---------- Post added at 12:13 ---------- Previous post was at 11:57 ----------
Bu gün biraz karbüratör resimleri çektim ve aklımdaki uygulamayı yaptım, işten dönüşte deneyeceğim. Şimdi resimlere geçelim.
Bu ilk resimde gördüğünüz üzere yeni tip karbüratörün üzerinde bir ayar vidası var. Bu ayar pilot ayarı olabilir. Kurcalamadım bilemiyorum. Vidayı sakın tam sonuna kadar sıkmayın hasar görebilir. Benzin akışını mı yoksa hava akışını mı ayarlıyor şöyle anlaşılır. Vidayı sökünce ucu iğne gibi sivri ise yakıt ayarlıyordur. Böyleyse sıktıkça fakir karışım, açtıkça zengin karışım yapar.
İkinci resim rölanti ayarı. Gördüğünüz gibi sadece gaz telinin bağlandığı yerin orada ve yakıt ya da hava karışımına gördüğüm kadarıyla etkisi yok.
Burada karbüratörün markasının Keihin olduğunu görebiliyoruz. Başka bir ayar vidası göremedim. Belki üzeri gizlenmiş olabilir. (ayarının bozulmasını önlemek amaçlı)
Bu resimde de karbüratörün hava hortumunun rüzgardan daha korunaklı bir şekilde bağlanması projemin ilk denemesini görüyorsunuz. Ucu geriye bakacağından rüzgardan etkilenmeyeceğini ve yan rüzgar yemeyeceğini düşünüyorum. Buraya çekme amacım hortumun bükülmeden gelebileceği uygun yerlerden biri.
Aynı yerin başka açıdan çekimi
Bu da benim motor. Yatması kalkması yok Allaha şükür. Maşallahı var
Bu delik daha önce bahsettiğim ayar vidasına düz uçlu şiş şeklinde uzun bir tornavida ile erişebileceğiniz bir delik. Kapağı sökmem diyorsanız olabilir. Benim kapağın üst vidası düşmüş. Arada bir sıkılığını kontrol etmek gerekiyormuş demek ki.
Bu resimde de kendi uygulamam olan dijital km saati görülüyor. Aslen kendisi bir bisiklet odometresi ve kablosunu uzatarak modifiye ettim. 119KM hıza kadar gayet düzgün şekilde ölçüm yapabiliyor. Günlük , Haftalık, Aylık grafik kaç km yapılmış, ortalama hız, maksimum hız, sürüş zamanı gibi bilgileri aklında tutuyor. Saati var ve su geçirmez. Otomatik açılıp kapanıyor. Saat ve KM geri sayma özelliği var, yani 500 km sonra haber ver ya da 5 saat sürüşten sonra haber ver diyebiliyorsunuz.
Bu da nasıl okuma yaptığı. Siyah olan okuyucu diske yapıştırmış olduğum neodmiyum mıknatısın her geçişinde tekerlek çevresine göre hız hesaplamasını yapıyor. Diske kendiliğinden yapışıyor, arada başka bir yapıştırıcı vs yok. Güçlü olduğundan gayet sıkı tutunuyor. Dikkat etmeniz gereken nokta fren kaliperine temas etmeyecek kadar yassı bir mıknatıs seçmeniz. Tabi olarak da çok güçlü bir mıknatıs olması.
Umarım merak edenlere faydalı olmuşumdur.
---------- Post added at 12:33 ---------- Previous post was at 12:13 ----------
Ufukgy sen ilk resimde göstermiş olduğum vidayı saat yönünün tersine yarım tur çevirip bir dener misin sorunların geçecek mi. Olmazsa eski konumuna geri getir çeyrek tur dene.