cümleten herkese selamlar. motoru olan herkese kazasız günlerde binmesi dileğiyle hayırlı olsun demek istiyorum. ben de uzun süredir motor hayali olan ve yeni ehliyet alacak olan bir kardeşinizim ve cbf 150 de karar kıldım. kafama takılan birkaç sorum olacak abilerime.
1- hız ibresinde titreme olduğunu duydum. gerçekten var mı böyle birşey.
2- yağ yakma gibi bir sorunla karşılaşan var mı.
3- ybr kadar bir tüketimi var mı.
4- parçalarının kalitesi nasıl ve yedek parça fiyatları nasıl.
şimdiden yazımı okuyanlara ve yardım edenlere teşekkürler.
Sorularının cevabı kısmen forumun genelinde var ama yinede yardımcı olayım.
1- Bu sıkıntı her motorda yok. Gerçek hayatta 5-6 tane cbf i olan arkadaşım var. Hiç birinde yok. Benimde şu anki motorum 2. cbf im. İkisindede yaşamadım. Sanırım bu sıkıntı çok çok seyrek görülen bir sıkıntı, problem etme.
2- Cbf 150 yağ yakar. Ama bu yağ seviyesini kontrol edip gerekirse takviye yaptığın müddetçe sorun teşkil etmez. Mutlaka benim motorum yakmıyor diyenler de çıkabilir ama, benim 0 aldığım 2 cbf te yağ yakıyordu. Çevremdeki ark..larımınkilerde yağ yakıyor. Ama tabi yakma değerleri düşüktür. Takip gerektirse dahi çantanda yağ taşıman gerekmeyecektir. Bu sorun değildir. Elinde 10 tl lik 1 lt yağ olsa takviyelik, madeni de olabilir. eksik olduğunu gördüğün zamanlarda tamamlasan dahi belki sana 8-10 bin km yeter. 2000 km de 100-150 gram gibi bi tüketim varsa, takviye ihtiyacı dahi olmayabilir. Bu arada motoru bitik olmayan bi cbf için konuşuyorum tabiki.. Ortalama sıfır dahi alsan bu gibi bi tüketimle karşılaşabilirsin. Ama ikinci el alacaksan motor ömrünü yemiş veya motor bitme eğilimine girmiş bi cbf elbette daha fazla yakacaktır. Yani motorun bu karakteristik özelliği sorun olmaz. Bunu sorun edip cbf ten vazgeçilmez. Bu sorun edilip cbf ten vazgeçilebilseydi piyasada bu kadar cbf olmazdı ve bu kadar rağbet görmezdi. Sonuçta bu motorun yağ yaktığını bi şekilde motoru almadan önce herkez biliyor olmalı.
3- Ybr kadar yakıt tüketir elbet. Hatta zannımca ybr den çok ufak bir miktar olarak fazla tüketiyor sanıyorum. Ama mesela 0,1-0,3 lt falan tahmin ediyorum. Herhangi bi karşılaştırma yapmadım, sadece tahmin.
4-En güzel yönü bu işte, yedek parçası kaliteli, ucuz ve boldur. Canını yakmaz. Seni uğraştırmaz.
5- Fakat 2011 lerde bi gaz kesme gibi bi sorundan bahsediliyor. Kendi motorumda çok şükür yok ama forum ortamında bir çok arkadaşımın 2011 inde var. Bu konuda sıfır motor alırsan ve böyle bi motor denk olursa bu problem sanırım henüz çözülmüş değil, canını sıkabilir. Ama belki bu sıkıntısı olmayan bi motor denk gelirse ne mutlu sana.. Buda tabiki şans meselesi. 2011 almak istiyorsan bence düşük km de 2. el ve bu sıkıntısını sorgulayarak almanı tavsiye ederim.