklet tutkusu var diyemem. Ticari olarak kuryecilik yapıyor da o zaman bazı durumlar hoş görülür. Ama satacağım diye motosiklet alınmaz, alınmamalı. Alan da benim gözümde motosiklet sürücüsü değil, tüccar. Motosiklet zevk işi, zevk ile sürülen bir araç, ihtiyaç için alanlar otomobil sürücüleri onlar da trafik sorunsalını ele alarak aramıza katılıyor. Bilmem kaç yıldır motosiklet kullanan adam bu sözde dert olan şeyleri dert eder mi? Bence etmez. Ediyorsa o da bana göre sürücü değil. Tutkulu değil, benden bizden değil. Tabi ki herkes benle aynı düşünceye sahip değil, bunu biliyorum. Özellikle bu forum da karşıt görüş olmaması mümkün değil ama benim kişisel dünyam da durum bundan ibaret.
Triump için doğru konu bölümüne açılış yaptım. Olur da onaylanırsa, gerekli yazıları tecrübelerimi aktaracağım. Aynı şeyi Kanuni için de yaptım daha açılmadı konular. Ama işin komik tarafı şu; Uzun yazarsam forumun %10' u belki okuyacak. Uzun yazı okuyan insanların isimlerini de verebilirim ama gereksiz. Diğer kişiler okumuyor. Zaten bir algı var, hem benim için hem Avrupa modellerine, okuyanda ciddiye almaz. Ben buna rağmen zaman zaman, yazıyorum. Belki şu güne kadar 2005' den günümüze, bir sürü üyelik yüzlerce konu açılışı sonrası şunu anladım; Forumun bir Avrupa veya Asia forumuna dönüşmesi için gerekli eğitime kültüre sahip değiliz. Motosiklet kültürümüz eksik, bilgi birikimi yok. Gelen nesiller hep öncekine oranla daha vasıfsız oluyor, oluşturuluyor. Yani yazmak istediğim çok şey varda neyse. Bu forum bana ne kattı? Üç beş insan var, bunların bir çoğu artık foruma girmiyor bile, onlarla tanıştım onlarla sürdüm, yeri geldi kamp yaptık, yemek yaptık, beraber yedik içtik güldük eğlendik. İşte güzel kısmı bu. Bunun dışında Ahmet şunu yazmış, Hasan şunu demiş ben artık işin bu kısmını geçtim. Forumdan bir bilgi de alacağımı sanmam. Açıp bir bakarsanız son açılan konular dan geriye doğru 2015 örneğin. Nasıl ki son 4 yıldır Japonlar bir gelişimde bulunmuyor diyorum, aynı şey benim açımdan forum için de geçerli. Eskiden konu açan insanlar vardı, gerçek konular. Gezi yapan, paylaşan insanlar vardı. MT olarak yemek olurdu buluşma olurdu. Forumun kendi için gruplanmış beraber süren kişileri olurdu. Şimdi üç beş whatsapp grubu var, nadiren dönen konular, başka da bir şey yok. Sırf şu cümleler yüzünden daha orta yaşlı olmamama rağmen kendimi yaşlı hisseder oldum. Eskiler eskiden güzeldi. O güzel insanlar da demir atlarına binip ayrıldılar diyeceğim anlayan anlayacak işte. Ne goygoy kaldı. Ne bilgi var. Ne hoş görü veya anlayış. Kask kamerası takan haklı ve yayıncı. Parmakları olan da bilgi sahibi işte. Söyleyeceklerim bu kadar, en azından ufaktan da olsa içimi döktüm. Yaşasın %1 gerisi bizden değildir.