HAVA SOĞUTMALI MOTORLA SEYEHAT

Arkadaşlar herkese selamlar, şehir içi bakkala gitmektir markete gitmektir için bir ns 125 almayı düşünüyorum, Fakat bu motor hava soğutmalıymış hava soğutmalı motorla bir sıkıntı yaşar mıyım şehir içi istanbul trafiği? Diyelim istanbulun içine gircem ana motorda boğazdan sc var onla girsem ceza riski var bu yeni alcağım motorla girmeyi düşünüyorum. Durmadan 1 saat yol gitsem mesela motor şişermi hep 10 la gitsem motor şişmesi ne mesela çok ısındımı nasıl anlıcam ben

KISACA HİÇ HAVA SOĞUTMALI MOTORUM OLMADI VE ALCAM İSTANBUL TRAFİĞİNDE SÜRCEM BİLEN BİRİ BANA SORU İŞARETİ KALMICAK ŞEKİLDE AÇIKLAYABİLİR Mİ

Teşekkür ediyorum

Bu arada osm@n bey geçenki men forumumda konu sahibi troll olabilir demişsiniz burda trafik polisleri vardır şimdi söylemeyimde sattım motoru aktifsiniz görürsünüz burayı :)

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Ben geçmişte karbüratörlü, tek silindirli Rks Titanic 150 S ile İstanbul'dan Bodrum'a gittim geldim. Sonrasında defalarca İst-Bursa, İst-Çanakkale yaptım. Zor muydu? Motorun yapısından kaynaklı zordu ama bir sıkıntı yaşamadım. Şehir içinde de :Mecidiyeköy trafiğinde de sürdüm, hiç bir şey olmadı. Size kendimce tavsiyem; yapıştırın geçin, bir şey olmaz. Baktınız sıkıntı yaşıyorsunuz, en kötü motoru 10-15 dk dinlendirin.

Hava soğutmalı motorların kötü taraflarını sayayım.

Su pompası yoktur. Motor yapısı basittir. Antifiriz ve soğutma sıvısı kontrolü gerektirmez çünkü yoktur.. Su kanallarının tıkanma derdi yoktur. Su sıcaklık müşürü bulunmaz. Su radyatörü yoktur. Ucuzdur, tamiri kolaydır. Su soğutmalı motorlardan daha dayanıklı ve uzun yolda kullanılabilirler. Hatta 125 lik hava soğutmalı motorların arıza vermeden Japonya'ya kadar gittiği görülmüştür.

İyi yönlerini yazmama gerek var mı?

Hava soğutmalı motorların kötü taraflarını sayayım.

Su pompası yoktur. Motor yapısı basittir. Antifiriz ve soğutma sıvısı kontrolü gerektirmez çünkü yoktur.. Su kanallarının tıkanma derdi yoktur. Su sıcaklık müşürü bulunmaz. Su radyatörü yoktur. Ucuzdur, tamiri kolaydır. Su soğutmalı motorlardan daha dayanıklı ve uzun yolda kullanılabilirler. Hatta 125 lik hava soğutmalı motorların arıza vermeden Japonya'ya kadar gittiği görülmüştür.

İyi yönlerini yazmama gerek var mı?
Benim hiç radyatörlü motorum arıza vermedi tıkanmadıda antifrizide eksilmedi Ama gidermiş bilgiler için teşekkür ediyorum Allah izin verirse alacağım motoru
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Ben geçmişte karbüratörlü, tek silindirli Rks Titanic 150 S ile İstanbul'dan Bodrum'a gittim geldim. Sonrasında defalarca İst-Bursa, İst-Çanakkale yaptım. Zor muydu? Motorun yapısından kaynaklı zordu ama bir sıkıntı yaşamadım. Şehir içinde de :Mecidiyeköy trafiğinde de sürdüm, hiç bir şey olmadı. Size kendimce tavsiyem; yapıştırın geçin, bir şey olmaz. Baktınız sıkıntı yaşıyorsunuz, en kötü motoru 10-15 dk dinlendirin.
Çok ısınırsa bir lamba ile gösteriyor mu motor belirti yoksa direk conta falanmı yanıyor

Motosikleti
Ns200 15"
Ben kuryelik için hava soğutmalı Çin malı skuter kullanıyorum 35-40 derece fark etmeden tapa gaz kullandım ve sıfır problem, önemli olan yağınızı zamanında değiştirin gerisinin bir önemi yok. Eskiden bir çok hava soğutmalı motorda şişer lafı dönerdi, bu kelimede aslında pistonun genleşip silindire sürtünmesidir fakat artık Çin modelleri bile bu problemi aştı ve problem açmıyor.

Arkadaşlar herkese selamlar, şehir içi bakkala gitmektir markete gitmektir için bir ns 125 almayı düşünüyorum, Fakat bu motor hava soğutmalıymış hava soğutmalı motorla bir sıkıntı yaşar mıyım şehir içi istanbul trafiği? Diyelim istanbulun içine gircem ana motorda boğazdan sc var onla girsem ceza riski var bu yeni alcağım motorla girmeyi düşünüyorum. Durmadan 1 saat yol gitsem mesela motor şişermi hep 10 la gitsem motor şişmesi ne mesela çok ısındımı nasıl anlıcam ben

KISACA HİÇ HAVA SOĞUTMALI MOTORUM OLMADI VE ALCAM İSTANBUL TRAFİĞİNDE SÜRCEM BİLEN BİRİ BANA SORU İŞARETİ KALMICAK ŞEKİLDE AÇIKLAYABİLİR Mİ

Teşekkür ediyorum

Bu arada osm@n bey geçenki men forumumda konu sahibi troll olabilir demişsiniz burda trafik polisleri vardır şimdi söylemeyimde sattım motoru aktifsiniz görürsünüz burayı :)
Yahu nereden alıyorsunuz bu saçma sapan bilgileri?
cidden merak ediyorum mahalle arasındaki apaçiler bile artık motorların şişmediğini biliyor.
Motor şişmesi dediğiniz şey 20 yıldır üretilen hiç bir motorda yaşanmıyor.
1980 lerden kalma bilgileri tekrar tekrar kim sokuyor bu mecraya anlamıyorum

Biraz önce düşündüm de; tahminimce dünyada kullanılan motorların yarısından fazlası hava soğumalıdır. Gerçi elimde veri yok, sadece tahmin ama bu kadar çok scooterin satıldığı yerde su soğutmalı sayısı daha azdır diye düşünüyorum.

Motosikleti
Honda Forza
125cc hava soğutmalı rks ile Antalya'nın kavrulduğu günlerde tapa gaza yakın kullanarak 100km gittim ve şişmediyse İstanbul'da hiç şişmez diye düşünüyorum.

Sıcaklığı şöyle tarif edeyim 90km hızla şortla giderken kavruluyor ve şortun içine hava girsin diye bacaklarımı kaldırıyordum. Asfalt sıcaktan erimiş haldeydi.

Bu motor şişmesi saçmalığını milletin aklına kim sokmuşsa ona buradan selam yolluyorum.

Öncelikle kestirme cevabım şu olacak: Mühendisler o konuyu düşünmüştür, sizin kafa yormanıza gerek yok. Motor hava soğutmalıysa hava soğutma yetiyordur, yetmeyecekse su soğutmalı yapmışlardır.

Detaya inecek olursam; hava soğutmalı motor neyle soğur? Havayla değil mi?

Peki motora gelen hava akışı, motor hızlı giderken mi daha fazladır yoksa yavaş giderken mi? Hızlı giderken.

Sonuç olarak şişecek olan motor uzun yolda değil, şehir içinde gezerken şişer. Uzun yolda şişmesin diye motor dinlendirmek saçmalıktır zira motor seyahat esnasında erişebileceği maksimum sıcaklığa 10 dakikada çıkar ve sonra sıcaklık yol boyunca sabit kalır. Eğer şişiyorsa öncelikle yağına falan bakmak gerekir.

Bir de bazı aptal youtuber arkadaşlardan öğrendikleri şekilde süren, motor devir kesiciye girmeden vites yükseltmeyen tapa gaz meraklılarının yaptığı gibi sürekli kırmızı devir bölgesinde sürüş yapılırsa yine şişebilir. O şekilde sürüş yapmazsanız şişmez.

Teşekkür ediyorum

Yapılır ama sizin sabrınıza bağlı , hızlı gidicem diyip 1-2 saat aralıklarla 5 10DK dinlendirmiyim hızlı gideyim derseniz sıkıntı çekersiniz.

Selamlar.

Maalesef insanların yanlış bilgiye olan bağlılığı ve araştırmaması hala değişmiyor.

2025 yılında hala Moto Guzzi gibi firmalar hava soğutmalı motosiklet üretiyor. Bende 2023 yılında beri yaklaşık 15 bin km'dir 850cc bloğu olan v7 modelini kullanıyorum. Bindiğim her gün 50 km trafikte kullandım, İstanbuldan Romanyaya gittim sadece benzin molaları ile yazın.

Hava soğutmalı motosikletten yalnızca yüksek performansı verimli alamazsınız, motosikletim 65 hp ortalama seyahat süratinde 4.5 civarı tüketiyor, gazlarsam 5.2 seviyelerinde.

Isındığı zamanda ne olduğunu söyleyeyim, su soğutmalı motosikletlerde deli gibi fan açıp bacaklarınızı ve dolayısıyla sizi sıcağa boğup, ortalığı cehenneme çevirir iken, benim bindiğim motosiklet bana bunu hiçbir şekilde yansıtmıyor. Teknoloji çok gelişti, üzerindeki beyin ve yazılımlar ile dur kalklarda performansını kısıyor ısındığında ve tekrardan hareketlendiğinizde hiçbir sorun kalmadan devam ediyorsunuz. Hareket halinde zaten bir problem yok...

F54

motor şişme olayı taa 25 sene önce de kaldı bende 2000 model pejo vardı 50 km den fazla tapa gaz gitmeye dayanamayıp çekişten düşerdi yani piston şişer fakat motor soğuduğu zaman tekrar eskisi gibi giderdi
en son buna italyan silinidir piston takalım dedik motoru bi açtırdık içinden civciv çıktı🤣
neyse gelelim bu güne 15 yıldır şehir içi şehir dışı her yol şartında 4 zamanlı 125 cc motor da hiçbir zaman bunları yaşamadım günde 800 km yol yaptığımda oldu zırıl zırıl scooter le de geziyorum 4 zamanlı motoru daha şişiremedim

Hava soğutmalı motor hava ile soğur da su soğutmalı motor gerçekten su ile mi soğur?
:D

Motosikleti
Kanuni Seyhan MZ 301 - 2001
Şişme olayı 2 zamanlılarda oluyordu sanki. Pistonun her hareketinde patlama olduğu için. Hatta buna önlem olarak mz lerin silindirindeki petekler çok geniştir ama yamaha rx lerde öyle değil.

Teşekkür ediyorum

Aşırı zorlamazsan gık bile demez hocam bas geç

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Egzoza bir şey sokmazsan motor şişmez. Egzoz tıkanırsa şişer. Sokarsan bile motor soğukken yap o işi.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar