- Katılım
- 23 Haz 2011
- Mesajlar
- 2,782
bizi bıraktın git ye köfteleriale:
:cherry::cherry::cherry:
sız de gezıonuz.gordum facede :cherry:
bizi bıraktın git ye köfteleriale:
işlerden fırsat buldukça acemilği atmaya çalışıyorum ama baya yolum var km 2985 dahaHayırdır Çağatay yollara düşmüşsün :cat:
sorması ayıp nerde yapıosunuz bu hızları .D bız hc yapamıozda ondan soruormaz once sanırım son hızımı gordum 175 sanırım daha da gıtmezdı devır sondaydı keske cekıp yapabıllcek kameramda olsaydı...
işlerden fırsat buldukça acemilği atmaya çalışıyorum ama baya yolum var km 2985 dahasen iyileştin mi bu arada, nasıl oldu bacağın?
Bugün Google maps yüzünden, Belgrad ormanında offroad yaptım :queen:. 5.5 km gittim, son 500 metrede asfalt yola çıkacaktım ki, yol berbat bir hal aldı, daha gidemeyip bütün o yolu geri döndüm. Videosu da var ama editleyip kısaltmam lazım.
---------- Mesajlar birleştirildi - 01:04 ---------- bir önceki mesaj zamanı 00:31 ----------
Neyse video can sıkıcı, eklemeyeceğim.
Bayiler CRF250L ile takas yapar mı acaba, off road'a başlayasım var.
CRF250F Benimde aklımı cekmiyor degil 165 son hızı var videolarda. cbr250 gibi yakıt ekonomisi varsa tadından yenmez![]()
Crf kullanıcı verileri yaklaşık,
%100 şehir içi 3.5lt/100km
%75 uzun yol 2.7lt/100km
Hemen hemen CBR ile aynı sayılır![]()






Antalya honda ataberk bayii de cbr 250r 10.300 oldu dedi..en fazla artış cbr 250 de olmuşLaaaannnnn![]()
Dün bayiye gittim 125 i satıp 250 alırım belki diye. Adam gel seninkini alalım 5.500 'e 10.500 taksitli verelim falan derken aralarda zaten motor başına 100-200 tele kazanıyoruz diye klasik yalanlar söylereken bide birkaç güne 250 tl gibi zam gelecek zaten dedi.
Bende bana anlatırken yeme şimdi beni, gazlama reis diyorum içimden tabi:mrgreen:
Ulaan hakkaten dininiz imanınız paraymış beeaaa:queen:
İnşaallah cbr 250 r ye gelecek hafta kavuşuyorum..rodaj hakkında verdiğin bilgilerden faydalanacağim İnşaallah wolrathalıntıdır...
benım bahsettıgım sey de var arada... baygınlık
Motor, ilk 2000 km rodaj kurallarına uygun kullanıldıktan sonra uzun kilometreler yağ değişimi yapılmıyor. Bazı modellerde 50 bin kmye kadar (veya 2 yıl) motor yağı değiştirilmiyor. Eski teknoloji motorlarda yağ değişim periyodları 3 bin-3 bin 500 kmydi.
Peki bir motorun rodajı nasıl doğru yapılır? En önemli kural: Kesinlikle gaz .pedalına sonuna kadar basılmamalı! Yağlama ne kadar mükemmel olsa da metal metale sürtünüyor ve aşınma meydana geliyor. Çünkü silindir ve piston yüzeyleri tam olarak düz değil. Piston ve silindirlere mikroskopla bakıldığında yüzeylerinde küçük tepeler bulunduğu görülüyor. Motor rodajdayken bu küçük tepelerin zirveleri yok edilerek düz bir yüzey oluşturuluyor. Böylece daha iyi bir yağlama sağlanıyor.
Rodaj aşamasında gaz pedalına mümkün olduğu kadar yavaş basılması gerekiyor. Özellikle düşük devirlerde gaza çok yüklenilmemeli. Çünkü düşük devirlerde tam gaz sürtünmeyi artırıyor. Sürtünmeden doğan yüksek ısı silindir iç yapısında olumsuz etkiler bırakıyor. Rodaj, fren ve debriyaj sistemleri
için de geçerli. Balata ve disklerin birbirine alışması gerekiyor. Debriyaj balata ve baskısı da benzer şekilde bir uyum sürecine ihtiyaç duyuyor. Rodaj kuralları bulunan bir diğer parça da lastikler. Üretim aşamasında lastiklerin kalıptan kolay çıkması için yüzeylerine sürülen cilanın yok olması için ortalama 500 km yol yapılması gerekiyor. Bu cila nedeniyle yeni lastiğin yol tutuş ve fren performansı zayıf olduğu için dikkatli davranmak gerekiyor.
Frenler: İlk 500 km.de sert frenlerde kaçınınız.
Lastikler: İlk 500 km.de lasiklerin üzerinde üretimden kalan artıkların tutuşu olumsuz etkilyeceğini göz önünde bulundurunuz, riskli hareketlerden kaçınınız.
Motor/Aktarma: İlk 1500 km.de en yüksek devirin 3/4ünü aşmayın. Uzun süre sabit devirde kullanmayın, düşük devirde motoru zorlamayın.
Ayrıca Rodaj süresince 150km.yi aşmayın
Rodaj, hız ile değil, devir ile ilintilidir.
Silindirlerin içindeki pistonların 4 zamanı (emme, sıkıştırma, ateşleme, boşaltma) tamamlarken maruz kaldıkları direnci yenecek bir devirde kullanılmasını anlatır. Piyasa değimiyle baygın kullanmamak gerekir. Yani gerekenden düşük devirde kullanıldığında, pistonlar gereği gibi kesintisiz iniş-çıkış yapamazlar. Bu, silindir çeperinde düzensiz aşınmalara ve piston sekmanlarının ömrünün kısalmasına yol açarki, orta vadede kompresyon düşüklüğü ve yağ tüketimi, uzun vadede ( öngörülenden önce ) motor yenileme anlamına gelir.
Ancak, aşırı devirde kullanmakta aynı olumsuz sonuca neden olur. Birbirine alışmamış parçalar yüksek devirde kullanıldığında, öncelikle krank boşluğu olumsuz etkilenir. İlk vereceği sinyal motorun ilk çalıştırılmasında duyulacak, ana yatak vuruntusu olur. Yatak ve gaydlara alışmamış siboplarda ise, kol eğilmesi, yatak çatlaması ya da egzantrik milinde sibop ayarı tutturmayı imkansız kılacak düzensiz aşınma yaratabilir.
Kısaca, yeni motor pistonların her aşamada kesintisiz bir güçle yukarı-aşağı hareket edebileceği bir devirde kullanılmalıdır ki, yana doğru bir güçle silindirlere baskı uygulamasın.
Peki, ne devirde kullanmalı? derseniz, her motorun ve birlikte çalıştıkları şanzımanın oranları farklı olduğu için sabit bir şey söylenemez. Pratik olarak, 1900-3500 devir/dakika denebilir. Çok valfli, vites oranları seri olan araçlarda 1900 devir düşük sayılabilir. Seyir halinde, hafif bir titreme (pistonların dikey hareketle beraber yanlara doğru da zorlandığı anlamına gelir) hissediyorsanız, gaza çok hafif basın. Araç tepki vermiyorsa (yani devir artmıyorsa) baygın kullanıyorsunuz demektir, üşenmeden vites küçültün.
Günümüz araçlarında montajın robotlarla yapılması, her bir parçanın gereken güçle sıkılmasını sağlamaktadır ve rodaj konusunda çok yol katedilmiştir.
Yeni bir araçta ilk çalışmada hafif sıkı olarak monte edilmiş kısımların en iyi şekilde biribirine uyum sağlaması ve alışması en gerekli hususlardan biridir.Motor,şanzuman,diferansiyel ve frenlerin doğru olarak alıştırılması bu ünitelerin ileriki kullanım ömründe uzun zaman arıza yapmadan ve maksimum verimle çalışmalarını mümkün kılar.Bu da iyi yapılmış bir rodaj devresi ile mümkün olur.
Rodajın düzgün yapılması ile biribirine sürtünerek çalışan kısımlar çabuk aşınmayı önleyen parlak bir satıh meydana getirir.Bu rodaj süresi de markalara göre 500 ile 1500 km arasında değişimler gösterebilir.
Bu süreler zarfında araç çok yumuşak ve dikkatli kullanılır.Tam gazlar ve sıkı frenlerden,sürekli aynı süratte ya da motor devrinde çalıştırmaktan,yokuşlarda yüksek viteste zorlamaktan,vaktinden önce vites büyültüp küçültmekten , soğuk motoru ilk çalıştırmada düşük devirde tutmaktan ya da soğuk motora aşırı gaz vermekten , yokuş aşağı küçük viteste motorun aşırı devirlenmesinden uzak durmak gerekir.
Ayrıca yine bu dönemde aracın herşeyi çok tasarruflu kullanılır.Uzun süre marşa basılmaz,fren ya da debriyaj mümkün olduğunca yumuşak ve zorlamadan kısa süreli kullanılır.Yarım debriyajla dik yokuşlarda kullanılmaz.Lastik havalarına aşırı özen gösterilir.Yakıtın kaliteli olanı ve el kitabında tavsiye edileni kullanılır.
Bu dönemde araçlara ait çıkılabilecek maksimum süratler de markalara göre değişiklik gösterebilmesine rağmen 50 ila 80 km arasında değişir.
Yukarıda anlattığım kurallara uyularak açılan motor piyasa tabiriyle sağır olur.Emsalleri diyelim maksimum sürati 160 ise 160 km/h hıza çok rahat ulaşırken bizim açtığımız motor 140 km/h hıza zor ulaşır.Ama diğerinin üçüncü viteste zorlandığı rampayı dördüncü vitesle soluksuz çıkar.Diğeri 200 bin km. motor ömrünü zor yakalarken ve daha 100 binli kilometrelerde yağ eksiltmeye başlarken bizim motor kesinlikle yağ eksiltmez ve en az 100 bin km daha fazla kullanılabilir.Buna göre yakıt sarfiyatında da gözle görülür bir farklılık olur.
O yüzden yeni bir araç satın alanlara önerim biraz sabırlı olarak araca ait maksimum değerlere ulaşmak için rodaj devresinin sonunu beklemeleridir.
Arkadaşlar Merhaba. Ben de inşallah bu ay içerisinde siyah bir cbr 250 ile katılacağım aranıza.
Kartal Konşuk ile konuştum dün, 2013'lerin ne zaman geleceği 2-3 gün içerisinde belli olacak dedi.
2012'leri de 9700 tl'ye plaka ruhsat vs dahil bırakırız dediler. Bu hiç bir şey dahil olmayan fiyat 10300 lira da insanı düşündürmüyor değil.
2012 az kullanılmış 2-3 binde temiz bir motor düşünmeye de başladım bir yandan
Herkese iyi haftalar, iyi sürüşler..
Arkadaşlar Merhaba. Ben de inşallah bu ay içerisinde siyah bir cbr 250 ile katılacağım aranıza.
Kartal Konşuk ile konuştum dün, 2013'lerin ne zaman geleceği 2-3 gün içerisinde belli olacak dedi.
2012'leri de 9700 tl'ye plaka ruhsat vs dahil bırakırız dediler. Bu hiç bir şey dahil olmayan fiyat 10300 lira da insanı düşündürmüyor değil.
2012 az kullanılmış 2-3 binde temiz bir motor düşünmeye de başladım bir yandan
Herkese iyi haftalar, iyi sürüşler..
1 hafta önce doğu batı motordan 2013 modeli 9700 tl'ye anahtar teslim aldım. Bi sorun derim.