Türkiye

tabi evde direkt kullandığım hız değil bu ölçümdeki. Şirketteki sunucuya bağlanıp çalıştırdım. Yoksa evde ne o donanımı karşılayacak alım maliyeti, ne elektrik ne de ISP kadar zenginim. Maksat ... yarıştırmak ya hani o yüzden.
HDDler ile ilgili bir bilgi. Geçtiğimiz hafta Prestigio PDR2RDF500 modelli içinde 7200rpm 2.5'' hdd var ve e-sata girişi. okuma hızı 100-80MB arası yazma hızı 50-60MB arası ve fiyatı 90tl
Herşey bir kenara hddlerin (ya da ssdlerin) io oranı çok önemli sunucu tarafında. Çok maliyetli bir Raid sistem kursanız daha io düşük kalabiliyor. Bu yüzden pahalı sistemlerde Write Cache olarak (io (input-output)) SSD diskler kullanılıyor. Veri hızlı bir şekilde SSD ye geliyor, ssdler de arka planda mekanik disklere yazıyor. Çetrefilli işler yani

Bilgisayar elemanı demeseydin para derdim

Öncelikle hızlı bir hattın. Eğer hızlı bir hattın var ise (100mbit ve üstü) hızlı bir ethernetin (1Gbit), eğer hızlı bir ethernetin var ise hızlı bir diskin(saniyede teorik olarak 600mbit yani 75MB/sn ve üstünü) olması gerekiyor. Yani dış dünyadan kapına kadar hızlı gelen internet 100mbit ethernetin varsa oradaki darboğaza takılacaktır.
Atıyorum 1Gbit ethernet kartın var ama bu veriyi işleyecek diskin yok yine bant genişliği diskin sınırına takılmış olacak. Gerçi bunlar ekstrem durumlar.
Mac için N-Draft destekli bir modem (wireless) ve standart bir internet işini her türlü görecek ( standart göreceli bir kavram 8mbit diyelim biz buna)