Önceki topicte de yazdim.
Motosiklet kullanmak ile otomobil kullanmak birbirinden farkli seylerdir.
Bu nedenle surus kalitesi konusundaki hurafeleri bir kenara birakarak konusmak hayat kurtarir.
Bu topicte bahsedilen seyin özü mecbur kalip frene asilmamakla ilgilidir.
Ya da ben öyle anliyorum.
Yoksa bahsedilen sey frenleri kullanmadan da durabilirsiniz degidir.(ki durabilirsiniz)
Fakat bu olayi fren kullanmak gereksizdir gibi ya da acemi isidir gibi algilayabilecek olan binlerce parlak zekaya sahip bir toplum oldugumuzdan olayi biraz açmak gerek.
Fakat öncelikle su viraj mevzusunu bir toparlamak gerek.
Konu oraya gemis çünkü.
IAM, ROSPA ve hatta CSS viraj konusunda benzer seyleri anlatirlar ama is viraj çizgisine gelince isler degisir.
Geçtigimiz haftalarda Alfa ile ilgili polemikte de bu degisken gerçeklik damgasini vurdu.
bunu anlatmak zor.
Bir asçinin yemek yapmasi gibi.
Tarif ederken bir tutam tuz,bir tutam karabiber diye tarif ediliyor ama hiç bir asçinin tutami digeri ile birbirini tutmuyor.
Dolayisiyla ayni malzemeden yapilan yemeklerin tadi birbirinden farkli oluyor.
Fakat lezzet ayni olmasa da gidilen yol ayni.
Bir kere viraj mevzusunda atiacak belli adimlar var.
Oncelikle viraja dalmadan önce vitestir,gazdir, frendir bütûn islerin halledilmesi lazim.
Ikincisi, bahsedilenin aksine, gazla oynamak gerekiyor.
Viraja giren motor yatar.
Yatan motor yavaslar.
O nedenle hizi sabit tutmak gerekiyor ve bu ancak gazla oynayarak mümkündür.
Tüm ileri sürüs egitimcileri,virajlarda devri yüksek tutmanin gerekliliginden söz eder.
Bunun teorik tartismalari halen surse de mantikli açiklamalari vardir.
Bunlarin disinda frenaj ile ilgili egitim ögelerinin gelisen teknolojiye gore kendilerini bir gözden geçirmeleri ve olgulari yeniden degerlendirmeleri gerçegi gözden uzak tutulmamasi gereken bir konudur.
Ben motosiklete basladigimda janti disaridan sikan ve kampana frenler vardi.
Sonra disk frenler icat oldu.
Simdi Abs var.
Bu üç fren sistemi birbirinden bagimsiz ve farkli kullanim aliskanliklari gerektiren sistemler.
Yine kompresyon olayi da bu konuda yeniden ele alinmasi gereken seylerden biri.
Motor freni olarak da bilinen bazi konular, yeni debriyaj sistemleri ile tarihe gömülmek üzere.
Yani ben motor freni yaparim üzerine kurgulanmis bir sürüs sitili bir kaç yil içerisinde geçerliligini yitirecek.
Tipki bizim limon sikar gibi progresif fren yapin kültümüz gibi.
2017 yiindan itibaren tüm avrupada ABS standart olacak ve biz bundan sonra ABS ile nasil fren yapilir onu konusacagiz.
Yani bu kadar laf salatasindan sonra gelmek istedigim nokta su.
Tek dogru yok ama o dogrulara giden dogru yollar var.
Bu nedenle nitelemelere takilmayip, isin aslini ogrenmek gerekiyor.
Fakat neyi ogrenmeniz gerektigi genel olarak bu forumda yaziabilse de kisisel, olarak gelisiminizin ihtiyaç duydugu nüanslar ancak bir gözetmen esliginde ortaya çikarilabilir.
Siz ileri surus tekniklerini antreman ederek gelistirebilir ama neyi yanlis yaptiginizi asla kendi kendinize ögrenemezsiniz.
O zamanda hangi eksiginizi gelistirmeniz gerektigini de asla bilemeyeceksiniz demektir.
Uffff!!!
Yoruldum.
Devami sonra...![]()
Sevgili Coq ,
Cezalısın , bundan sonra teknik konular 40 mesaja ulaşmadan cevap yazmanı 1200 cc ve 130 tane safkan Alman beygirine dayanarak yasaklıyorum.![]()
Özellikle agresif sürücüler bir anda gazı açar hızlanır sonra sert bir fren ile son anda yavaşlar , frene katkı olduğunu düşündüğü için kademeli vites küçültür kompresyon kullandığını zannederken debriyajın ve transmisyon un annelerini gözyaşlarına boğar.
kırmızı renkli olan kısmı açıklayabilirmisiniz?
fren yaparken kompresyon yapmanın zararlı olduğunu mu demek istediniz yoksa kompresyonun nasıl yapılması gerektiğine mi değinmek istediniz?
eğer nasıl yapılması gerektiği ise bunu açabilirmisinz?
genelde yazılar arasından böyle üç beş satırı kesip almaktan hoşlanmıyorum (yazının bütünlüğünü bozuyor) ama bu kısım aklımı karıştırdı
yanlış anlaşılmasın doğruyu öğrenmek adına sormak istedim. :cat:
oocan ın kuklasını yakıp stres atalım diye bekleşen kardeşlerimizin hevesleri kursaklarında kaldı.
Olduğunuz vitesten düşmeden yaptığınız kompresyonun zararı olmadığı gibi sürüş konforunuzu yükseltir.
Ama sert kompresyon uğruna 1. vitese kadar peşpeşe düşülerek yapılan motor freni motorumuz için oldukça yıpratıcıdır ve aslında frene destek falan değildir. Fren kullanıyorsanız kompresyona ihtiyacınız yoktur sadece fren yapın yeter.
Olduğunuz vitesten düşmeden yaptığınız kompresyonun zararı olmadığı gibi sürüş konforunuzu yükseltir.
Ama sert kompresyon uğruna 1. vitese kadar peşpeşe düşülerek yapılan motor freni motorumuz için oldukça yıpratıcıdır ve aslında frene destek falan değildir. Fren kullanıyorsanız kompresyona ihtiyacınız yoktur sadece fren yapın yeter.
örnek vermek gerekirse (ani fren hariç) hızımı 100km'den 70'e düşürmek için hafif fren ile destekleyerek vitesi 5'ten 4'e düşürmek bu durumda doğru bir uygulama mıdır?
motorun en verimli çalıştığı aralık max tork ile max beygiri verdiği devirler arasıdır. öyle "1000 devirden bi barmak yuharısı redlayn'a kadar allah ne verdiyse" gibi koca karı tarifleri verip gençleri yanlış bilgilendirmeyelim lütfen ::yanliss:
olayın özü şudur: motoru yavaşlatmak için debriyaj manetini kullanmayacağız... illa kullanmak isteyen kullansın tabiki ama "ideal olan" gaz keserek ve fren kullanarak yavaşlamaktır. bu aradada vites düşürüyoruz fakat maneti bırakmak motoru öne doğru yığmıyor ayrıca her bir vites için maneti sıkıp bırakıyoruz, öyle hepsini birden çat çat çat bi sıkışta indirmek yok tabi bu yine diyorum "ideal olan". ha bu arada elbet her vites küçültmede hafif ara gaz veriyoruz...
Iste bu mantıkla trafik kazaları geliyorum der.Nedenmi
Her surucu kendine ustalik mertebesini yakistirir. Ustalar ne yapiyor ise aynisini yapmaya calisir ki onlardan biri oldugunu hisetmek ve hissettirmek icin. Aralarindaki tek fark egitimtir.
Bunu ispatlamak icin virajda , donemeclerde son dakikaya kadar frene basmaz, yada minimal basarak spin atmaya ramak kalacak sekilde virajlara girerek az fren kullanarak ustalik egosunu tatmin etmeye calisir.
Bu sekilde eninde sonunda gidecegi yer hastanenin ortepedi bolumudur.
Frenin az yada cok kullanimi diye bir sey yoktur. Hepsi gerektiginde ihtiyac duyuldugu kadar kullanilir. Ustalik trafik kurallarina uyan ve motoru en duzgun bicimde kullanan kisidir.
Yoksa viraja yatmak , gaz ile durmak , fren ile kontra yapmak bunlar zorunlu degil sadece daha konforlu bir surus icin yapilan hareketlerdir.
Siz zaten trafik kurallarina %100 uyar iseniz otomatikman gereksiz gaz ve frenajlar ortadan kalkar,
Sürücü motorun devrini , devir saatinin ortasından 1000 devir yukarıdan başlayarak Redline da sonlanan alanda tutar. İstisnasız bütün motorlar için bu alan en efektif devir aralığıdır.
-Motorunuzun bu alanda gaza cevabı maksimumdur (hem yavaşlarken , hem hızlanırken)
Önce şunu bi halledelim ikinci satıra sonra bakacağız...
Şimdiiii mesela benim 2011 Model Kawasaki ZX-10 um var
max tork : 114.3 Nm @ 11.500 dd
max güç : 209,9 Ps @ 13.000 dd
Demekkiii 11.500 ile 13.000 dd arasında kalan sadece 1500 devirlik kısımda kullanmalıyım.
ZX-10 un daha 1. viteste 11.500 dd da 150-160 km süratlere ulaştığını düşünürsek 2. vitese neden gerek varki :silent::silent::silent::silent::silent:
Birde YBR ye bakalım.
max. tork 6500 dd da gelirken max güç 7600 dd da oluşuyor . Öyle ise kullanabileceğim sadece 1100 dd lık bir bandım var.
Sevgili dostum ,
1- Biz motorun verimli olduğu alandan değil gaz koluna en rahat cevap verdiği alandan bahsediyoruz.
2- Dünyadaki bütün motosiklet motorlarının değişmez ortak özellikleri geniş bir devir bandına sahip olmalarıdır motosiklet kullanımı için cadde tabiri ile "uzayabilmek" aranılan bir özelliktir .
3- Eğer bahsettiğiniz 1000-1500 dd lık bant motosiklet kullanımı için yeterli olsaydı etraf diesel motosikletler ile kaynıyor olmalıydı . Diesel motorlarda çözümlenemeyen tek sorun kullanılabilir geniş devir aralığına sahip olmamalarıdır.
4- Yukarıda kocakarı tarifi olarak nitelediğiniz teknik önerme şahsıma ait olmayıp gayet bilimsel dayanakları olan bir konudur.
---------- Mesaj ekleme zamanı: 02:09 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 01:47 ----------
Sadece frenle yavaşladıktan sonra tek debriyaj sıkışı ile blok vites düşmenin nesi yanlış anlayamadım . Her vites için maneti sıkıp bırakıyorsak debriyajın ısınması ve çok kısa sürede yıpranmasına sebep oluyoruz demektir. Fren balatası her zaman debriyaj setinden daha ucuza malolmaktadır.
Dostlar ,
Doğru fren ,sakince dozlanan sürekli ve kararlı frendir. Vites düşmek , debriyaj maneti ile durmadan oynamak , ara gazı vermek gibi yüklü hafriyat kamyonu varyeteleri sadece arka tekerleğinizin yer ile temasını bozar ve vakti saati geldiğinde motorunuzun arkasını bırakarak sizi asfalt ile yakından tanıştırır.
Sakince ve tek hareketle fren yapın , yavaşlamanız gerektiğinde her saliseye ihtiyacınız olacak , ne debriyajı ne vitesi ne de ara gazını düşünün . Sadece yavaşlamaya odaklanın. Motosikletinizin frenlerinden daha çabuk sizi durdurabilecek hiçbirşey yoktur.
Saygılar