Hafta sonu aldığımız eğitimden geriye kalanlar

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Değerli arkadaşlar, bol görselli ve biraz uzun bir yazı olacak, helal edin hakkınızı.

Aylar önce forumda sürüşle ilgili bir atışmanın ardından @Okan Sinan Ocan beni özelden arayarak “tommygun, sırf bu adamlar için İstanbul’a geleceğim, ayarla şu arkadaşları, onlara hafta sonu ücretsiz eğitim vereceyim” demesinin ardından ben de yakın çevremi eğitim katılımcı listesine ekleyerek bir organizasyona vesile olalım istedim. Ancak ne hocanın istediği o arkadaşlar ne de yakın çevremle bir türlü denk getiremedik ve eğitimi gerçekleştiremedik. Araya haftalar, aylar girdi ama hocayla biz bu konuyu hep kendi aramızda konuştuk ve yılbaşı öncesi yine forumda açılan bir konu sonrası hoca bu konudaki düşüncelerini ileterek motosiklet.net’e özel bir eğitim fikrinden vaz geçmediğini yazdı ve forumdan da epey ilgi gördü bu fikir. Sonra tarihi netleştirme ve organizasyonu yapma konusunda çalışmalara başladık.

7-8.Mart tarihlerini belirledik ve forumda duyurusunu paylaştık. Okan Hoca hiçbir şekilde eğitimden maddi bir menfaat sağlamayacak, Almanya’dan gidişini dönüşünü kendi organize edecek, konaklama ve yemeklerini kendi karşılayacaktı. Katılımcılardan tek talebi; kendi konaklamalarını organize etmeleri ve de ilk gün kapalı alan eğitimi için Tuzla Autudrom pistinin kiralanmasıydı. Bu eğitimi bir otoparkta da yapabilirdik, bir okul bahçesinde de ama istedik ki hazır yapmışken en iyisi olsun, en güzeli olsun. Bu nedenle Yamaha’nın da YRA eğitimlerinde kullandığı Autodrom pistinde karar kıldık. Pist için bir günlük 25.000 TL’ye anlaştık, dolasıyla kaç kişi katılacaksa bu rakam o kişi sayısına bölünecekti. İlk başta 5 katılımcı istedik ama talep çok olunca bunu 10’a çıkardık. Sürecin başından beri yine değerli bir eğitmen olan, forumdan arkadaşımız @Mallaca ’nın da desteğiyle 10 katılımcı öğrenciyle baş edebileceğimizi, hepsine ayrı ayrı zaman ayırabileceğimize inandık. Burada yanlış anlama olmasın, “eş dost kayırdılar” denmemesi için de katılacağını söyleyip kişi başı 2500 TL pist kirasını ödeyenleri “kesin katılımcı” olarak saydık ve 3 gün sonunda 10 kişiye ulaşıp kontenjanı kapattık. Hatta katılımcılardan bazı arkadaşların forum dışı arkadaşlarından da katılmak isteyenler vardı ama özür dileyerek kontenjanın tamamını motosiklet.net yazarların ayırdık.

İlk başta Okan Sinan Ocan, Mallaca ve benden oluşan bir yönetim ekibi wp grubu kurduk. Eğitimle alakalı özel yazışmalarımızı bu grup üzerinden yaptık. Ardından eğitmenler ve katılımcılardan oluşan bir wp grubu daha kurduk, bu gruptaki amaç iletişimi sağlamak, eğitime başlamadan önce Okan Sinan Ocan’ın düzenli olarak bizlere gönderdiği eğitici ses kayıtlarını takip etmekti. Haftalar içinde grupta öyle bir kaynaşma ve muhabbet oldu ki eğitici ses kayıtları ve duyurular arada kaynamaya başladı. Forumda dönen geyiklerin bir benzerini bir çevirmeye başladık. Bu nedenle 3. bir wp grubu daha kurduk. Bu son grupta katılımcılar sessize alınarak sadece hocaların bilgi vereceği ve duyuru yayınlayabileceği bir alan oluştu. Bu arada İstanbul dışından katılacak olan kişiler için de piste yakın uygun fiyatlı otellerin bilgileri paylaşıldı ve eğitim öncesi herkesin konaklamalarını ayarlamaları rica edildi.

Zaman geldi ve 7.Mart.2026 Cumartesi günü 08:00’de Tuzla Autodrom pistinde depolar full bir şekilde buluşuldu. Ben diğer katılımcılarla muhabbet sohbet ederken Okan Sinan Ocan ve Mallaca da piste kukaları yerleştiriyordu. Ben o sırada tüm katılımcıların motorlarını ve ekipmanlarını kontrol ettim. Eğer fren hidroliklerinde, motor yağında eksiklik, lastiklerde derin çatlaklar olsaydı, depoda yakıt olmasaydı, sürücülerin ekipmanları yeterli olmasaydı maalesef o katılımcıyı eğitime alamayacaktık, çünkü kurallar baştan duyuruldu. Hiçbir motorda ve sürücüde eksik ya da aksak bir durum olmadığı için her bir sürücünün motoruna üzerinde sıra numarası olan bir sticker yapıştırdık. Böylelikle sürüş sırası ve dizilim o sayılara göre yapılacaktı.

Eğitim, “Bilal’e anlatır gibi” en baştan ve sanki hiç motor sürmemişiz mantığında başladı. Motora nasıl binileceği, motordan nasıl inileceği, motor üzerindeki oturuş pozisyonu, orta sehpaya alma ve indirme gibi en temel konuların ardından pistte kukalar arasında nasıl döneceğimizin farklı farklı yolları öğretildi ve defalarca denedik. Kontra tekniği, bakış, döneceğimiz yöne ağırlık vererek dönme, quick turn yöntemi ve en sonunda da hepsinin karması parkurda kilometrelerce uygulandı. Özellikle döneceğimiz yöne ağırlık vererek dönme eğitimi gerçekten ilginçti. Okan Sinan Ocan her birimizin motorunu sürdü, bizler de kendi motorlarımıza artçı olduk. Bizlerden beklediği sürüş esnasında kendisi sadece gaz kolunu hafif hafif çekerken ve kontrayı başlatmadan bizlerin döneceğimiz tarafa ağırlık vererek motoru döndürmemizdi. Kendi adıma konuşayım; benim motorun bu kadar yatacağını rüyamda görsem inanmazdım. Motorda gazı Okan Sinann Ocan veriyor ama artçı olarak virajlarda ben döndürüyordum. Bu alıştırma her bir motor ve her bir sürücüyle yapıldı. Ardından Quick turn de çok ilgimi çeken bir başka teknikti, firkete virajda çok düşük süratlerde bile döneceğimiz yöne doğru çok sert bir kontra verip gaz açarak en sıkıntılı dönüşleri bile kolaylıkla yapabilmeyi öğrendik. Gün sonunda frenleme çalışması yaptık. Önce 30 km hızla sadece arka fren, ardından 30 km hızla ön + arka fren kullanımı, sonra 40-60-70 km hızlarda ön+arka fren kullanımlarını deneyimledik. Burada yaptığımız hatalar gözlemlenerek bizlere aktarıldı. En ilginç manzaralardan biri de “dönmez ve durmaz” denen Nc 750 X ile Lombardo’nın stoppie yapması, arka tekeri havaya kaldırması ve yine aynı motorun peg sürtecek şekilde viraj alabilmesiydi. Aşağı yukarı pistte gün içinde 70 km yol yaptıktan sonra hep beraber yemeğe gittik. Köfteci İmren / Aydıntepe’de masamızı kurup karnımızı doyurarak dinlenmek üzere ev ve otellerimize çekildik.

Ertesi gün 08:00’de Taşdelen Petrol Ofisinde buluşarak depoları fulledik ve yol eğitimi için numara sırasına göre Şile’ye doğru yola çıktık. Burada en ön sırada bir öğrenci sürüyor, hemen arkasında Okan Sinan Ocan, grubun en arkasında da Mallaca. Bir süre sonra Okan Sinan Ocan’ın işaretiyle öndeki sürücü yolun sağ ve güvenli bölgesine geçerek yavaşlıyor ve grubun en arkasında Mallaca’nın önünde sürmeye devam ediyor, ardından sırası gelen bir diğer öğrenci Okan Sinan Ocan’ın önüne geçerek sürmeye başlıyor ve gözlemleniyor. Bu şekilde tüm gün sürüşlerimiz gözlemlendi ve daha iyi olması için birebir hatalarımız anlatıldı.

Şile’de ilk durağımız Ela Gözleme Evi oldu, burada çaylarımızı içerken bir masa etrafında toplanıp teorik dersimizi mavi kitaptan aldık. Bize “sistem” anlatıldı ve 2. Mola noktamız olan Metin’in yerine Ovacık üzerinden gittik. Burada da konumlanmayla ilgili teorik dersimizi alıp uygulamak için yola koyulduk. Teke’den geri döndük Şile Opet’e kadar ve tekrardan Metin’in yerine sürdük. Her bir katılımcı kendi sırasına uydu ve hoca da sürekli gözlemini yaptı. Ardından tekrar mola vererek 3. Teorik dersimizi alarak uygulamak üzere yola çıktık. Özellikle bir önceki gün öğrendiğimiz dönüş tekniklerini Şile-Teke arasında iyi bir şekilde uygulama şansı yakaladık. Konumlanma konusunda ne kadar hatalar yaptığımızı fark ettik. Trafikte hareketli ya da hareket etme potansiyeli olan her bir cismin tehlikelerinden bahsederken de motosiklet lastiğinin de iki mıcır, bir yağ üstünden geçtiğinde de hemen kaymadığını ve korkmamamız gerektiğini gördük.

Eğitim bitimi Şile Opet’te son molamızı verip, görüş ve önerilerimizi söyleyip helalleştik, toplu fotoğraf çektirip dönüşe geçtik. Forumda uzun zamandır aktif yazar olup konuştuğumuz kişilerle yüz yüze tanışıp beraber bir hafta sonu geçirmek çok keyifliydi. Biz çok yorulduk ama değerli hocalarımız Okan Sinan Ocan ve Mallaca da bizden fazla yoruldu. İkisine de verdikleri kıymetli bilgiler ve de emekleri için teşekkür ediyorum. Bu eğitim, bir fırsattı ve bu fırsatı güzel değerlendirdiğimizi düşünüyorum.

Katılan ve hafta sonu birbirimizi bol bol tanıma fırsatı yakaladığımız artık eğitimli sürücülerin isimlerini de aşağıya yazıyorum.

@John Gotti
@F54
@Lombardo
@Motoseverrr
@burak r25
@abyasar
@haluk23
@mcank
@aybarssurucu
@yarım akıllı

Motosikleti
Yok
Tebrikler, elinize sağlık. Ayrıca bravo Okan hocaya da, böyle hayırlı bir iş için maddi karşılık da beklemeden, üstelik yol parasını da cebinden karşılayıp Almanya'dan gelip geri dönmek, çok takdir edilesi bir şey bence.

Motosikleti
Honda Forza 250 / Triumph Street Triple 765 RS
Öncelikle kıymetli vaktini bizler için ayırıp Türkiye'ye gelen ve 2 gün boyunca sabahtan akşama kadar bizlerle teker teker ilgilenen @Okan Sinan Ocan hocama, pür dikkat her birimizi gözlemleyip gerektiğinde minik tüyolarla ilerleyişimizi destekleyen @Mallaca hocama, bu eğitimin düzenlenmesinde ve sürecin işleyişinde emeği olan @tommygun 'a ayrı ayrı teşekkür ederim.

Eğitimin ilk gününde motosikletimin dinamiklerine adapte olurken ikinci gün farkında olmadan hocamızın ilk gün ince ince işlediği bütün detayların sürüşüme yansıdığını fark ettim. İkinci gün üzerinde durduğumuz tüm konular gün sonunda büyük oranda yola ve sürüşümüze yansıyordu.

Bu eğitimde hocamız tarafından öğretilenlerin yanı sıra, motosikletimi çalmış gibi sürmeden de güvenli bir şekilde daha az risk alarak eğlenebileceğimin farkına vardım. Belki de önemli olan bu bilincin uyanmasıydı. Öğrendiklerimi sindirip yola yansıttıkça değişimi daha net göreceğimi düşünüyorum.

Şahsım adına hoş vakit geçirdiğim güzel bir dostluk ortamı vardı, şahsına münhasır insanların olduğu bir ekiptik. Eğitim de bir o kadar tatmin ediciydi.

Son olarak bütün hafta sonu totomu görmek zorunda kalan @F54 'e bir özrü borç bilirim.

Ek: @Motoseverrr motosikleti çalıştırıp bizden ayrı kalmamana en az senin kadar sevindim. Seni her zaman önümden asfaltı kazıyarak dönüşünle hatırlayacağım.

Motosikleti
Hero Dash 125
Maşallah Maşallah sizlere 🧿🧿

Cuma'yı Cumartesi'ye bağlayan gece ben de yola çıktım. Tam Autodrom'a gelecektim 40 km kala motür su koyverdi. :ROFLMAO:

İçeriye de girmek için hanginizin adını versem diye düşünüyordum. :ROFLMAO: ( Metehan Hoca'nın misafiri olarak giriş yapacaktım. :ninja: Hani giremezsin edemezsin diyorsunuz da deveden büyük fil var. )

Yasa'da tost ayran falan filan derken, saat 05:30 civarı Yalova tarafında Petrol Ofisi'ne yaklaşırken birden motür güçten düştü. Sağdan sağdan tin tin benzinliğe kadar geldim. Motürü kontrol ettiğimde daha önce de conta patlatarak hava filtresinden yağ atmıştı. Yine öyle bir arıza gibi görünüyordu. Hava filtre tahliyesini çıkarttığımda ciddi derecede bir yağ boşalttı. Benzinlikten yağ aldım tamamladım. Motürü ve kendimi dinlendirdim, hadi marş dedim ancak motür bir türlü marş almadı. 😁😁

Sabahın 06:00'sında Hero'dan birilerine ulaştım. Şöyle yap, böyle dene dediler ancak yine de çalışmadı. 😁😁

Çağırdım bir çekici, yükledik motürü doğruuuuu Ümraniye Önder Motor'a. :ROFLMAO:

Önder Motor'da kontrol ettiler. Contayı değiştirdiler ancak motür yine de çalışmadı. Motür burada kalacak dediler ve ben otobüs bileti bakmaya başladım. :D Motürü tamir edince Aydın fabrikaya yada İzmir servise göndereceklerini ilettiler.

Dudullu'dan otobüse pindim ve eve geldim. Motürle gittim, otobüsle döndüm.:ROFLMAO::poop:

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Eğitim eğitim de hani diplomalarınız nerede? Diplomaları bi görelim. :unsure:
nfl72dt.jpg

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
Teşekkürleriniz ve güzel sözleriniz için eğitmen olarak, asıl biz teşekkür ederiz.

Forum üyelerinden 10 şanslı motosiklet severe, ücretsiz olarak sunduğumuz, güvenli ve ileri sürüş teknikleri eğitiminden bu kadar memnun kalmanıza, kendi adıma inanılmaz mutlu oldum.

Eğitmen kimliğimle rahatlıkla söyleyebilirim ki Okan hocam, bir çok duayen dediğim, sürekli görüştüğüm, eğitmen hocalarım tarafından da bilinen ve çok sevilen tecrübeli bir eğitmen.

Zaten farklı eğitim tekniklerini hemen bilgi dağarcığıma ve tecrübe keseme çatal iğne ile ekledim. Az dad olsa desteğim oldu ise ne mutlu bana.

Eğitime katılan arkadaşlarımın, ilmek ilmek işlenerek verilen bilgileri, büyük bir ustalıkla alıp, sürüşüne yansıttığını görmek ziyadesi ile mutluluk vericiydi. İşte bu his bütün yorgunluğumuzu alan yegane teselli.

Yıllardır motosiklet kullanan üyelerimizin, eğitimden sonra kendi gelişimlerini "inanılmaz" olarak ifade etmesi, eğitimin ne kadar büyük fark yarattığının en güzel ispatı olsa gerek.

Bundan sonraki sürüşlerinizde hayat kurtaracak, akıcı, keyifli sürüş yapmanıza neden olacak eğitimin yanında, çok değerli forum üyesi arkadaşlar ile tanışmak da işin balı kaymağı oldu. İnanmaktan öte biliyorum ki bu dostluk yüz yüze görüşmelerle devam edecek.

Eğitime katılan gençlerin hepsi bir birinden kibar, saygılı. Orta yaş ve üstü değerli arkadaşlarımın da bir o kadar naif ve düşünceli olmaları kendi adıma büyük şanstı.

Okan hocam ta Almanyalardan geldi, ben yakın mesafeden de olsa eşimin doğum gününe denk geldiği halde, büyük bir istekle eğitime katıldık. Şimdi görüyorum ki iyi de yapmışız. Bu dostluk her şeye değer.

Fakat Okan hocam ayrı teşekkürü hak ediyor. Eğitmenlik hayatımda, kendimi emsallerimden fersah fersah öne geçirecek çok değerli bilgi ve tecrübeleri sayesinde edindim. Böyle bir tecrübeyi biliyoruz ki parayla bile satın alamayız. Birlikte ayrı çıktığımız tur' da ROSPA eğitmenlik sınavı gibi ciddi ama bir o kadar da arkadaşça verdiği bilgi ve tavsiyeler, benim yoluma kuvvetli bir ışık tutacağını biliyorum.

Organizasyon konusunda, tabiri caiz ise arı gibi çalışan, hiç bir ayrıntıyı atlamayan Tommygun, Kaan kardeşime de ayrıca teşekkür ederim. Forumu kemiklerine kadar özümsemiş ve sahiplenmiş, kattığı değer takdire şayan. Büyük emek ve özveri örneği...

İyi ki varsınız...
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Eğitim eğitim de hani diplomalarınız nerede? Diplomaları bi görelim. :unsure:
nfl72dt.jpg
Diplomalar, pilav üstü dostluk ve virajdaki gülümseme...

Keşke hiç bitmese denilecek türden bir etkinlikti. Hocalarıma gösterdikleri ilgi, hoşgörü ve sabır için ve arkadaşlarıma da gösterdikleri çaba ve alaka için teşekkür ederim. Birbirinden değerli 12 süper insanla yüz yüze görüşme imkanı bulduğum için de çok şanslıyım.
Her motosiklet sürücüsünün mutlaka alması gereken bir eğitim. Gerçekten çok önemli. Şunu açıkça söyleyebilirim ki Nc 750x yi sevmeye başladım. Meğerse problem bendeymiş.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni

Cuma'yı Cumartesi'ye bağlayan gece ben de yola çıktım. Tam Autodrom'a gelecektim 40 km kala motür su koyverdi. :ROFLMAO:

İçeriye de girmek için hanginizin adını versem diye düşünüyordum. :ROFLMAO: ( Metehan Hoca'nın misafiri olarak giriş yapacaktım. :ninja: Hani giremezsin edemezsin diyorsunuz da deveden büyük fil var. )

Yasa'da tost ayran falan filan derken, saat 05:30 civarı Yalova tarafında Petrol Ofisi'ne yaklaşırken birden motür güçten düştü. Sağdan sağdan tin tin benzinliğe kadar geldim. Motürü kontrol ettiğimde daha önce de conta patlatarak hava filtresinden yağ atmıştı. Yine öyle bir arıza gibi görünüyordu. Hava filtre tahliyesini çıkarttığımda ciddi derecede bir yağ boşalttı. Benzinlikten yağ aldım tamamladım. Motürü ve kendimi dinlendirdim, hadi marş dedim ancak motür bir türlü marş almadı. 😁😁

Sabahın 06:00'sında Hero'dan birilerine ulaştım. Şöyle yap, böyle dene dediler ancak yine de çalışmadı. 😁😁

Çağırdım bir çekici, yükledik motürü doğruuuuu Ümraniye Önder Motor'a. :ROFLMAO:

Önder Motor'da kontrol ettiler. Contayı değiştirdiler ancak motür yine de çalışmadı. Motür burada kalacak dediler ve ben otobüs bileti bakmaya başladım. :D Motürü tamir edince Aydın fabrikaya yada İzmir servise göndereceklerini ilettiler.

Dudullu'dan otobüse pindim ve eve geldim. Motürle gittim, otobüsle döndüm.:ROFLMAO::poop:

Geçmiş olsun, nazar değmiş Dash'a. Yolda kalmak kadar kötü bir şey yok. Allah yaşatmasın kimseye.

Motosikleti
D400
adamlar öyle içten "misafir gelmesin" demiş ki yolda kalmışsın :D

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250

Geçmiş olsun.
Nazar değmiş, oysa ne yollar aşıyordu o. Umarım eskisi gibi tamir olur.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Bu forumda kavga dövüş hakaret hariç böyle şeyleri görmek güzel.

Hem eğitimi verenleri, hem organize edenleri hem de katılanları gönülden kutluyorum.
Forumda kavga dövüş de olur sorun değil, yeter ki iş kin tutmaya dönmesin, arada goygoy yaparız, arada kavga ederiz (yazarak tabi ki) ama hepimiz motorcuyuz, bir yerde denk gelsek hiç aklıma gelmez kavga dövüş olduğu, hatırlama bile, makara kukara goygoy yapmak varken ne gerek var kin tutmaa 3 günlük dünyada.

Hocalarımıza ben de teşekkür ediyorum. Hem çok güzel bir eğitim olmuş, hem de eğitimde disiplini çok güzel sağlamışlar, böyle kalabalık ortamda işi goygoya döndürmeden disiplinle eğitim verebilmek de ayrı meziyet. Bu açıdan her iki eğitmene ve organizasyonda çok emeği olan Tomygun dostuma teşekkür ederim.

Umarım forumda bunları okuyanlar, eğitim eğitim, tam ekipman, eğitim diye sürekli niye tekrarlarladığımızı anlarlar da ilerisi için de örnek olur.

Son düzenleme:
Motosikleti
D400
]

Forumda kavga dövüş de olur sorun değil, yeter ki iş kin tutmaya dönmesin, arada goygoy yaparız, arada kavga ederiz (yazarak tabi ki) ama hepimiz motorcuyuz, bir yerde denk gelsek hiç aklıma gelmez kavga dövüş olduğu, hatırlama bile, makara kukara goygoy yapmak varken ne gerek var kin tutmaa 3 günlük dünyada.

abi kıçı başı ayrı oynayan tipler yüzyüze gelince prenses oluyor ondan kavga çıkmaz. yoksa buradaki gibi konuşurlarsa ağzına tekme yiyecek çok kişi var :D

3 günlük dünya çok da kasmamak lazım dediğin gibi =)

Motosikleti
Triumph Tiger 800XRx

Hobaa, geçmişler olsun dostum. Sen iyisin ya gerisi hallolur.

Motosikleti
Ns200 15"
Öncelikle hocalarımıza ve organizasyonu yöneten tommygun abime çok teşekkür ederim, böyle bir etkinlikte bulunmaktan gurur ve onur duydum. Bir motosikletin bu kadar rahat viraja girebildiğini Okan hocam sayesinde hayretler içine düşerek öğrendim, daha öncesinde motosikleti Tüpçü Fikret gibi kullandığımı gördüm.

Gariban Spontini ile yol sürüşümüzde çok düşük hızlara düştüğümüz için tekrardan özür diliyorum.

Günün sonunda çok daha bilinçli ve iyi motosiklet kullanıcısı olmanın yanı sıra bir çok kıymetli insanlar ile tanışmanın mutluluğuda bir başka.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar