- Motosikleti
- Honda Cbr 500 R / Honda Dio / Honda Activa 2007
- Konu Yazar
Herkese selamlar. Bundan 1 ay önce civarı 17.500 tl ye sac kasa bir activa satın aldım. Amacım motosikleti baştan aşağı toplayıp mekanik becerimi geliştirmek için bir hobi edinmek açıkçası. Hem sizlerle tecrübelerimi paylaşmak istiyorum. Eksiklerim olursa tavsiyelerinize açığım. En başta motosiklet arayışına girerken, biraz eski toplamaya değmesini istiyordum. Çan çin çonlar kadar dandik olmayacak, eski ve parçaları hala bulunabilip ucuz olacak ve japon olacak. Araştırmalarım sonucu uyan motor honda activa idi. Yedek parçaları yan sanayide olsa hala bulunabiliyordu, çıkma parçalarıda facebook gruplarında hala mevcut ve ucuzdu. Tamamdır. Motoru görmeye gittim. Motorun bir tane sağlam yeri yoktu açıkçası. motoru şehir dışından alamazdım getirme ile alakalı bir kaç sorunum vardı. Yoksa daha ucuza şehir dışında uyguna motorlar bulmuştum. Motor çalışıyordu ama mezara gitmek içinde yalvarıyordu açıkçası
. Nedense içimde bir anda onu diriltmek için olan ateşim kabardı ve aldım. Motoru 35 km yola çıkmadan önce yağını değiştirdim(yağı su gibiydi), rolantide istop ettiği için karbüratörünün hava ve benzin ayarını en iyi konuma getirip lastiklerindeki havayı kontrol ettikten sonra yola çıktım. Sakin sakin 50 60 la yavaş yavaş geldim. Motorun frenleri aşırı rezaletti. Hiç tutmuyordu o yüzden frenleri biraz fazla sıkıp olabildiğince iyi konuma getirip şehir içinde aşırı mesafeli sürüp yavaş yavaş 2 kere dinlendirerek getirdim. Çünkü motor sandığımdan biraz fazla ısınıyordu bununda sebebi koyduğum yağ 10 40 motosiklet yağı idi. Sonradan fark ettim ki kullanma kılavuzunda 20 40 önerildiği yazıyordu. Neyse motoru getirdim aradan 1 hafta geçti. Bütün parçaları olabildiğince a'dan z'ye motor bloğunu söktüm. Külbütör kapağını, piyonalarını, motor bloğunu pistonunu, statörünü motor sağ sol bloğunu vs vs. hepsini söktüm açıkçası sağlam çıkan 2 şey vardı şu ana kadar. 1. si şanzıman tarafı 2. si sübaplar ve üst kapağı idi. Onun dışında ki bütün hepsi tam bir fiyaskoydu. Krank ve krank yuvaları dahi iyi değil(biyel kolu pas tutmuş haldeydi, nasıl yürüdüyse 35 km yolu helal olsun). yeni bir krank yeni bir piston ve bloğu, segmanlar, egzantirik mili, egzantirik zinciri, yağ pompa dişlisi ve yağ pompası, keçe seti, conta seti, motor burçları, gibi gibi parçaları sipariş verdim ve yavaş yavaş hala takıyorum vaktim oldukça. Haftada 1 günüm ve hava kararana kadar vaktim oluyor toplamak için. O yüzden yavaş yavaş toplayacağım gibi duruyor. Motoru yurt dışındaki modifiye tarzında yapmak istiyorum açıkçası. Türkiye de gördüğüm modifiyeler biraz sıkıcı ve apaçi gibi olabiliyor(tabi aralarında düzgün olanları da vardır). Şuan en son yaptığım şeyler motor bloğunu ayırıp içini temizleyip yeni krankı monteledim. Güzelce torklayıp bloğu kapattım. Yeni pistonu taktım bloğuda taktım ve en son o hali ile duruyor şuan. Yani vakti zamanında biraz tecrübelerime dayanarak biraz ağır bir işe girdiğimin kat ve katı ile farkındayım ve bunu sabırla yavaş yavaş özen göstererek toplamak istiyorum. Ne gibi yollar tavsiye edersiniz bu süreçte yapmam gereken olarak ? Tavsiyelerinizi bekliyorum. Aşağıya motoru ve bir kaç hali ile, yapmak istediğim 1 2 tarzı da eklemek istiyorum.
Motorun durumu :
Motor bloğu:
Yapmayı planladığım ya da ilham aldıklarım:
Motorun durumu :
Motor bloğu:
Yapmayı planladığım ya da ilham aldıklarım: