Kusurabakmayın arkadaşlar acınacak halde yorumlar var..
Malesef insanlarımızın bakış açısının bu denli dar olması münasebeti ile bu ülke hala yaralarını sarmakta güçlük çekmektedir. Kimisi oradan tüik araştırmasına bakmış yok yılda şu kadar motor satılıyormuş, olmaaazz az motor satılıyor pist yapılamaaazz. Kimisi Vatan millet sakarya deyip bulunduğu şehrin dışına bile çıkmamış, çıkan varsa bile Ankaradan doğusunu görmemiş, oturduğu yerden bu ülke bizim kimseye bir karış bile vermeyiz, göz diken olursa karşısında beni bulur diye ahkam keserken, vatanına milletine belki de en büyük hakareti kendisi yaparcasına sadece bulunduğu ile veya batıya yatırım yapılması yönünde açıklamalar yapmış. Sanki bu ülke sadece kendi yaşadığı veya gördüğü şehirlerden ibaretmişcesine.. Kimisi yok efendim yeterli otel dahi yoktur orada demiş. Kimisi pist olayını sadece memleketteki motorcuların trafikte gazlamasını önlemek için yapılacak bir yatırm zannetmiş. Daha fazlasını saymak dahi istemiyorum ki baştan sona okuduğumda yeterince midem bulandı..
Şimdi gelelim asıl konuya. Arkadaşlar kusura bakmayın yapılan yorumlara cevap vermek gerektiğini düşünüyorum. Yorum yapanlar içerisinde kıracağım kişiler var ise şimdiden özür dilerim, fakat o kadar yanlış bakış açıları var ki, bunların karşısında sessiz kalamazdım. Evet ben de Elazığlıyım ama sizlerin düşündüğü gibi değil, farklı algılayacak olanlara rahatlıkla ve seve seve ben aynı zamanda Türkiyeliyim de diyorum.. İçinizden beni tanıyanlar vardır mutlaka ama tanımayanlar için tekrar kısaca bahsedeyim. 29 yaşında makine mühendisiyim. Çocukluk yıllarımdan beri motosiklet camiası içerisindeyim ve bir dönem Elazığ Motosiklet Kulübü Derneği başkanlığını da yaptım. Türkiyede gezmediğim görmediğim il hemen hemen yoktur. İstanbulda dahi motosiklet satış servis yedek parça işletmiş bir insanım. Camia içerisinde, özellikle batı da tanıdığım bir çok kişinin, (bunlara motorsporlarında aktif rol alanlar dahil) doğu insanı olduğuna ben şahidim. Bunu niçin söyledim derseniz, yorum yapan bazı arkadaşların sanki bu sporla uğraşanların sadece ülkemizin batısında bulunan arkadaşlar olduğunu zannetmesinden dolayıdır.
Evet öncelikle ülkemizin uzun yıllardır doğu bölgesinin ihmal edilmesinin, çeşitli yatırımlardan mahrum bırakılmasının, dar düşünceli insanların ülkeyi sadece batıdan ibaret sanmasının nelere yol açabileceğinden ve ülkeye dolaylı olarak ne gibi maliyetler getirdiğinden bahsetmeme gerek yok sanırım. (Bu konu ile ilgili konuşmak isteyen olursa ayrıca uzun uzun konuşabiliriz). Biz eğer ceddimizin torunları isek, bu vatanın evlatları isek ve 3 kıtaya hükmetmiş bir milletin torunları isek bu kadar dar düşünüp ülkenin doğusunu yok sayamayız. Hatta ki ufkunuzu biraz daha geniş tutun derim size. Olayın şu bahsettiğim kısmı çok uzun uzun üzerinde durulması gereken bir konu olduğu kanaatindeyim. Belki biraz ağır olacak ama doğuya yapılan bir yatırıma karşı çıkan bir insanın, vatanın doğusunun kaybedilmesi noktasındaki tavrının da pek farklı olacağını sanmıyorum. (Sözüm patavatsız konuşup konuştuğunun nereye gittiğini düşünmeyenleredir.)
Diğer bir hususu dile getirecek olursak, sözüm motosiklet satışı ile pistte yarışacak sporcunun, veyahut gelecek seyircinin arasında bağ kurmaya çalışan arkadaşlaradır. Öncelikle bir düşünsünler bakalım, toplamda Türkiyede kaç motor satılıyor ve kaç tane uluslararası yarışçımız var ? Ayrıca pist olan illerimizde kaç tane o ilin nüfusuna kayıtlı sporcularımız var ? Bu sporcu arkadaşları tanıyanlar bilir ki Türkiyenin bir çok ilinden katılım mevcuttur. Bu da demek oluyor ki pistin olduğu şehir ile sporcular arasında pek de bir bağıntı yok. İlla da bağıtı kurmak isteyen olursa ki hemen onlara da cevap vereyim. Şu dakika Elazığ, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Tunceli, Bingöl, Şanlı Urfa (en yakın olanları sayıyorum, diğerleri gücenmesinler) illeri arasında en fazla 3 sene içer isinde en azından GP2 standardında yarışabilecek en az 100 kişi çıkarırım size.. İsteyen bölgemizdeki kulüplerle bağlantıya geçip bunun doğruluğunu teyit edebilir. Ayrıca 2005 yılında belediyenin katkıları ile Elazığda düzenlen mahalli drag yarışlarında emin olun o gün elazığda bulunan ne kadar vatandaş var ise izlemeye gelmişti. Diğer cadde sokaklar adeta sokağa çıkma yasağı varmışcasına boş idi.
Diğer bir husus ise Elazığda konaklama için yeterince yer var mı diyenlere, Arkadaşlar bence biraz araştırın derim. Üç tarafı hatta sivrice gölü ile birlikte 4 tarafı sularla çevrili olan bir ilden bahsediyoruz. Yeni yapılmakta olan tesislerden projelerden ise hiç bahsetmiyorum bile. Merak eden araştırıp görür.
Ayrıca pist olayını o kadar dar bir yere hapsetmişsiniz ki, sanki her isteyen gidip pistte gazlayabiliyormuş gibi.. Tabi ki yeterli düzeydeki insanlara belirli şartlarda açılmasını ben de isterim. Ama bir zahmet öyle her önüne gelen de giremesin. Ayrıca neden afra tafra yapıyorsunuz ki. Olay sadece bundan ibaret ise bahsettiğiniz illerin hemen hepsinde otoban var, çıkın çatlatana kadar gazlayın. Malum ilimizde otoban yok bu açıdan da düşünün derim.
Elazığın ve Elazığ insanının ne kadar başarılı olduğu noktasında ise açıkamayı ben yapmayacağım, meraklı olan biraz araştırsın ve Elazığlı olan vatandaşlarımızın nerelerde ne işler yaptığını kendisi görsün. Bu konuda sadece şunu söyleyebilirim ki bu zihniyet yüzünden başarılı olanlar dahi zamanında kendi memleketinden ayrılmak zorunda kalmışlardır. (Tabi ki hiçbiri memleketini unutmuş da değiller..) Şunu da unutmayalım ki İstanbulpark da yapılan yarışlarda bile sadece ilgisi olanlar katılım gerçekleştiriyor. Öylesi var ki pist evinin dibinde bile olsa merak edip gitmeyebiliyor. Ayrıca İstanbulpark gp ye gidenleriniz var ise seyirci tribünlerinin ne kadar dolu olduğunu görmüşlerdir herhalde..
Şunu da söylemeliyim ki, pist olayı her nerede gerçekleşirse gerçekleşsin, merakı olan insan için pek de problem teşkil etmeyecektir. Yıllardır bizzat kendisi katılan veya izlemeye giden insanlarımız gibi Elazığa gelmek hiçbir şekilde sorun olmayacaktır. Hem fenamı olur işte kendi ülkemizin daha önce farketmemiş olduğunuz güzelliklerini görmüş olursunuz, belki de biraz ufkunuz genişler.
Uzun yıllardır bir etkinlik görmek, katılmak, camiayı tanımak için bizler o kadar zaman yollara düşerken bizim canımız yokmuydu yani..
Sonuç olarak lütfen kimse beni yanlış anlamasın, kırdıklarım var ise başta söylediğim gibi tekrar özür dilerim, ama olaya bakış açısı olarak daha geniş bir perdeden bakmalısınız diye düşünüyorum. Motosiklet camiası olarak tüm motorseverleri sevgiyle saygıyla selamlıyorum. Ayrıca bu projeyi düşünenleri, öncülük yapanları, emek verenleri, yüreğinde destekleyenleri ayakta alkışlıyorum. Memleketimin neresi olursa olsun iyi niyetli insanların ve yatırımların tüm varlığımla destekçisiyim. Saygılar, Selamlar... Abdullah GÜRALP