grup sürüşü kaza video..

Böyle diyeceğinizi bildiğim için bunu ve benzerlerini(eklerim daha) sona sakladım;

[YT]sLElAPCq37o[/YT]

Burda başlıktaki video'da olanla aynı şey var "sollama", burda suç kimde?

Bu video daha önce foruma eklenmişti o başlıkta yazılanlarıda bir okuyun.:)

Hacı Adam Sanki Bilerek Yapmış Çünkü Önüde Boş Yanıda Boş.Arabadaki Hangi Ruh Haliyle Sola Kırdı Direksiyonu.Sanki İçinde Bir Hırs Kalmışta Onuda Motosikletten Almış Gibi.

aYe

Seni unutmayacağız
Nur içinde yat
Şahsen grup sürüşüne 1 kere çok kısa süreliğine ve az motorla beraber eşlik ettim, sebeplerini sayıp konuyu dallandırmadan kendimce bana uygun olmadığını düşündüm ve bir daha böyle bir ortamda olmadım, mümkün olduğunca olmamda.

Ama es kaza yolda denk gelirsem, sollama müsadesi olan yolda motorla veya arabayla, sinyalimi verir bir sol şeride çıkar, hızlı ve dikkatli bir şekilde bu grubu geçip derin bir ohhh çekerim.

Tabi bu sırada her hangi birinin ben grubum diye bir anda ani sağa sola gaza ani frene basabileceğini gidionu bırakıp fotoğraf video çekebileceğini hatta sms dahi yazabileceğini asla göz ardı etmem.

İlk videodaki arkadaşın benim gözümdeki en büyük kusuru herkesi mantıklı birer sürücü sanması.

Ve sanırım egzostu çevreye saygı çerçevesinde bağıran tip değil, tabi sola çıkan sağır değilse.

Bende ilk başlarda insanları rahatsız etmeyim diye bağıran egzostlara şiddetle karşıydım ama 3.(üzerime kıran otomobil) çarpışmadan sonra aldım ve rahatladım.:cherry:

Hacı Adam Sanki Bilerek Yapmış Çünkü Önüde Boş Yanıda Boş.Arabadaki Hangi Ruh Haliyle Sola Kırdı Direksiyonu.Sanki İçinde Bir Hırs Kalmışta Onuda Motosikletten Almış Gibi.

Haklısın ilk bakışta öyle gözüküyor ancak kırmızı aracın solundaki gölgeye bakarsan, önünde ilerde bir araba(belkide motor) gölgesi daha olduğunu görürsün.:cat:

Son düzenleme:
Motosikleti
Forza250-cygnusL
Ya yapmayın allah aşkına.

Ben yolda yanlışlıkla bir grup motorcuya rastlasam onlardan bir an önce kurtulmak isterim. Hani motosiklet kullanmayı bilen kişi artçı olmaktan nefret eder ya o hesap. Benim kontrolümde olmayan bir motordan korkarım kim kullanıyorsa kullansın.

Bu tür bir grup motorcuyla karşılaşırsam ve altımda motoru güçlü, hararet yapması muhtemel bir makina varsa buradaki durumun aynısını sergilerim.
Bu tür motorlar 30-40 km hızla 5 dk gitsin hararet yaparlar orta sıcaklıkta bile.
Ya bunları gruba kabul etmeyeceksin o zaman , ya da sen katılmayacaksın.

Madem grup sürüşlerleri kültürdür bu kültür paylaşımı da aklınızda bulunsun ki ne olur ne olmaz yarın öbür gün karşılaşırsak sizin (bu düşüncede olanların) yüzünüzden ölmek yada sizi öldürüp hapis yatmak istemem.

Grup sürüşlerinde SS'çiler için "Bak bize hava atıyor bastı gitti" diye düşünenler çok vardır. Kimisi gerçekten artistlik için yapar kimisi de hararetten dolayı hızlanmak zorunda olduğundan. O makinayı o an kullanan anlar tabi burda ne kadar laf sölesem az.
Kulaktan dolma bilgilerin ne kadar büyük tehlikelere yol açtığının en basit örneği.....:cat::cat::cat:

Varmı böyle hararet yapan arkadaş?.....:silent::silent::silent: Motorunu seven kullanmasını bilen kişi asla ve asla motoruna hararet yaptırmaz.... Ama hızda değil bu keramet.....

Elin japonu italyanı hesap edememiş hararet olayını hızlı gidicen demiş öyle mi?.....:pr::pr::pr:

Devirli kullanıp motoru sıkıştırmassan değil motoruna hararet motoru ısıtamassın bile..... Ola ki hararet yaptı... Adamlar fan denen şeyi koymuş... Soğutsun diye.....:cat::cat:

Morigan bu sitemim sana değil ....Genel bir kanı... Ama sana denk geldi.....:p:p
Sırf bu hararet teoremi yüzünden kimbilir kaç kişinin canı yandı ve yanacak....Bu canların fanı da yok ki........Yandı mı soğumuyor lanet....:pr::pr:

aYe

Seni unutmayacağız
Nur içinde yat
Kulaktan dolma bilgilerin ne kadar büyük tehlikelere yol açtığının en basit örneği.....:cat::cat::cat:

Varmı böyle hararet yapan arkadaş?.....:silent::silent::silent: Motorunu seven kullanmasını bilen kişi asla ve asla motoruna hararet yaptırmaz.... Ama hızda değil bu keramet.....

Elin japonu italyanı hesap edememiş hararet olayını hızlı gidicen demiş öyle mi?.....:pr::pr::pr:

Devirli kullanıp motoru sıkıştırmassan değil motoruna hararet motoru ısıtamassın bile..... Ola ki hararet yaptı... Adamlar fan denen şeyi koymuş... Soğutsun diye.....:cat::cat:

Morigan bu sitemim sana değil ....Genel bir kanı... Ama sana denk geldi.....:p:p
Sırf bu hararet teoremi yüzünden kimbilir kaç kişinin canı yandı ve yanacak....Bu canların fanı da yok ki........Yandı mı soğumuyor lanet....:pr::pr:

SS'lerin ortalama motor ısısı 81-82 derece civarıdır, yaklaşık 95-98 civarı fan açar, uzun süre hızlanılmazsa hararet kışın 108-110 yazın 110-120 derece civarlarına gelir.

Fanların üflediği havayla özellikle yazın haşlanmaya başlarsınız ve altınıza kaçırsanız inanın paçanızdan ayakkabınızın içersine o kadar su dolar.

Çiçek yazın ortasında bolca kartal-yeşilköy arası 1000RR kullandı, ordan vakıf.:)

Mersin İl Temsilcisi
AYe, senin ecrübelerini biliyorum. ben en son osmaniye etkinliğinde yol boyunca 3-5 grubu gördüm. sık sık duruyorlardı ve öncüleri tarafından uyarılıyorlardı. ve ben hiç bir gruba dahil olmadan osmaniyeye oradan da maraşa geçtim. yine olsa yine o gruplara o anki bilgileriyle dahil olmazdım. öncüleri veya grup liderleri, dernek başkanları daha önce brifing verdi mi, eğitim verildi mi bilmiyorum ama tam bir hüsrandı diyebilirim.

zaten videodaki gruba bakarsanız önde ss ler, arkada iri endurolar falan filan vardı. herkes korna çalarak geçiyordu. ya kameraya ya da birşeylere ama o gruba ben de dahil olmak istemem.
sesli egsoza gelince, evet bugün ben de araştırmaya başladım. makina bağırıyorsa yol veriliyor ama motosikletten kaçmıyorlar bence, arabasına çarpan olursa aracın zarar görmesinden korkuyor pek çoğu.

SS'lerin ortalama motor ısısı 81-82 derece civarıdır, yaklaşık 95-98 civarı fan açar, uzun süre hızlanılmazsa hararet kışın 108-110 yazın 110-120 derece civarlarına gelir.

Fanların üflediği havayla özellikle yazın haşlanmaya başlarsınız ve altınıza kaçırsanız inanın paçanızdan ayakkabınızın içersine o kadar su dolar.

Çiçek yazın ortasında bolca kartal-yeşilköy arası 1000RR kullandı, ordan vakıf.:)

yazın sıcağında hız yapınca sanki daha mı düşüyor o makinanın ısısı. ben r1 ile mersin-maraş 230km ile 110 derece ısı gördüm. hız, makinayı tam anlamıyla soğutmaz ama kazayı arttırır. hıza karşı olduğumdan değil, yapılacak yer var yapılmayacak yer var.... zarar vereceğini bilerek neden yapalım ki.

Son düzenleme:
Motosikleti
Forza250-cygnusL

Yazımı bodoslama okuyup cevap yazmışın......:p:p:p:p:p

5-6 vites düşük devir 10 dakika gidersen değil hararet yapmak motor yanar...:p:p Değil SS Benim motorda hararet yapar.... Maksat suyu yeterince devir ettirmek.... Bunu sağlayacaksın ki fan devreye girmeden su soğusun.... Sen daha iyi bilirsin ki dura kalka SS süreceksen bu şekilde yanmayı göze alacaksın.... Gül ve koku hesabı....:)

Değinmek istediğim başka olaydı.... Bu gibi o kadar çok şey yanlış anlaşılıyo ki.... :pr::pr:

aYe

Seni unutmayacağız
Nur içinde yat
Bir daha okudum neyi anlamadığımı anlamadım, açıklayabilir misin?

Yanlış hatırlamıyorsam(aylardır motora binmedimde) 1000RR maksimum 12400 devir çeviriyor. Maksimum devirde 1. vites bittiğinde hız 159kmh oluyor, rolanti 1200 devir, yani minumum hız (159/12400)x1200=15kmh civarı,hiç gaz vermesenizde bu hızda gidiyorsunuz, sıkışık trafikte çoğu zaman yarım debyraj felan yapmanız gerekiyor.

Nasıl bir şekilde kullanmalıyız ki hararet yapmasın bu motor:silent:

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Bir daha okudum neyi anlamadığımı anlamadım, açıklayabilir misin?

Yanlış hatırlamıyorsam(aylardır motora binmedimde) 1000RR maksimum 12400 devir çeviriyor. Maksimum devirde 1. vites bittiğinde hız 159kmh oluyor, rolanti 1200 devir, yani minumum hız (159/12400)x1200=15kmh civarı,hiç gaz vermesenizde bu hızda gidiyorsunuz, sıkışık trafikte çoğu zaman yarım debyraj felan yapmanız gerekiyor.

Nasıl bir şekilde kullanmalıyız ki hararet yapmasın bu motor:silent:

Onu dedim ya işte.... Gül ve diken hesabı....

Anlatmak istediğim asıl konu hız yapmalıyım ki hararet yapmasın .... Sanki kullanım kitabında hız yapınız... Hararet yapmayınız yazıyor.... yazıyormuş gibi herkes bunu söylüyor.....
Ss lerin hangisi şehir içinde binilmek için yapılmış ki?.....:silent::silent:

Eğer video için konuşacak olursak orda yaptığı hızı hararet meselesine bağlamak yanlış.....

aYe

Seni unutmayacağız
Nur içinde yat
Onu dedim ya işte.... Gül ve diken hesabı....

Anlatmak istediğim asıl konu hız yapmalıyım ki hararet yapmasın .... Sanki kullanım kitabında hız yapınız... Hararet yapmayınız yazıyor.... yazıyormuş gibi herkes bunu söylüyor.....
Ss lerin hangisi şehir içinde binilmek için yapılmış ki?.....:silent::silent:

Eğer video için konuşacak olursak orda yaptığı hızı hararet meselesine bağlamak yanlış.....

Ordaki hızı bence pek yüksek değil, 80 bilemedin 90 olsun, bugün trafikte en sol şeritte giden scooter çapır çupur her türlü motosiklet görebiliyoruz, hepsi bu hızlarda gidiyor zaten.

Ha demek istediğin hararet yapmaması için 1. redline 2. redline 3. redline ..... n+1 redline yapılmalı söylemiyse, tabiki kesinlikle doğru değil , bunun adı gazlamaktır.(bazen aşırı hararet yapmış bir motoru aniden soğutmaya yarayabiliyor)

Hararet yapmaması için ortalama bir devir, ortalama bir gaz ve ortalama bir hızda ilerlemek en doğrusu, yoksa müsait bir yolda kilit 299 giden bir SS bile bir süre sonra hararet yapar.

yürekçe,
Yazımda hiç bir kabalık yoktu nasıl olduysa üzerinize gereksiz şekilde alındınız.
Ben "bunuda aklınızda tutun" dedim. Bu bir öneri, tavsiye olarak algınabilinir ve tartoşılabilinir ama siz nedense kabalık ve hakaret olarak algılayıp tepki gösterdiniz.

alp_tunay,
Hızdan kastım ortalamadır zaten aye de bahsetmiş.
Grup 30-40 km'h hızla gidiyor videoda. SS'li olan da ortalama hızında gidiyor, ve gene söylüyorum aynısını ben de yapardım. Ha selektör yaparak geçerdim o ayrı ( bir şeye yararsa tabi)

Ben yazmış mıyım orada "hızımı 200km/h 'e çıkarayımda hem kendimin hem motorun harareti geçsin" diye?
Hızlanırım demişim sadece (30km/h ile giderken de bırak hızlanayım müsadenle!).

Su soğutmalı motorlarda hararet olayı biraz zordur kabul ederim ama hava soğutmalılarda sıkıntı olabilir.
Hareretten kastımda motorun fan açmasıdır, ama motor literatüründe hararetin anlamı soğutma sıvısının kaynayıp taşmaya-buharlaşmaya başlaması gibi bir durum. Fanı çalışmayan yada soğutma kısmında, radyatörde sorun olan motorda olması muhtemel bir durum.

Ha peki elin İtalyanı Japonu bu fanı yapmışta hep açık dursun diye mi yapmış? Hep fan açıkken yüksek sıcaklıkta gitmekten motora zarar gelmez mi?
Teknik kısım pek bilmem ama akla uyan kısmı; sıcaklıktan motora zarar gelmeyecekse neden fan diye bir şey var...
Motora zarar vermesi muhtemel bir şeyi, çözümü varsa niye göz göre göre kabullenip yapmaya devam edeyim?
Çözümü de devri ortalamada tutmak (Devri ortalamak bu videodaki motorun gruptan kopup hızlanması demek. Ha adam bunun için mi hızlı gidiyordur bilemem.) yada durmak.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Anlatmak istediğim hararet yapmaması için adamlar özellikle hız yapıyorlar...Bir çok kazanın gizli nedeni de bu.... Ya da bahaneleri.....

Fan neden var?.... Asıl tartışılması gereken bu sanırım......

Bir motor su soğutmalıysa tabi kendi soğutmasını yapabilecek kapasitede üretilmiştir..... Bu dış etkenlere hava ve yol durumuna göre değişiklik gösterebilir.... Hava soğuktur fan bile açmaz.... Hava sıcaktır fan sık sık çalışır.... Ama dedğiniz gibi devamlı çalışmaz.... Çalışırsa zaten bir arıza vardır....Eksiklik vardır.....Terslik vardır.... Bu da ya bir kullanım hatası ya da teknik bir arıza olabilir...

Anlatmak istediğim taaa en başından beri bu değil.... Sadece yavaş gidemem hararet yapar fasafisosu.... Artık kim çıkardıysa kulakları bol bol çınladı bu gece....

Son düzenleme:

COQ

Motosiklet Eğitmeni
Turk insaninin trafik mantiginin kisaca ozetidir diyebilecegim bir cumle:
"onumdekini mi bekleyecegim aga!! sollar geçerim"
Bu zihniyet damarlarimiza kadar islemis.
Her yil trafige kurban ettigimiz binlerce can bile gozumuzu açmaya yetmiyor.
Nedense trafik canavari diye bir seyin varligina inaniyoruz.
Kuçukken de öcü nun varligina inanirdik.
Bu nedenle her suça bir sebep ve baska bir suçlu bulmamiz kolay oluyor.

Birinci videoda bir sollama meselesi var.
Sollamanin bazi kurallari vardir.
Burada bunu tartisan insanlarin ezbere bildiginden eminim.
Temel konu da geçisi hizli bir sekilde tamamlamaktir.

Oyledir ama bu bir araci sollamak için geçerli bir kuraldir.
Bir konvoyu sollamak için degil.
Bir adim bile atamadigin sIkIsIk trafikte nasil pasa pasa bekliyorsan, bu tür durumlarda da bekleyeceksin.
Beklemezsen bu videodaki gibi bir sonuç kaçinilmazdir.
Videodaki durumda sola donus yapan ve çarpilan eleman basiyla arkasini kontrol ediyor.
Bazi guvenlik tedbirlerini uygulamiyor.
Bu buyuk bir hata.
Zaten hatanin bedelini de odedi.
Ama yolu kontrol etmese de olur.
çunku solun bos olmasi gerekiyor.
Avrupada boyle angutlar çok fazla yoktur.
Bu nedenle insanlar kendilerini guvende hissederler ve rahat hareket ederler.
Tabii ki buyuk hata ama mantik boyle.
Turkiye'de yasayan bir adamin bunu anlamamasi normaldir.
Biz biliriz ki olmamasi gereken yerde mutlaka bir hayvan vardir.
Bu nedenle etrafimizi kirk defa kontrol etmeden adim atmayiz.
Ama medeni ulkelerde bir duzen vardir.
Insanlar da o duzene uyum saglamislardir.

Bu video kesinlikle bir gurup surusu degildir.
Gurup duzeni yok.
Video ve fotograf çekildigini goren motorcular, korna çaliyor ya da sellektor yapiyorlar.
Ornegin burada herhangi bir etkinlikten sonra bu tur konvoylar olustururuz.
Daha dogrusu ister istemez olusur.
Sag da solda bizi fotograflayan ya da videoya çeken elemanlar vardir.
Onlara selam veririz.
Kimse kimseyi tanimaz.
Yani burada bir video çekiliyor olmasi, insanlarin arkadas olduklari anlamina gelmiyor.
Videoda bir ince ayrinti daha var.
Aslinda bir motosiklet daha o tarafa donmek istiyor.
Kazaya karisan motorun hemen onundeki motosikletliye dikkat edin.
O da donecek ama arkadakinin çiktigini gorunce bekliyor.
Ne kadar dogru yaptigini zaten bir kaç saniye içerisinde ogreniyor.:)

Yani sozun ozu, ünlü Türk düsünürü Mahsun Kirmizigül'ün de dedigi gibi;
Hepimiz kardesiz. Bu kavga ne diye?!!!!:p

Anlatmak istediğim taaa en başından beri bu değil.... Sadece yavaş gidemem hararet yapar fasafisosu.... Artık kim çıkardıysa kulakları bol bol çınladı bu gece....

Fan'ın mantığı nedir sizce? Motor durduğu yerde bile bir kaç dakika çalıştıktan sonra fan açar çünkü hava sirkülasyonu yoktur. Devirli kullanım + hava sirkülasyonu fan açmanızı engeller. Çoğu zamanda hava sirkülasyonu hızı arttırarak sağlanır ( Devrine göre).

Siz diyorsunuz harareti önlemek için hız yapılmaz, ben diyorum çok hız yapılmaz.

Evirip çevirip aynı şeyi yazıyorsunuz hemde beni karşıt fikirliymişim gibi göstererek.::147::

aYe

Seni unutmayacağız
Nur içinde yat
İstediğiniz kadar grup sürüşünü anlatın, sollama yapan motosiklet değilde bir ferrari olsa ve ona daha önce kimse bu grup sürüşü içinde bir anda sağa sola dönen tipler olabilir ruhani bir oluşumdur denmemişse ne olacak?

Grup sürüşü olunca trafik kurallarına göre sollama yasak ve efendilik mi geçerli olacak?

İyi bir sürücü, ister grup sürsün, ister bin tane aracın arasında sürsün, isterse tek başına yolculuk yapsın, karşı şeride geçmeden önce arkada kendisinden önce sollamaya çıkmış başka bir araç varmı yok mu bakmak zorunda, sadece sinyal vermek kimseye artık sinyali verdiği şeride kafasına göre geçebilme hakkı vermez.

Coq trafik kurallarına göre grup sürüşü diye bir şey yok, belki kortej olayı vardır ve o da izine tabi, peş peşe eşit hızda giden araçlar özellikle ayrılmamış yollarda sollama yapan araçların aralara girebilmesi için yeterli boşluk bırakmak zorundalar.

Bunu 40 yıldır şöförüm diyen adam bile bilmez ama bu böyle, takip mesafesi diye genel olarak adlandırılır, çoğu takip mesafesini sadece güvenli durma mesafesi olarak bilir ama kapsamı daha geniştir.

Hatta yukardaki ferrari örneğimi, kazazede taşıyan ambulans olarak değiştiriyorum veya kaçan hırsızı kovalayan polis...

Eee grup sürüşü diye şöyle bir iki metre gerimizde birşey göremediysek aynaya bakmadan her şeride dalacakmıyız?

Son düzenleme:
1. videoda grup sürüşü var.. Videonun başında dikkatli bakıldığında motorların ikili sıralar halinde dizildiğini ve aralarında mesafe bıraktıkları görülür.. Burada suç %100 dönüş yapan motordadır.. Nedeni: yolun en sağından en soluna dümdüz geçiş yapmaya kalkmasıdır.. Önce orta çizgiye yanaşıp aynasına baktıktan sonra çıksa, doğru dönüşü yapmış olurdu..

Son düzenleme:

COQ

Motosiklet Eğitmeni
Gurup surusu trafik kurallarina dahildir.
Sadece kanun buna bizim verdigimiz adi vermez.
Is yasal duzenlemeye girince adi degisir.
Nasil yapilacagi da yine trafik kurallari ile duzenlenmistir.
Simdi diyeceksiniz ki orada oyle.

Hayir efendim Turkiye'de de bu is kurallara baglanmistir.
Uygulanmamasi kuralin olmamasindan degil, kimsenin sallamamasindandir.
Turkiye de bu olusuma konvoy adi verilir.
Dunyanin her tarafinda oldugu gibi ulkemizde de bir konvoy oncusu arkasinda uzun veya genis bir konvoy oldugunu belli eden isaretlerle hareket eder.
Yine arkadan da baska bir araç ayni isaretleri tasiyarak konvoyu takip eder.

Eger video da bir gurup surusu gerçeklesiyor olsaydi, arkadaki artçi araç, lideri uyararak konvoyun hizindan daha hizli bir aracin geçecegini bildirecekti.
Liderin isareti ile motosikletler tek sira duzene geçecek ve geçmek isteyen araç veya araçlar geçip gidecekti.
Gurup surusunde yanyana duzen alinmaz.
Bu gibi durumlarda rahatça aralara kayabilmek için fermuar duzeni alinir.
Bu nedenle bu videodaki surus bir gurup surusu degildir dedim.
Gurup surusu bile olsa yanlis ve kuralsiz yapilmaktadir.
Ha sunu derseniz,
Bu video Turkiye'de çekildi.
Tum yazdiklarimi geri aliyorum.:)

Seni unutmayacağız
Nur içinde yat
bakın ben noktayı koyayım cok süper bir kaza seyretmeye doyamadım

Kimin suçlu kimin suçsuz olduğuna bırakalım trafik polisi memurlar yada konunun uzmanı müfettişler karar versin.
Önemli olan izim buradan alacağımız ders.
"Grup sürüşlerinde maksimum tedbir ve dikkat"

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar