Elektrik Sorunu

Arkadaşlar uzun süredir yaşadığım bi elektrik sorunu var (sorunsuz günmü geçiyo sanki)
En başından anlatiyim

Motorumla yol yapıp indiğimde yanık plastik kokusu geliyordu (bunun sorunumla alakası varmı halen bilmiyorum) Neyse bu yaklaşık 1 hafta devam etti ama koku haricinde hiçbirşey yoktu, fazlada kafaya takmadım zaten. Sonra ışıklandırmam yeterli olmadığı için öndeki 5er w lık iki ampul yerine 20şer w lık ampuller taktım (normal ampullerle birlikle 55er watt oldu (35+20) ki araştırdığım kadarıyla kimsede 55w lık ampul takınca elektrik sorunu olmamış).

Neyse 2 gün böyle sürdüm hiçbir sorun yoktu, motoru bıraktım, 5 dakika sonra tekrar bindim ama şarj ibresi aşağı seviyelerdeydi, farları kapattığımda ise yukarı, olması gereken yere çıkıyordu yine ama 5 dakika önce hiçbir sorun yoktu.

Eve gelip baktım ne iş diye, multimetre ile ölçüm yaptım, hiçbir sorun yok, akünün voltajıda normal ama şarj ibresi yükselmiyor bir türlü. Sonra bu 20şer wattlık ampulleri iptal ettim tabi ama durum düzelmedi, tam tersine dahada kötüleşti, artık farlar kapalı iken bile şarj göstergesi yükselmiyordu.

Ustaya gittim, konjektörden olduğu belli oldu ama ellerinde sıfır konjektör olmadığı için köşede kalmış bi konjektörü taktılar, ibre yükseliyordu ama bu seferde çok yükseliyordu, en fazla 14.7-14.8 v üretmesi gerekirken 18voltu çok rahat geçiyordu, haliyle sıfır konjektör aldım, taktım, sorun çözülmüştü, 4-5 gündür de hiçbir sorun yoktu ama bugün yine ibre yükselmemeye başladı, voltajı ölçüyorum yine hiçbir sorun gözükmüyor, aynı en baştaki durum gibi oldu yani ve korkarım yine iyice bozulacak.

Motorun üzerinde ekstra ampul yok, elcik ısıtma yok, hatta orjinalinde olan öndeki 5er wattlık ampulleride takmamıştım ama aynı sorun başlıyor tekrar.

Şimdi anlamadığım şey konjektör neden bozuldu tekrar, bu aleti bozan birşey var belliki ama ne? Akünün bozuk olması geliyor aklıma, mümkünmüdür bu? Yada nedir, benim aklım çalışmıyor artık bu konuda
Okuyanlara ve yardım edenlere şimdiden teşekkürler.

Son düzenleme:
Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Birileri neden Çinli motor alınmaz derse seni göstermek lazım :mrgreen:
Neyse konuya dönelim. Statör arızalı olabilir mi? Onu ölçme imkanın var mı?

ilk olarak kesınlıkle statörün ölçülmeli,
arızalı olup olmadıgı anlaşılır,

ustanın taktıgı konjektör 18 volt enerji üretmiş dediğine göre,
o sorun dahi statöre arıza vermiş olabılır,

Ustan Farklı Konjektör Taktığından Bahsetmiştin,
o taktığı konjektörun soket bağlantılarının yerlerını değiştirmiş olabılır,
ve buda statöre sorun verebılır,

Sen Yine bi konjektör alacaksın,,,Ve Birde Statör Tabiki.

yaklaşık 2 saattir motorun başındayız ve ön taraftaki ölçümlerimizde multimetre kısadevre hatası verdi. mesela fara giden kablolar için kısadevre varmı diye kontrol yapıyoruz ve kısadevre var diyor. normalde + ve - nin anahtar açık olduğunda temas etmemesi lazım ama ediyor demekki. yada bizmi yanlış biliyoruz, doğrusunu bilen varsa sevinirim

ayrıca konjektörden çıkan 4 kablonun 2 sindede sanki kısadevre var gibi ama emin olamadık ondan.
far anahtarına bakıcaz filan, bakalım ne çıkacak.

birde saygıdeğer ustam aküye 25amperlik sigorta takmış, bugün farkettim, kısadevre var ise sigorta haliyle atmamış ve başka yerlere zarar vermiş olabilir.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Fara giden kablolarda kısadevre olduğu doğru ama konjektördeki durum normal olması lazım. Ayrıca konjektörde sorun yoksa bile kısadevre olduğunda şarj göstergesi çok az gösterir. Çünkü üretilen bütün akım çekilir. Hatta konjektörün bozulma sebebi bu kısadevrenin çok akım çekmesinden kaynaklı olabilir. Önce fardaki kısadevre sorununu çözün, başka bir yerde kablolarda hasar var mı onu kontrol edin. Daha sonra sorunun devamına göre konjektör ve statör değiştirmen gerekebilir. Gerekmeyedebilir :)

şu anki gözlemlerime göre sorun çözüldü.
sorun %99 takılan 25 amperlik sigortadan kaynaklanıyordu çünkü 2 kez 10ar amperlik sigorta taktım ve ikiside yandı.
Herneyse yine motorun başında 3-4 saat uğraştığımız bir günün sonunda lanet olsun topluyorum motoru, gittiği yere kadar binerim diyodum. Başladım kestiğim kabloları geri bantlamaya, hazır bant olayına girmişken sonradan takılan sigorta yuvasının bantlarınıda değiştiriyim dedim ve o da nesi:) Kablo komple oksitlenmiş toz haline gelmiş resmen, içinde 2-3 tel kalmış anca, ordan akım geçiyor. Demekki yanmış ve sonunda bu hale gelmiş. Neyse orayı düzelttim, topladım motoru.
Ama yine hemen anlayamadım düzeldimi diye, çünkü evden çıkarken motorun anahtarını bulamamıştım bir türlü, ara ara yok, meğersem motorun üzerinde bırakmışım kontak açık vaziyette, akü bitmiş:) Akü dolana kadar emin olamadım o yüzden, şimdi akü doldu gibi ve sorun yok gözüküyor ama yinede tırsıyorum. Şöyle 1-2 hafta sonra iyice emin olucam.

Forumdan Uzaklaştırıldı
şu anki gözlemlerime göre sorun çözüldü.
sorun %99 takılan 25 amperlik sigortadan kaynaklanıyordu çünkü 2 kez 10ar amperlik sigorta taktım ve ikiside yandı.
Herneyse yine motorun başında 3-4 saat uğraştığımız bir günün sonunda lanet olsun topluyorum motoru, gittiği yere kadar binerim diyodum. Başladım kestiğim kabloları geri bantlamaya, hazır bant olayına girmişken sonradan takılan sigorta yuvasının bantlarınıda değiştiriyim dedim ve o da nesi:) Kablo komple oksitlenmiş toz haline gelmiş resmen, içinde 2-3 tel kalmış anca, ordan akım geçiyor. Demekki yanmış ve sonunda bu hale gelmiş. Neyse orayı düzelttim, topladım motoru.
Ama yine hemen anlayamadım düzeldimi diye, çünkü evden çıkarken motorun anahtarını bulamamıştım bir türlü, ara ara yok, meğersem motorun üzerinde bırakmışım kontak açık vaziyette, akü bitmiş:) Akü dolana kadar emin olamadım o yüzden, şimdi akü doldu gibi ve sorun yok gözüküyor ama yinede tırsıyorum. Şöyle 1-2 hafta sonra iyice emin olucam.

Moralini bozmak istemem ama o kablonun o hale gelmesi için ve 10A sigortaların yanması için normalden çok akım çekilmesi gerekir. Eğer olağanüstü akım çeken bir aksesuar bağlamadıysan bir yerlerde kısa devre var demektir. Eğer kısa devre düzelmediyse bir süre sonra o yenilediğin kablo tekrar eski haline gelir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar