Abi kafam karıştı benim ben soğukken bakıyorum yag seviyeme ve eksigini tamamlıyorum eklediğin kitapcıkta calıştır daha sonra diyor hangisi doğru bunların
Yok Aziz kardeşim, kafan karışmasın, o birinci madde kafa karıştırıyor, biz gariban ülkeyiz, gelmez bize yağ ışıklı mışıklı modeller, neyse, yağ ışığı olan modellerde o şekilde de kontrol edilebilir diyor. Motoru ilk çalıştırdın rölantide çalışıyor, buna rağmen yağ ışığı sönmüyorsa yağ eksik demektir, kontrolü o şekilde yapın diyor. Bizde yağ ışığı yok, bu yüzden böyle 2-3 dk çalıştırıpta bakabileceğimiz bi ışık olmadığından dolayı, 1. madde bize hükmetmiyor. Biz 2. maddeden sonrasına göre hareket edicez ve kartere mevcut yağın tamamen inmesin ve doğru ölçüm yaptığımıza emin olabilmek için 2-3 dk dan falza bekliyicez. Klavuz o anda yağ ışığı sönmezse diye devam ederek öyle bi bilgi vermiş 2-3 dk. sonra diyor ama ben garanti olsun diye bi gün bekliyorum. Mesela evimin önünde park ettiğim zemin düz, akşam işim motorla bitiyor, bir gece geçiyor, ertesi gün motorun yanına iniyorum ve motoru hiç yerinden oynatmadan orta sehpadayken yağına bakıyorum. 3. maddedeki 2-3 dk olayı şöyle, klavuza göre motoru kapattıktan sonra motordaki yağın hepsinin kartere oturması ve doğru ölçüm yapılabilmesi için. 2-3 dk beklenmesi yeterli, ama ben bir gece bekliyorum.
Yani sen 3. maddedeki 2-3 dakika sonrasını en az 1 saat yap, yani yağın iyice kartere oturduğuna ein olabileceğin süre kadar bekle. Mümkünse benim yaptığım gibi yap, o gün motorla işin bitince bir gece beklet ertesi gün bak.