talamak gibi niyetim yoktu bir arkadaş ruhsat almaktan bahsetmişti kendiminde böyle yeni tasarım motor çalışmam var dedim okursanız anlarsınız sıfır motorsiklet motoru aramaktayım diye belirttim bilirsiniz sıfır motor aldıgın zaman motor numarası olmaz işlemleryapılırken numara karayolları ve trafik tarafından belirleniyor sonra şase motor numarası veriliyor kara yollları projeyle birlikte numaralandırıyor sanayi bakanlıgı sadece seri imaltına izin veriyor motorun iskeletini kendim yaptım depo kendi imalatım fırın boya olacak üzerine desenli boya atacagım sonra fırınlatacagım kendimin her imkanım var bazı malzemeleri hiwak ürünlerinden kullanacagım bazı parçaları tornada yapıp nikalaj a verdim imalatından montajınakadar kareliyorum jant imalat yapacak halimizde yok onlarıda sıfır parça kullanacagız can sıkan boy nekadar huy nekadar demeleri genelde yazmam yazışmada yapmam ama gençler biraz agresif ben 1979 belki bilirsiniz balkan motorları vardı 2 vitesli istanbulda onlardan almıştım her binişim de kara jawa yı arıyordum.şimli çinli çıktı konuşurlar insanlarımızı teşvik etmek lazım köstek olmamak lazım ben mesela sıfır motorsiklet motoru arıyorum 125 -150-200 -diyorum adam aradıgına cevap vermekten ziyade olmaz yapamaz kilon kaç vb.üzücü bence bi daha yazmayacagım diyolog olarak ......
ben yazdıklarımın arkasındayım,
"Yerden kaç cm yüksektesin" sözü "ayakların yere basıyo mu? anlamında söylenmiştir.
Dikkat ettiyseniz Buraya yazıp akıl danışan arkadaşlar
kendi çaplarında büyük bir kumar oynamak istemedikleri için soruyorlar zaten.
Sizin yazdıklarınızı işlerine geldiği anlarlarsa cahil cesaretine kapılacaklardır.
Onlara fevkalade bozuk bir imla ile bir çorba tarifi gibi anlatırsanız yanıltırsınız.
Okuyanlar da bilginizi,tecrübenizi ve yaşınızı doğal olarak sorgularlar.
(mesela alıntı yaptığım yazınızda noktaları biriktirip en sona depolamışsınız.Cümlelerin nerede başlayıp nerede bittiğini anlayabilmek gerçekten çok zor)
Bu foruma 10 yaşındaki çocuklar da yazabiliyor,kendini bilen, bilmeyen de
katılımcılar arasındaki farkı ancak yazdıklarından anlayabiliriz.
Ben motosiklet ve edebiyat cahiliyim, ama sizin dediğiniz o bürokratik işlemlerin ağa babaları ile her gün uğraşıyorum.
İşim ,sizin çorba tarifi kadar kolaymış gibi gösterdiğiniz o bürokrasinin dibinden tepesine kadar her gün bir sürü insana iş yaptırmaktır.
Buna TSE,(doğrusu böyle yazılıyor),Sanayi ve ticaret Bakanlığı,Dış Ticaret Müsteşarlığı,Gümrükler,Ulaştırma Bakanlığı,Fikri ve sınai haklar Mahkemesi filan da dahildir.
Madem açtınız kutuyu buyrun söyleyeyim o zaman.
sizin kolaylıkla alınacağından bahsettiğiniz Seri imalat belgesi 0.km bir Harley'den bile daha fazla maliyetlidir.
Onun için pratik ve maliyeti en az çözüm şudur.
1-ruhsatlı Eski bir motor satın alınır(şase numarası olan,hatta orijinal teknik belgesi de mevcut)
2-bu şaseye uygun motor satın alınır(faturalı yada noter satışlı)
Motor için bir çok yerde CE belgesi isteniyor
3-Makine Mühendisine proje çizdirilir
4-TSE temsilciliğinin onayından geçirilir.
5-TÜVTÜRK'den geçilirir.
6-Ondan sonra tescile müracaat edilir.
Ama motor bitene kadar mevzuat değişir,TSE bölge temsilcisi,tescildeki amir, Tüvtürk takoz koyar,motor yürümeyebilir Burası Türkiye.
Ben de bu konudaki katkılarıma şilmdi takoz koyuyorum Artık cevap yazmayacağım.Kim ne derse desin.