Halka arzda yok

Motosikleti
Triumph Trident 660
İyi kötü gelir elde ediyorduk bayadır taslakta bekliyorlar. 🙃

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Şöyle ki bu halka arzlar çok mantıklı hareketler değildi, izin verildi ama ne şekilde belli değil.

Bir şirketin var, şirketinin değeri 1000TL. 1000TL'de kredi almak istiyorsun ama kredi çok pahalı.
Bu arada hisselerin %100'ü sana ait. Bi noktada ucuz kredi lazım. Ama nasıl? Dedin ki ben borsaya açılıyorum. 100 hisseyi 10000 lot'a böldün. 2000 lotu satışa çıkardın. %80'i hala senin. %20'si halka arz. Normalde 0,01TL olması gereken hisse fiyatın halka arza girerken SPK onayı ve halka arza girerken senin benim gibi küçük yatırımcıların iştahı sayesinde 0,03TL'ye halka arz edildi. Burada senaryo büyüme hikayesi, yatırımcı talebi.

Halka arz gerçekleşti hisse fiyatın 10 gün boyunca tavan yapıp her gün %10 kazandı diyelim. 0,05TL oldu Yatırımcı kısa vadede kar etti. Ama balon şişiyor. Kimse hikayesini okumadı şirketin. Şirketin gerçek değeri ile piyasa değeri arasında makas açıldı arada uçurum var. Şirket ucuz finansman sağladı. Bankadan %50 faizli kredi yerine piyasada yatırımcının parasından bedava kaynak topladı. Şirket nefes aldı.

Bu arada şirket hissedarları ufak ufak lot satarsa parasını katlamış olacak. Makas açıkken sattığı her lot için çılgın bir kar etmiş oldu. Çünkü hayali bir değerdeki hisse fiyatına inanılmaz bir talep var. Bunun bi tık ilerisi bedelli sermaye arttırımı.

Peki SPK neden bu durumu göre göre onay veriyor? Çünkü hızlı kar edildiği için yastık altı yatırımlar faizde mevduatta yatan paralar piyasaya çıkıyor.

Bu senaryonun tümüne bakınca gemiden erken inen parasını kar edip kurtardı. Geç inen parasını batırdı.

Borsada benim gözümde batamayacak kadar büyük firmalara yatırım yapıp, eğlence için hikayesi sağlam küçük kağıtları toplamak mantıklıdır.

SPK'nın onay verdiği kağıtlarda bir ara, hissedarlara ödenecek pay ve kapatılacak borçlar gibi yatırım planları vardı. Yeni yatırım değil bakın. Adam açık açık götünü kurtarmak için borsaya açıldı.

Motosikleti
Triumph Trident 660
Şöyle ki bu halka arzlar çok mantıklı hareketler değildi, izin verildi ama ne şekilde belli değil.

Bir şirketin var, şirketinin değeri 1000TL. 1000TL'de kredi almak istiyorsun ama kredi çok pahalı.
Bu arada hisselerin %100'ü sana ait. Bi noktada ucuz kredi lazım. Ama nasıl? Dedin ki ben borsaya açılıyorum. 100 hisseyi 10000 lot'a böldün. 2000 lotu satışa çıkardın. %80'i hala senin. %20'si halka arz. Normalde 0,01TL olması gereken hisse fiyatın halka arza girerken SPK onayı ve halka arza girerken senin benim gibi küçük yatırımcıların iştahı sayesinde 0,03TL'ye halka arz edildi. Burada senaryo büyüme hikayesi, yatırımcı talebi.

Halka arz gerçekleşti hisse fiyatın 10 gün boyunca tavan yapıp her gün %10 kazandı diyelim. 0,05TL oldu Yatırımcı kısa vadede kar etti. Ama balon şişiyor. Kimse hikayesini okumadı şirketin. Şirketin gerçek değeri ile piyasa değeri arasında makas açıldı arada uçurum var. Şirket ucuz finansman sağladı. Bankadan %50 faizli kredi yerine piyasada yatırımcının parasından bedava kaynak topladı. Şirket nefes aldı.

Bu arada şirket hissedarları ufak ufak lot satarsa parasını katlamış olacak. Makas açıkken sattığı her lot için çılgın bir kar etmiş oldu. Çünkü hayali bir değerdeki hisse fiyatına inanılmaz bir talep var. Bunun bi tık ilerisi bedelli sermaye arttırımı.

Peki SPK neden bu durumu göre göre onay veriyor? Çünkü hızlı kar edildiği için yastık altı yatırımlar faizde mevduatta yatan paralar piyasaya çıkıyor.

Bu senaryonun tümüne bakınca gemiden erken inen parasını kar edip kurtardı. Geç inen parasını batırdı.

Borsada benim gözümde batamayacak kadar büyük firmalara yatırım yapıp, eğlence için hikayesi sağlam küçük kağıtları toplamak mantıklıdır.

SPK'nın onay verdiği kağıtlarda bir ara, hissedarlara ödenecek pay ve kapatılacak borçlar gibi yatırım planları vardı. Yeni yatırım değil bakın. Adam açık açık götünü kurtarmak için borsaya açıldı.
Ben olayı tamemen kendi açımdan yorumlayacağım.
Yani şirket kredi yerine bizden topladı vesaire kurnazlığı bir kenara bırakıyorum çünki maaşlı bir çalışan olarak ek gelir için ne yapabilirim diye baktığımda karşıma çıkan işler günlük 1000 tl ve bedeni yoracak işler haftasonunu dinlenmeyerek çalışarak geçirsem hadi daha gencim ama nereye kadar...
Girişimcilik,ticaret gibi şeyleri denemek için o şeyin kendisinin tozunu önce bir yutmak gerekli sermaye ,network gibi şeylerde pek tabii ki gerekiyor. Yaratıcılıkta cabası . Ben de bunlardan biraz uzağım yahut kapasitem bu zaten olmasa maaşlı çalışan olmazdım herhalde.
Gelgelelim ben o halkaarzdan bir gün ek iş yapacağım bedenimi yine kiralamak yerine mevcudiyetimdeki parayı bölerek birden fazla hesap ile (bir çoğunun yaptığı gibi) gelir elde ediyordum.
Umarım neye değinmek istediğimi açıkca dile getirebilmişimdir.

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Piyasa düzeldikçe piyasaya para pompalamak adına yaptıkları halka arzı azalttılar. Kısa vadeli kar etme olayı bitti. Eğer olursada yatırımcı için gemiden erken inmeye gerek kalır mı bilmem.
Halka arz ile kısa vadeli borç kapatan firmalardan birine baktım, halka arz'ı 27,52TL (2024 Kasımda) 17 Martta 23,40TL ile dibi görmüş. Şimdi toparlamış mesela.

Bu noktadan sonra yapılabilecek şey birikim için batamayacak kadar büyük şirkete ortak olmak olur. Bir kaç gün önce Tüpraş temettü göndermiş mesela bana. At kenara unut şeklinde gider. Kar topunun çığa dönüşmesi gibi bir büyüme sağlıyor hisseler genelde. İlk başta çok sancılı.

Ben yatırım yapıcam diye defalarca hisse sattım. Yatırımlarımdan kazandım. Enflasyon ortamında borsanın çok hızlı yükselmesi, emlak piyasasının durgunluğu sebebiyle şu an elimde tutsam muhtemelen yaptığım yatırımlardan daha fazla gelirim olurdu. Şimdi, sonradan görme influencer kiracım trendyol'dan ödeme alsında kiramı göndersin diye bekliyorum.

Motosikleti
Triumph Trident 660
Başlıktaki de da eki ayrı yazılmalıydı.
Bi bitmediniz
joXSnL.jpg

Arkadaşlar Trabzonspor hissesi hakkında yorum yapabilecek var mı ? İki üç aydır takibimde 0,93 den toplamaya başladım 1,30 lardan bir kısmını sattım , dün 1,21 den kapattı , burdan tekrar alayım mı yoksa tamamını satayım mı ?

Motosikleti
Triumph Trident 660
Arkadaşlar Trabzonspor hissesi hakkında yorum yapabilecek var mı ? İki üç aydır takibimde 0,93 den toplamaya başladım 1,30 lardan bir kısmını sattım , dün 1,21 den kapattı , burdan tekrar alayım mı yoksa tamamını satayım mı ?
Abi bu şekilde bir tavsiye vermek bilgi bazlı piyasa dolandırıcılığı suçu diye geçiyormuş

Bugün 1,28 gördü sat a parmağım gitti geldi gitti geldi 😒 karar verene kadar 1,24 e geriledi , yine bi sukuter parası bıraktık 😅

Halka arzın bir amacı olur, yol haritası olur, vaadleri olur.
Türkiye'de bu sistem çok güzel başka amaçlara çevrildi. Eğlence olsun diye "çerez parası" civarı şeyler dışında Türkiye borsasında hiçbişeyle ilgilenmiyorum.

Cümlenin sonuna "yatırım tavsiyesi değildir" yaz geç. Biraz daha özenli olsun dersen "tabi ki bu benim görüşüm katılmak ya da katılmamak sana kalmış" gibisinden şeyler yaz.
Yazıyorum 😆 tavsiye değildir acemi borsacı hareketleridir , beni dinleyip alan olursa ve para kazanırsa köfte ısmarlasın yoksa serbest piyasa düzenleme kurumu yada cimere yazarım ha o na göre 🤣

F54

hani diyorlar'ya bu memleketin kerizi bitmez diye gerçekten öyle son 2 buçuk yılda halka arz olan şirketlerin yatırımcıları ne olmuş görüyoruz hele çakma yerli araba üreteceğiz deyip'te millete çaktılar bir firmayı
bazı kağıtlar güzel ama gitmesine patron izin vermiyor kağıt tam kafa kaldırıyor patron satışı geliyor hemde piyasa fiyatında %10 15 iskontolu:oops: sonra seyreyle cümbüşü
o yüzden para kazanmak isteyenler gidip abd nasdag etf lerini alıyor %17.5 vergi var ama en azından uzun vade trend hep yukarı usd bazlı yıllık % 10 11 gelir garanti

hani diyorlar'ya bu memleketin kerizi bitmez diye gerçekten öyle son 2 buçuk yılda halka arz olan şirketlerin yatırımcıları ne olmuş görüyoruz hele çakma yerli araba üreteceğiz deyip'te millete çaktılar bir firmayı
bazı kağıtlar güzel ama gitmesine patron izin vermiyor kağıt tam kafa kaldırıyor patron satışı geliyor hemde piyasa fiyatında %10 15 iskontolu:oops: sonra seyreyle cümbüşü
o yüzden para kazanmak isteyenler gidip abd nasdag etf lerini alıyor %17.5 vergi var ama en azından uzun vade trend hep yukarı usd bazlı yıllık % 10 11 gelir garanti
Borsada işlem gören yerli araba firması hangisi ?
Birde yıllık yüzde %10 çok çok düşük bir getiri , likit fonlar bile yıllık %50-55 veriyor üstelik stopajda %15

Son düzenleme:
  • Haha
Tepkiler: F54
Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Ok , dolar yıllık ne getirir %30 artı 11 = 41 🤔
Fon %55
Güzel seçim yapabilirsek borsada %500 kazandıran hisselerde var 😎
Abisi USD TRY bazda iki yıldır yatıyor aslında bir şahlanma yapması gerekiyordu ama turuncu herif ortalığın içine etti. Şu anda tamamen kaos hakim. Çıtır çerez oynanır da yüklü girilir mi bilemedim, benim hem bilgimi hem de risk algımı aşıyor açıkçası.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar