Bence ucuz motor alıp kullanmak kendine güvenmeyen birinin yapacağı iştir. Motordan illaki düşecem bakış açısıyla binmek bana saçma geliyor. Şimdiye kadar Allah'a şükür hiç düşmedim, ve düşmeyeceğimi de iddaa etmiyorum ancak kendime güveniyorum. Ama şunu kesinlikle öneriyorum birkaç saatlik ufak motor deneyimi tabiki de birçok şey katacaktır. Sürücü kursu veya özel ders aracılığı ile biraz eğitim al. Benim eğitim aldığım alanda 15 yaşında bir arkadaş Harley Davidson Sportster kullanıyor. Kendinize güvenin gerisini düşünmeyin. Başka motora bulaşma en ideal başlangıç motorlarından biridir CBR 250. Bana göre CBR 125 tercih edilme sebebi de sadece ve sadece fiyat. Bütçe el veriyorsa 250lik en idealidir.
Ayrıca bunca yıllık araba deneyimi varsa hiç çekinmene gerek yok. Ben 3 sene İstanbul'da araba kullandım. Motor kullanırken önemli bir nokta trafiği tanımaktan geçer. Ben İstanbul'da otobüs minibüs ve taksiler nerelerde hangi hamleleri yapacağını çok iyi bildiğim için motorda hiç sıkıntı çekmiyorum.
---------- Mesajlar birleştirildi - 01:49 ---------- bir önceki mesaj zamanı 01:37 ----------
Bu arada aklıma gelmişken sormak istiyorum. Zinciri temizlerken birşey dikkatimi çekti. Fotoğraflarda görünen noktada zincir alt taraftaki plastik parçaya temas halinde. Baya dikkatli inceledim ve tek o noktada temas ediyor. Hiç sizinde dikkatinizi çekti mi ? Acaba gelen abuk subuk seslerin kaynağı olabilir mi ne dersiniz ? Müsait olanlar bir ara bakabilirler mi herkeste bu durumda mıdır?
[url]http://img341.imageshack.us/img341/7818/fotoraf5b.jpg[/URL]
[url]http://img37.imageshack.us/img37/6379/fotoraf6m.jpg[/URL]
Eren kardeşim tespitin çok güzel.125te de bu sorun var.Eğer ses bundan geliyosa nasıl çözülcek acaba bu sorun ?
o ses motor rölantideyken veya boşta gaz verdiğinizde de geliyomu?
Hayır sadece sürüş esnasında zincirden aşırı sürtünme gibi ses geliyo şıkır şıkır.
bırsey daha sorucam bızım motorları kesfetmeden once duke125 alcaktım bayiiyi aradıgımda adam bana ufak bı oynamayla bırkac beygır daha arttırabılıyoruz bız falan dedı bızım motorlarda boyle bırsey varmıdır FI box dıe bı olay var youtubeta adamın denemelerı vat 170lerı gecıyor bı bılgısı olan?
Arkadaşlar benzin tüketiminde rekor kırdım
Haftasonu İstanbul - Kartepe - Mudurnu - Göynük gezisi yaptım arkadaşlarla. Ve benzin tasarrufuna kastımBir depoda;
Akyazı - Dokurcun - Mudurnu - Abant gölü - Göynük - Taraklı - Geyve - Sakarya'dan TEM'e bağlandım - TEM'den Gebzeye kadar geldim.
Depoyu doldurduğumda 10,22 Lt aldı ve 351 km yapmıştım yani 1 lt ile 34,34 km, 100 km'de 2,91 lt :flower: Mükemmel bir sayı. İlk defa bu kadar az benzin tükettim hiç 3 lt'nin altına düşememiştim şimdiye kadar (motorum 7000km'de).
Benzin tasarrufu için özellikle dikkat ettiğim noktalar;
1) 110'u geçmemeye çalıştım hep. TEM'de falan 90-100-110 arasında dolaştım.
2) Ani gaz kapatıp ani gaz açmadım. Önceden ilerisini gözlemleyip ona göre yavaş yavaş gaz kapadım veya yavaş yavaş gaz açtım. Normal bir araba gibi hızlandım hep motor gibi değil :queen:
3) 30-40 saniye için olsa bile vites değiştirdim 7000 deviri geçmemeye çalıştım. Mesela 60-70 ile 4. viteste giderken hızlanıp hız 80e varınca 5. vitese aldım 90a varınca 6. vitese. Devri hep düşük tutmaya çalıştım. (Titreşim de bayağı az geliyor o zaman tavsiye edilir.) Ayrıca vites geçişleri ne kadar hızlı ve akıcı olursa o kadar iyi.
4) Yokuş yukarı çıkarken özellikle motoru sıkıştırmadım. Yokuş yukarı çıkarken hızlanmak çok benzin tüketiyor onun yerine hızımı sabit tutmaya çalıştım. Mesela 2km tırmanma var diyelim düz yolda 100 ile giderken tırmanmaya gelince 80-85 ile sabit tırmanmaya devam ettim.
Bu arada aklıma gelmişken sormak istiyorum. Zinciri temizlerken birşey dikkatimi çekti. Fotoğraflarda görünen noktada zincir alt taraftaki plastik parçaya temas halinde. Baya dikkatli inceledim ve tek o noktada temas ediyor. Hiç sizinde dikkatinizi çekti mi ? Acaba gelen abuk subuk seslerin kaynağı olabilir mi ne dersiniz ? Müsait olanlar bir ara bakabilirler mi herkeste bu durumda mıdır?
[url]http://img341.imageshack.us/img341/7818/fotoraf5b.jpg[/URL]
[url]http://img37.imageshack.us/img37/6379/fotoraf6m.jpg[/URL]
Arkadaşlar benzin tüketiminde rekor kırdım
Haftasonu İstanbul - Kartepe - Mudurnu - Göynük gezisi yaptım arkadaşlarla. Ve benzin tasarrufuna kastımBir depoda;
Akyazı - Dokurcun - Mudurnu - Abant gölü - Göynük - Taraklı - Geyve - Sakarya'dan TEM'e bağlandım - TEM'den Gebzeye kadar geldim.
Depoyu doldurduğumda 10,22 Lt aldı ve 351 km yapmıştım yani 1 lt ile 34,34 km, 100 km'de 2,91 lt :flower: Mükemmel bir sayı. İlk defa bu kadar az benzin tükettim hiç 3 lt'nin altına düşememiştim şimdiye kadar (motorum 7000km'de).
Benzin tasarrufu için özellikle dikkat ettiğim noktalar;
1) 110'u geçmemeye çalıştım hep. TEM'de falan 90-100-110 arasında dolaştım.
2) Ani gaz kapatıp ani gaz açmadım. Önceden ilerisini gözlemleyip ona göre yavaş yavaş gaz kapadım veya yavaş yavaş gaz açtım. Normal bir araba gibi hızlandım hep motor gibi değil :queen:
3) 30-40 saniye için olsa bile vites değiştirdim 7000 deviri geçmemeye çalıştım. Mesela 60-70 ile 4. viteste giderken hızlanıp hız 80e varınca 5. vitese aldım 90a varınca 6. vitese. Devri hep düşük tutmaya çalıştım. (Titreşim de bayağı az geliyor o zaman tavsiye edilir.) Ayrıca vites geçişleri ne kadar hızlı ve akıcı olursa o kadar iyi.
4) Yokuş yukarı çıkarken özellikle motoru sıkıştırmadım. Yokuş yukarı çıkarken hızlanmak çok benzin tüketiyor onun yerine hızımı sabit tutmaya çalıştım. Mesela 2km tırmanma var diyelim düz yolda 100 ile giderken tırmanmaya gelince 80-85 ile sabit tırmanmaya devam ettim.
Bu ses bende de fazlasıyla var. Bu sürtme sesi canımı sıkmaya başladı. Haftasonu iki tane servis gezdim ikiside normal dediler.
Bişey olmaz dediler. Zincirin gerginliğini aldılar ama yinede sürtüyor. Artık canımı sıkmaya başladı bu durum. Niye sürtsün ki zincir oraya.
Çaresini bulacaksakta birlikte bulacağız sanırım, servislerden hayır gelmeyecek bize anlaşıldı.
arkadaşlar aranızda led sinyal kullanıp orjinalleri satmak isteyen varsa benimle iletişime geçebilir mi...
Abi bir sorum olacak, bu fotoğraflarını koyduğum kısmı bilerek mi gitmiştin servise, yoksa sadece ses var diye mi gitmiştin ? Merakım bunu gördüklerinde ne diyecekleri. Belki de 17 senedir bisiklet kullanıyorum. O zincirlerle az mı haşır neşir olmadık. Yeri geldi arasına bişeyler sıkıştı, bir yerelere sürttü. Tecrübeyle sabit, ses aynı ses, bir yerlere sürtüyor. Zincirin tek temas edeceği yer dişliler olması gerekir. Bu bölgede bildiğin kızak gibi üzerinden sürtüyor plastik parçaya. Ayrıca dikkatli baktığınızda anlayacaksınız orada bir hata olma ihtimali yüksek. Uzak resimden daha iyi anlaşılıyor, tam sürttüğü bölgede o plastik parça v şeklinde tepe yapıyor. Yani o parça sürten noktaya kadar yükseliyor ve oradan itibaren alçalmaya devam ediyor, sadece o noktada sağlam bir temas var. O parça bu v şeklini almasa sürtmeyecek. Yani önce tasarlanıp sonradan başka birşey için bu v şeklini almış olabilir ve zincir gözardı edilmiş olabilir. Çözüm olarak aklıma tek gelen, plastik bir parça olduğu için 5-10 mm traşlanması geliyor. Sizlerden ricam bir önce bakalım bu konuya. İstanbulda büyük bir çoğunluk durumdayız. Hep birlikte olduğumuzda bu durumu rahatlıkla çözdürebiliriz diye düşünüyorum.
herkese selam ve saygılarımla:
zincirin sürttüğü mafsal(arka çatal)daki aparat zincir deformesini önleyici fiber plastik karışımı bir malzemedir.her motorsikletin o kısmında mutlaka vardır.cross motorsikletlerde daha uzunve belirgindir.hem mafsalı zincirin darbesinden korur.hemde bu sürtünmeden doğacak olan sesi önler.