Güzel kardeşim, doğru söylüyorsun ama o yabancı ülkelerin çoğunda ehliyet sistemi çok daha farkli, ehliyet almak daha zor. Ayrıca fazer8 alabilirsin ama 100 beygir olamaz, kısıtlı versiyonunu alırsın, o da 40 beygir falan olur en fazla tahminimce. Yani bilmeyen kimse fazer8 ile falan başlayamaz, ya da şöyle söyleyeyim 100 beygirlik bir motorla başlayamaz.
Bizim gibi ülkeler de vardır eminim ama ben kendi adıma, canını düşünen kimsenin kalkıp da 100 beygirlik bir alet ile motora başlayacağını düşünmüyorum, kimsenin de bu yönde öğüt vereceğini sanmam, tabii sana karşı kinleri falan yoksa
Sen motoru 100 yaşındaki dede gibi de kullansan, yolda bir tümsekden ya da çukurdan geçersin, o 100 beygirlik aletin gaz kolunu istemsizce biraz çevirirsin, işte o zaman 250 lik motor ile aradaki farkı anlarsın. Ya da viraja hızlı girdiğini geç farkedip fren yapmaya çalışırsın ve kendini yerde bulursun. Bu mevzuyu tartışmak, abs yararlı mı değil mi diye tartışmak gibi. Aramızda halen absli bir motora göre daha kısa sürede duracağını iddia eden arkadaşlar oluyor, özellikle de panik frende
Kısaca, canını seviyosan uzak dur, ha sanane ben alırım diyosan da olabilecekleri söylemiş olalım burdan, şansın yaver gider de büyük bir kaza yapmazsan eğer, motor kullanmayı öğrenme işini yanlış yapıyor olacaksın. Tıpkı spor salonuna gidip de, hemen maksimum ağırlık ile çalışmaya başlayanlar gibi, bir süre sonra yorulunca ve kendinde beklediğin gelişimi görmeyince hayal kırıklığına uğrayacaksın, hatta bu şekilde pekçok insanın yaptığı gibi vazgeçeceksin belki de. Eğer olması gerektiği gibi yapıp da basamakları üçer beşer hızlıca çıkacağına birer birer yavaşça çıkarsan, diğer şekilde çıkmaya çalışan adamı yolda geçtiğini göreceksin, yani sen daha yavaş çıkıyor olacaksın ama aslında daha hızlı ilerleyeceksin olay bu
Ayrıca yurtdışındaki motosiklet eğitim olanakları daha fazla, insanlar daha bilinçli falan. Şartlar aynı değil yani.