Benim amacım kimseyi üzmekde değil kırmakta değil size ithafen yazılmış bir yazıda değildi.ayrıca cıkcık mıkcıkda yapmam direk konuşurum.Kırıcı olmayalım.burası bir bilgi plarformu herkes bilgilerini paylaşıyor ve yardımcı olmaya çalışıyor,doğrular bulunmaya çalışılıyor.üstteki kendi yazınızda 1000 km bakımında servis ne koyarsa onu kullanırım demişsiniz.bende onu dedim servis castrol 10-40 koyuyor zaten kendi gözümle iki serviside gördüm birisi bursa duran diğeride pendik güngördü.ve bizzat castrol firmasıylada görüştüm sonuçta actevoda powerda kendi, yağları onlarda power 10-40 kullanacaksın dedi,isteyen istediğini kullanır ve buradada paylaşır.
Servisler ne yazık ki her konuda ehil değiller. Çok çok basit bir kaç örnek. Serviste bir kere yağ değişimi yaptırdım kazara, bi daha yağ değişimlerini kendim yapmaya başladım. Şöyle:
Be kardeşim, o yağ tapası öyle sıkılırmı ! O kadar o tapa 3-5 kere daha sıkılsa tapa veya karter içten mutlaka diş sıyırır. Serviste yağ değiştikten sonraki yağ değişimini kendim yapayım dedim. İnanın servisin sıktığı tapayı zor açtım desem yalan olmaz. Ne tork anahtarları var, nede ellerinin ayarı. Sevgili servis kardeşim, madem yağ kaçıracak endişesi ile o kadar sıkıyorsun. Aliminyum karter tapa jontasını her yağ değişiminde değiştir. Tapa, o kadar yüklenilmesi gerekliliği olmadan kaçırmama özelliğini kazansın. Şimdi daha servise gitmedim ama, gitsem dahi yağını elletmiyicem. Çünki ben her yağ değişiminde karter tapa jontamı da değiştiriyorum. Çok fazla yüklenmeden güzelce sıkıyorum. 25 kuruş. Servislere kalsa belki 5-6 yağ değişimi belkide daha fazla jontayı değiştirmek akıllarına bile gelmiyor. Ondan sonra karter diş kapar. Heli coil bilmem ne uğraş babam uğraş. Benim bu deneyimimin aksine sevis bakımından çıktıktan sonra karter tapasının iyi sıkılmamış olduğunu ve bundan dolayı aşırı yağ kaçağı oluştuğunu söyleyen, belkide jonta ömrü bile bittiği halde servis tarafından değiştirilmemiş bi cbf kullanıcısı da bu yönde kötü bi deneyiminden bahsetmişti.
Motora hemen müdahale edebilmek için sıcak motora su vurmalar mı dersin. Hava filtresini söktüklerinde yeni filtreyi takmadan önce hava filtresi yuvasını şöyle bi tozbezi ile silme gereği duymadan takmalar mı dersin. Motor yağını boşaltırken yeteri kadar beklememeleri, karter tapası solda olduğundan yağın hepsinin tam olarak boşalabilmesi için motoru sola yatırarak bir müddet tutmaya zahmet etmemeleri mi dersin. Bir sürü şey. Ya adamların başında dikilip hoş olmayan bi biçimde şunu şöyle yap bunu böyle yap aman aman müdahale edeceksin. Yada kaderine razı geleceksin. Ben servis elemanlarına bu şekilde yaklaşarak tüm bakım boyunca başlarında zebellak gibi dikilmeyi kendime yakıştıramadığım için servise gitmiyorum, tüm bakımlarımı kendim yapıyorum. Sırf bu yüzden sıfır aldığım garantideki motoru dahi servise bir kere götürdüm oda 4000 bakımında süpap ayarı var. Bari sübap ayarını yapsınlar diye. Bi dahada gitmedim. Şu anda 13 bini yeni geçtim. Motorum maaşallah saat gibi.
Samimi söylüyorum, motor pek şehir içi görmüyorsa çok sert kullanılmıyorsa en kötü 25 30 bine kadar hava filt. yağ ve buji değişmi haricinde değişmesi gereken parça yok. Hava filt ..buji ve yağdan sonra sırada genellikle fren balataları ve zincir dişli grubu geliyor. Bunlarda sert kullanılmadığı taktirde 25-30 bin km den erken bitmesi çok zor. Sırf şu üç parçanın değişimi, zincir gevşekse gerdirilmesi, fren deb. tellerini yağlamak vs ıvır zıvır işler için, hem bu servislerini itinasız davranışlarına maruz kalmamak hemde ekonomik fayda sağlamak adına servislere gitmiyorum.
Yani demem o ki bence servislere tamami ile gebe kalmamak,araştırmak, biraz olsun gözlem yapmayı bilmek lazım. Yetkili servislerde yapılan tüm uygulamalar ne yazık ki doğru değil. Yapılan işlemler motor sıfırlamak değil nihayetinde, ciddi bi arıza olmadığı sürece bu işlemler çok basit ve keyif veren işlemler. Düşünün, ben garantideki motorumu bile servise götürmüyorum.