Ben ER-6n sahibiyim, çok yakın bir arkadaşım da GSR600 sahibi. Beraberken sık sık motosiketlerimiz hakkında konuştuğumuz için iki motor hakkında da biraz bilgim var.
Aslında ortada 2 silindir ve 4 silindir farkı dışında çok bir fark yok. Üretim kalitesi, distribütör ve servis kalitesi gibi konularda çok fark olduğunu düşünmüyorum fakat GSR600 aksesuar bulma konusunda biraz daha avantajlı (çünkü daha yaygın). ER-6n 2 silindirin hemen hemen tüm avantajlarını sunan, çok kıvrak, dar ve ince yapılı tam bir şehir motoru. GSR600 ise 4 silindirin tüm güzelliklerini sunan, şişman görüntüsüne rağmen kıvrak, şehir içinde belki ER-6n kadar olmasa da çok rahat kullanılabilecek bir motor. Ama otoyollarda GSR600 daha konforlu ve daha zevkli bir sürüş sunabilir. Ama her ikiside çıplak motorlar olduğu için her durumda rüzgarla dost olmanız gerek. Bu arada GSR600'ün şasisi (amortisörler, arka maşa) performans sürüşüne ve hızlı virajlar almaya daha uygun, hatta aynı fiyattaki aynı sınıf motorlar arasında belki de en iyisi. ER-6n ise daha çok şehir kullanımı için optimize edilmiş, daha uysal bir motor. Ama performansı yabana atılacak gibi değil. 0-130 km/s arası performans farkı hissetmezsiniz.
Eğer ilk motorun olacaksa ER-6n daha iyi bir seçim. Ki o bile ilk motor için tavsiye edilmemeli. Ben ancak yaşın ve cüssen uygunsa ve düzgün bir sürüş eğitimi aldıysan ilk motor olarak tavsiye ederim. GSR600 ise daha çok ikinci alınacak motor klasmanında.
Sonuçta iki motoru birbirinden ayıran en belirgin şey silindir sayıları ve buna bağlı sürüş dinamiklerindeki fark.. 2 silindir tutkunları için GSR600 çok şey ifade etmezken 4 silindir severler ise ER-6n'i beğenmeyeceklerdir. Aradaki fiyat farkı ise bence adil. Seçim senin.