herkes birşeyler yazmış, bir kısmı doğru, bir kısmı yanlış. fcmotodan 4,
motoin den 5 kez alışveriş yaptım.
75 euro altı masraf yok. bir ihtimal içini açıp bakarlarsa 3.60 tl ücret talep edebilirler. postacıya teslim alırken nakden ödersiniz.
75 euro üzeri alışverişte örneğin posta dahil 90 euro tuttu, bu durumda 90 euronun %18i kadar kdv, 3.60 tl gümrük ücreti ödersiniz. aradaki farkın %18i bilgisi yanlış aman dikkat
motoin dhl le gönderiyor fakat türkiyede dağıtım pttye ait. dolayısıyla ardiye hizmeti ptt tarafından veriliyor. ürün gümrüğe takılırsa sizi çağırırlar bu ne kaça aldın diye sorarlar ardından eğer ücret makul seviye altındaysa 3.60 tl artı ardiye ödersiniz ki ptt ardiyesi günlük olarak çok ucuzdur. alman dhli türk pttsinin muadilidir. yukarıda arkadaşlar o konuda da yanlış bilgi vermişler.
motoin ve fcmotoda üye olurken ülkenizi sorar. ab üyesi ülkedeyseniz alman kdvsi dahil fiyatı görürsünüz. ab harici ülkeler %19kdv hariç fiyatı görür.(almanyada bu ürünlerin kdv oranı %19dur)tam da bu sebeple türkiyede 75euro üzeri gönderiler kdv oranında vergilendirilir.
arkadaşlar büyük ihtimal iyi niyetle yanlış bilgiler paylaşmış. doğrusu budur.
Eklemek istediğim bir kaç şey var,
Yıllardır hem şahsım adına hem de çalıştığım şirket adına sayısız kez yurt dışından ürün satın alımı gerçekleştirdim, bu ürünleri, uzak doğudan da getirdiğim oldu, Amerikadan da, Avrupadan da.. Hatta bir dönem model helikopter hobi işleri ile uğraşırken hong kong'dan ayda 4-5 kez kargom geliyordu.
Bildiğiniz gibi bir çok shipping methodu var, free shipping , air mail , express shipping vb. bazen acil elimize gelmesi gereken ürünleri sipariş ettiğimizde DHL 'den express kargo yaptırdığımız zamanlar vs. oldu, ve Türkiye içindeki dağıtımları tamamen dhl tarafından bize gerçekleştirildi.
Bir ürünüm gümrüğe takıldı, ve alakasız evraklar talep edildi. Şahsi olarak getirmiş olduğum bir ürün nitelik olarak ticari değerlendirildi, ve DHL'in gümrük deposunda 1 haftaya yakın süre kaldı. Ürün de barkod okuyucu idi. Bu ürünü alabilmek için gerekli gümrük işlemlerini tamamladığımda, DHL bana 50 USD + KDV gümrük depolama ücreti şarj etti.
Şunu ifade etmek istiyorum ki, yapmış olduğunuz işlemlerde yaşamış olduğunuz prosedürleri tek doğru olarak kabul etmek doğru bir bakış olmaz, buna ek olarak bir çok yaşamadığınız şart da gerçekleşebiliyor, tıpkı bizim yaşadığımız sorunlar gibi. Bu nokta da size de + bilgi olması açısından eklemek istedim. Zaten ortada böyle durumlar olmasa bu konuların gündeme gelmesi de imkansız olurdu değil mi ? Olmayan bir şeyi insanlar kendi aralarında sorgulamazlardı.
DHL ile aldığınız bir ürün, Türkiye 'de PTT tarafından değil, DHL tarafından dağıtılıyor, Ptt,, FreeShipping ve Air Mail yolu ile gelen (Ucuz Kargo) gönderilerin tamamını üstlenir, ve tracking numaraları bellidir, fakat DHL veya UPS veya Fedex tarzı özel taşıma şirketleri ile gönderinizi almak isterseniz, firmanın kendi sisteminden ürettiği tracking number'lar size iletilir. Farkı buradan anlayabilirsiniz. Ve tabiki kargo ücretide normale göre cok daha pahalıdır.