Hint malı motorlar ne kadar güvenilir?

Geçenlerde Zafer Akçay hocanın kanalında, sürüş esnasında motor bloğu patladığı için kaza yapan hero izlemiştim. Az önce yokuş aşağıya inerken ön freni kitlediği için ns 200 marka motoru kafasına geçen bu arkadaşı izledim. Hint malı motorlar sanki suikastçi gibi, ne zaman ne yapacakları belli olmuyor.

Motosikleti
2025 Triumph Tiger Sport 660
Ben virajdayken vitesi birden bosa dusup (N) kaza yapan Honda Hornet videosu da gordum. Vitesi de ya 3'tu ya 4'tu. Honda'ya kimse saatli bomba demez ama bu yuzden.

Hint mallari genel olarak ucuza dayaniklilik veriyor. Insan uretimi her seyde de hata olabilir tabi ama Hintli motorlar cana kast ediyor demem ben acikcasi. Kendi gecmis deneyimimim de duydugum bir cok baska kisilerden de Bajaj ve Hero icin cogunlukla olumlu bir kaniya sahibim.
Fren sistemi kendi kendine basınç üretip sistemi kitleyemez
Bence de. Tekerlegin icine buyuk bir dal veya fren merkezine kucuk bir tas sikistiya olmus olabilir boyle bir sey.

Motosikleti
Triumph Tiger 800XRx
Hero, TVS, Bajaj üçlüsünden TVS her zaman bana daha kaliteli ve sorunsuz gelmiştir. İlk motorum 2012 model Tvs Apache RTR 150 idi 15 bin km tapa gaz gezdim tık demedi. Hero da gayet iyidir. Bajajı bunlardan iki üç tık altta konumlandırıyorum. Çevremde kim Bajaj aldıysa sorun yaşadı. Kimisi gösterge, kimisi enjeksiyon, yakıt pompası, debriyaj çekince stop etme, geç çalışma ya da çalışmama gibi liste uzayıp gidiyor. Motorlar NS200, NS150, NS160, 2 adet N250 ve Dominar 250 idi ve hepsi sattı motorlarını😏😉

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
İzlemeye dayanamadım video'yu.

Arkadaşa da tek yorumum var; "Şeytan dönmüş sitem etmiş, demiş, Madem Of'lu varidi da beni niye yarattun?" .. Fıkra bu kadar.

Yalan yanlış sallamaca bir video. Konu etmeye bile gerek yok.

Motosikleti
cb 125 f- nc 750x dct
3 tane bajaj sahibi oldum. ns200- dominar 400-dominar 250. asgari seviyede güven veren motorlardı. hiç bir zaman bu motorla yola çıkınca yolda kalırmıyım endişem olmadı.
400 ug ve 250 lerin bazı ağır motor arızaları herkesin malümu. pulsar ların ekran resetlemesi aynı şekilde kronik. ama eski kasa 2017 dominarım benim hala en sevdiğim motorumdur. günlük veya uzun yol kullanımında hiç sorun çıkarmadı, hiç yolda kalmadım. çalındığında 52 bin km lerde idi ve çalınmasa hala tek motor olarak devam ederdim. çalındıktan sonra ne alayım derken çin lilere hiç bakmadım. o sıra japon da mt 25 ve cb 250 vardı ve bütçe olarak bana uymuyordu. tvs yi ise distribitör yüzünden elemiştim. gene gittim sıfır 250 dominar aldım. bugünde hala şekilli çin motoru alacağıma bajaj tercih ederim. tvs başka distribitörle gelse o da olabilir. hero da model olarak pek bir şey yok ama düzgün bişey olsa 5 yıl garanti vermesi bile motorlarına güvendiklerinin göstergesi.

özetle hintlilere karşı boş değilim:)

Motosikleti
İki Teker Havada
Mekanik olarak japona yakın sağlam kalite olarak Çin ve japon ortasında
Hintli motor alınır mı alınır
Eğer beklenti yüksekse hayal kırıklığına uğrarsın

Motosikleti
Ns200 15"
Ben virajdayken vitesi birden bosa dusup (N) kaza yapan Honda Hornet videosu da gordum. Vitesi de ya 3'tu ya 4'tu. Honda'ya kimse saatli bomba demez ama bu yuzden.

Hint mallari genel olarak ucuza dayaniklilik veriyor. Insan uretimi her seyde de hata olabilir tabi ama Hintli motorlar cana kast ediyor demem ben acikcasi. Kendi gecmis deneyimimim de duydugum bir cok baska kisilerden de Bajaj ve Hero icin cogunlukla olumlu bir kaniya sahibim.

Bence de. Tekerlegin icine buyuk bir dal veya fren merkezine kucuk bir tas sikistiya olmus olabilir boyle bir sey.
3. ve 4. viteste giderken hiç bir motosiklet boş N konumuna geçmez, ancak sahte boş dediğimiz olay yaşanmış olabilir buda vitese geçmemesi demektir. Vites seçicisinin altında bir adet kilitleyici yay ve mekanizma bulunmaktadır bu sebeple sahte boş harici bir durum yaşanmaz.

Bu konuda farklı bir durum ise sürücünün ayak konumlanması yanlış olabilir, viraj içindeyken ayak ucu ile vites miline temas etmiş olup şanzımanda bu durumu yaşatmış olabilir.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Rulman falan kilitlendi diyeceğim ama oda direk kilitlemez milden döner yine yapmaz pek mantıklı gelmiyor anlatılan.
İşin başından bu arkadaş motosikletten bir haber :) kafasında kask üstünde ceket giyme bilincinde olan bir sürücü olsaydı böyle bir konu açılmamış olurdu. :D

3. ve 4. viteste giderken hiç bir motosiklet boş N konumuna geçmez, ancak sahte boş dediğimiz olay yaşanmış olabilir buda vitese geçmemesi demektir. Vites seçicisinin altında bir adet kilitleyici yay ve mekanizma bulunmaktadır bu sebeple sahte boş harici bir durum yaşanmaz.

Bu konuda farklı bir durum ise sürücünün ayak konumlanması yanlış olabilir, viraj içindeyken ayak ucu ile vites miline temas etmiş olup şanzımanda bu durumu yaşatmış olabilir.
Eski motorumda çin malı o salak arkadan da basılabilen vites vardı, bot falan giydiğimde ayağım değdiğinde vitesten atmış gibi oluyordu, sanırım bahsettiğiniz o. Sonradan kestim arka tarafını o salak şeyin.

Motosikleti
Ns200 15"
Eski motorumda çin malı o salak arkadan da basılabilen vites vardı, bot falan giydiğimde ayağım değdiğinde vitesten atmış gibi oluyordu, sanırım bahsettiğiniz o. Sonradan kestim arka tarafını o salak şeyin.
O arkadan basılanlardan nefret ediyorum, asla rahat ettirmiyor ve pegde ayağımı rahatça dolaştıramıyordum. Birde bu yetmezmiş gibi vites sıralaması N-1-2-3-4-5 veya N-1-2-3-4-5-N-1.. olarak dizilen vitese sahip oluyorlar.

O arkadan basılanlardan nefret ediyorum, asla rahat ettirmiyor ve pegde ayağımı rahatça dolaştıramıyordum. Birde bu yetmezmiş gibi vites sıralaması N-1-2-3-4-5 veya N-1-2-3-4-5-N-1.. olarak dizilen vitese sahip oluyorlar.
Onlarında boşu güzel oluyor ayrı vites olarak boş var, bulamadım derdi falan olmuyor.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Rulman falan kilitlendi diyeceğim ama oda direk kilitlemez milden döner yine yapmaz pek mantıklı gelmiyor anlatılan.
Ben de senin gibi düşündüm. Hatta 6-7 sene önce benzeri başıma geldi, arka rulman kilitledi ve arka tekerim dönmemeye başladı. Allah'tan köy yolu gibi bir yerdeydim de yüksek süratte değildim. O günden beri her lastik değişimimde rulmanları kontrol ettiririm, eğer şüphe duyacağım bir şey olursa anında o rulmanı yeniletirim.

Ben de senin gibi düşündüm. Hatta 6-7 sene önce benzeri başıma geldi, arka rulman kilitledi ve arka tekerim dönmemeye başladı. Allah'tan köy yolu gibi bir yerdeydim de yüksek süratte değildim. O günden beri her lastik değişimimde rulmanları kontrol ettiririm, eğer şüphe duyacağım bir şey olursa anında o rulmanı yeniletirim.
Bunlarda rulman kitlense bile mil rulman içine sürtmeye devam ederek dönmeye devam eder.
Tabi çok daha önce rulman kitlendi ise sürtünmeden ısınıp mile kaynarsa o sakat işte. yada dağılabilir.
Böyle bir durumda çok daha öncesinde ses yapar ama umursamadılarsa ihtimal var gibi.
Bende genelde lastik için söküldüğünde bakarım bir sorun yoksa gresini yeniler takarım, boşluk yada ses varsa değişim.
Daha geçen gün arka kampana tornaya girdi hemen yağladım yine :D
543v9b0.jpeg

Motosikleti
D400
tüm hint modelleri aynı kategoride tutamayz fakat şu an en popüler bajaj hakkında konusmak gerekirse aldıgınız motor en başta problem cıkarmıyorsa %90 hiç sıkıntı yaşamazsınız.
bi kere yaşatıyorsa devamı geliyor.

6 yıldır bajaj kullanıyorum, hiç üzmedi.

ama bi vstrom değil :D

Ged

Motosikleti
Forza 250, Tiger Sport 660
Hero, TVS, Bajaj üçlüsünden TVS her zaman bana daha kaliteli ve sorunsuz gelmiştir. İlk motorum 2012 model Tvs Apache RTR 150 idi 15 bin km tapa gaz gezdim tık demedi. Hero da gayet iyidir. Bajajı bunlardan iki üç tık altta konumlandırıyorum. Çevremde kim Bajaj aldıysa sorun yaşadı. Kimisi gösterge, kimisi enjeksiyon, yakıt pompası, debriyaj çekince stop etme, geç çalışma ya da çalışmama gibi liste uzayıp gidiyor. Motorlar NS200, NS150, NS160, 2 adet N250 ve Dominar 250 idi ve hepsi sattı motorlarını😏😉
Ya apache nasil bir isimdir, hedef kitlesini mi modelin ismini yapmislar diye insan motordan sogur😂😂
Bajajlarda dengesizlik var sanirim. Denge noktasi ve ileri - geri itme alistirmalarinda insanin akli karisiyor resmen, ulen bana noldu diye. Bi de gidonlari acayip agir sanki.

Motosikleti
Hero X-Pulse 200 4v
Eski bir Bajaj (v15) ve güncel Hero X-Pulse 4v ve Royal Enfield Classic 350 kullanıcısıyım.

V15'i ki biz 2 adet almıştırk birinde 10.000 km hiç sorun yaşamamışken (sonrasında statör arızası verdi) arkadaşımınkinde gece kamyon sollarken aniden bütün ışıkların sönüp elektrik sisteminin gitmesi ve arada bir çalışmama gibi sorunlar mevcuttu. Hintlerin facebook gruplarına çalışmama sorununu yazıp sorduğumuzda "It's normal" gibi bir cevap vermişlerdi. Ancak diğeri de beni 3600 km Erzincan kemaliyeye kadar götürdü getirdi. Çemişgezekte titreşimden motora giren egzoz somunu düşmüş ve son 560 km de stator arızası vermişti. Bu sorunsuz olandı. Bir arkadaşımın NS200 ünde sürekli saat resetleme sorunları oluyordu.

Hero için konuşacak olursak; onu da iki adet almıştık ve benimkinde yaklaşık 10.000 km de motordan ses gelmesi üzerine balansör dişli rulman değişimi için motor komple söküldü rulman yanında açılmışken değişsin eski ile yeni parça uyumluzluk olmasın diye bir sürü parça değişti. Eskisinden daha bile iyi olmuş olabilir ve bu işlemler için ücret talep edilmedi garantiden yapıldı. Redline 8500 diye uzun süre misal 8000 devirde kullanılırsa sorun çıkarıyor. 200 cc ama 90 ile seyir hızıyla gidip sollamalarda da en fazla 100-105 hıza çıkmak gerekiyor. Yani motorun devirli kullanılmaması gerekiyor. Tabi bu da sizi son süratte 125 cc kategorisine sokuyor. Ben sorun yaşamadım ama devir dalgalanması sorunu yaşayanlar var; onun da çoğunun sebebi motoru kill switch den susturulduğunda sensör kalibrasyonundaki bozulma nedeniyle oluyor. Bazı motorlarda üst kapak contasından terleme oluyor. Ben ne tamirat öncesi ne de sonrası bir sorun yaşamadım ama arkadaşımın motorunda terleme oldu. Benim motora tamir sonrası üst kapağa pul konulmuş. Hero suyuna gidince çok eğlenceli, işletim maliyeti düşük ve göreceli olarak uzun km ler götürebilecek bir motor. Dağa bayıra gitmek çok keyifli. Uzun ana yollarda sıkabiliyor. Bir günde Mersin Taşucu Bursa arası gelmiştim pek 100 ü geçmemiştim (2600 km Toros gezisinin son ayağı) o zaman sorun yaşamamıştım.

Royal Enfield'e gelince şimdiye kadar sahip olduğum Hint motorları arasında en kalitelisi diyebilirim. Genel olarak sorunsuz bir motor. İşçilik kalitesi hint ortalamasının çok üzerinde. Onu da 6500 km'dir kullanıyorum. Konuşmak için erken ancak yurt dışı (ABD - Birleşik Krallık - Avustralya) yayınları takip ettiğim kadarıyla çok sorun çıkaran bir makine değil ancak diğer Hint motorları kadar da ucuz değil. Ne var ki ondan aldığım keyfi de başka bir motosikletten almam pek mümkün de değil.

Ez cumle motosiklet işi biraz şans ama Hint motorlarında sorunsuzluk ve sürekli sorun arası çok açık. Yani ya sorunsuz ya hep sorunlu. Büyük oranda şans yanında küçük oranda da motorların kullanımıyla alakalı olabiliyor ama şans faktörü daha ağır basıyor. Biz v15 ve heroları iki kişi aynı anda almıştık mesela biri sorun yaşatırken diğerinde yaşanmadı ya da daha az yaşandı.

Hint motorları genelde taksitle peşinatsız satılıyor. Bu onları alırken çok cazip hale getirse de ikinci ellerinin ölü olmasına neden oluyor. Yine de genel Çinlilerin geneline göre daha az sorunlu. Ancak burada önemli bir kriter daha var ki, markanın satış sonrası desteği. Bajaj ve Hero bu konuda iyi işler çıkarıyor genel olarak. Yaygın olması, sorunlarının biliniyor olması ve parça tedariki motosikletlerin yürütülmesi anlamında çok önemli. Yoksa en kaliteli ve donanımlı motor olsun parçasını ustasını bulamayınca o motor en kötü motor haline geliyor. Bu anlamda Hero ve Bajajda çözülemeyecek çok az sorun var.

Hint motosikletlerini iyat performans olarak kötü bir konumda görmüyorum ben.

Üstte tartışılan arızaların bir kısmı bakım eksikliğinden de kaynaklanıyor olabilir. Bakımları ve kontrolleri zamanında yapmak pekçok arızayı ve kazayı önceden tespit edip engellememizi sağlar. Bakımlarımızı zamanında yapalım ve motosiklet sürmeden önce genel kontrollerimizi yapalım, şüpheli durumlar var ise mutlaka önlem alalım. Kazasız belasız ve arızasız sürüşler dilerim.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar