ekonomistlerin yorumları düşündürüyor

Katılım
2 May 2018
Mesajlar
682
Yani demek istediğim üretim çoktan yapılmalıydı ama şuan yapmayı geçtim engelleniyor gibi bir şey oluyor ülkede. Bundan böyle de bu şekilde devam ederse üretim falan kalmayacak ülkede ve dövize daha da bağlanacağız bence.
Bir de hiçbir ülke ekonomi yüzünden parçalanmadı demişsiniz ben de dedim ki ülkelerin batıp dağılmasında ekonomisi büyük etkilidir dedim. Hiç zengin ve bolluk içinde bir ülkenin iflas ettiğini gördünüz mü?

Hiçbir ülke açlıktan yok olup gitmedi çünkü, iktidar sahipleri ya da halk kuvvetleri reform/devrim yaptı. Bu yüzden ekonomi yüzünden ülkeler haritadan silinmedi.

Zengin ve bolluk içindeki ülkelerin iflas ettiğini, yok olduğunı görmedik tabi fakat salgın döneminde ölüme terk ettikleri yaşlıları, salgını ciddiye almayarak halka daha çok zarar verdiklerini, lümpen vatandaşlarının "özgürlükleri" adına salgından korunmayı, sokağa çıkmamayı reddettiklerini gördük.
 
Katılım
22 Eyl 2019
Mesajlar
492
Hiçbir ülke açlıktan yok olup gitmedi çünkü, iktidar sahipleri ya da halk kuvvetleri reform/devrim yaptı. Bu yüzden ekonomi yüzünden ülkeler haritadan silinmedi.

Zengin ve bolluk içindeki ülkelerin iflas ettiğini, yok olduğunı görmedik tabi fakat salgın döneminde ölüme terk ettikleri yaşlıları, salgını ciddiye almayarak halka daha çok zarar verdiklerini, lümpen vatandaşlarının "özgürlükleri" adına salgından korunmayı, sokağa çıkmamayı reddettiklerini gördük.

Haklısın. Halk olmasa ama ülkeler iflas bayrağını çekebilir. Ama ya şimdi Türkiye iflas bayrağını çekse halk da yeterli desteği çıkamazsa ayvayı yeriz. Tıpkı Osmanlı'nın dağılma zamanının tam tersini yaşarsak yani.
 
Katılım
2 May 2018
Mesajlar
682
Haklısın. Halk olmasa ama ülkeler iflas bayrağını çekebilir. Ama ya şimdi Türkiye iflas bayrağını çekse halk da yeterli desteği çıkamazsa ayvayı yeriz. Tıpkı Osmanlı'nın dağılma zamanının tam tersini yaşarsak yani.

Halk olmadan devlet ve millet olmaz. Halk var ve ona güvenmeliyiz. Hangi insan daha kötü şartlarda yaşamak ister? Bir yere kadar bu devam eder, belki tahmin edebileceğimizden çok daha uzun süre boyunca kötü günler yaşayacağız fakat bizi kurtaran yine bu millet olacak. Hep böyle oldu.

Bu süreyi kısaltmanın tek yolu kaba siyasetin peşine takılmayıp, onların kutuplaştırıcı siyasetlerini kabul etmemek. Bu da bana çok zor geliyor çünkü her iki taraf da bol miktarda yalan söyleyerek kendi kitlesini kandırıyor.

Millet olarak yolumuz uzun ve biraz taşlı.
 
Katılım
12 Tem 2015
Mesajlar
926
Ekonomist falan seyretmiyorum da iki günde bir yarım saat foruma gireyim dedim gene aynı mevzu film seyredecektim açmaz olaydım başlığı (sabah sekizden beri veri akışı takip etmekten ve işlemle ugrasmaktan gözler pert)

Şöyle ki market harcamalarım birkaç aydır yüzde yüz artmış gibi bi hissiyat var bende fiyat bakmadan araba doldurduğum günleri özlüyorum enflasyonda yok bu arada..Evden çıkmamaya çalışıyoruz giderler arttı aksine fislerden harcama kalemlerini bir bir rontluyorum..

Neyse durumun geleceği vaziyet sadece temel gıda maddelerine harcama yapıp karın tokluğuna yaşayacağız gibi duruyor, tabii bir kısım insan karnını da doyuramayacak..Bu tür durumlarda önce yardımlaşma sonrasinda yalnızlasma artmaktadır, suç unsuru içeren bilumum olaylar da artacaktir, açlık giderilmesi zorunlu ihtiyaç zira..

Zengin daha zenginleşirken fakir fasfakir olacak..

İyi tarafindan basitce bir örnek vereyim şahıs olarak daha yüksek getirisi olan bir işe girebilirsin değil mi..Veya evinden bir eşya satıp sermaye yaparsin. .Kolundaki saati emanete verirsin işini yapar veya büyütürsun. . Evde eşya kolda saat yok suanki durumumuzda önceden satmisiz , arkadaşlarının da durumu bozulmuş biraz ve sana da güvenmiyorlar, zaten sen de kendine bile guvenmiyorsun artik, sağlıklı düşünmemeye ve yanlışlarına sarılmaya başlamışsın..Satin alma gucun de gunden gune dusecek ustune..

Vaziyetimiz biraz böyle bişey ve ülkelerin şahıslar gibi başka işe gireyim iki katı maaşla gibi bir durumu yok..

Burda senin benim görevim Jim, işin müdahale edebileceğin kısmı yani işinden olmamak için işini daha iyi yapmak, kendini eğitmek- ki elemeleri geçebilesin, imkan varsa biraz birikim yapıp doğru şekilde değerlendirmek, kafayı sıyırmamak, gittiği yere kadar götürüp imkan dahilinde ölmemek, biraz da kendimize vakit ayırmak tabii..Bir de yeni işe girecekler falan var ve büyüme oranları oysa of ..Daraldım bunaldım. .

İşin sosyal kısmına girersek zaten yaz yaz bitmez.

He motosiklet mi, eldeki parayı bitirmeden 50cc alıp kenara atmakta fayda imkan dahilinde..

Yatıp uyuma tavsiyesidir, en azından kendim için.
 
Katılım
15 Kas 2005
Mesajlar
9,362
Bizim millete devlet 3 öğün yemek verse bizim millet "Daha kötü de olabilirdi" der, şükreder. Kimse bu devletin görevi benim daha iyi şartlarda yaşamamı sağlamak demez.
Yani tünelin çıkışına epey bir var hala.
 
Katılım
28 Haz 2018
Mesajlar
138
Az cok gecinebiliyor hayatini idame ettirebiliyor, kisitli da olsa sosyal imkanlar olusturabiliyorsan kendine pek de karamsar olmamani tavsiye ederim. Gecen yillar boyunca sinir ve stres ile kendini yersin aksi taktirde. Ben ve benim gibi dusunenlerin ortak paydasi bahsettigim duzeyde yasayabilen orta kesime olacaklar degil, kalendere ve aysonunu getiremeyenlere, iscilere, emekcilere olacaklardan endise etmemizdir. %50 lik zumrenin anlayamadigi nokta bu iste.
 
Katılım
22 Nis 2020
Mesajlar
4
Ekonomi kötüye gidiyor. Virüs çok kötü zamanda geldi. Ancak ben öyle felaket senaryolarına katılmıyorum. Elbet zorluk çekeceğiz ama yok suriyeye dönecek yok dağılacak bunlar yanlış şeyler. Konuşulması gereken biz hertürlü zorluğa katlanırız
 
Katılım
8 Haz 2006
Mesajlar
2,033
2005te 2006da motosiklete yeni baslamis olanlar hatirlar. O zamanlar asgari ucret bir maasin tamamiyla 150 cc cinli bir motosiklet alabiliyordunuz mobilyacilarin, evkurcularin kaldirima dizdigi motosikletlerden biri olarak.

Simdiki asgari ucretle ne alinabiliyor ona bakin. Sonra da 2023teki asgari ucretle ne alabilecegimizi hayal edin. Bu isler hic bir zaman iyiye gitmez, kotuye giden sey kotuye gider. Bizim ulkemizde boyle.
 
Mersin İl Temsilcisi
Katılım
2 Ağu 2006
Mesajlar
10,372
Sabah yanlış anlamışım. 42dolar değil. 200dolar altındaki her telefondan 200dolarmis gibi vergi alınacak. 100dolarlik telefonun vergisi 80 dolar iken artık 160 dolar. 100dolarlik telefonun maliyeti ithalatciya 260 dolar. Telefon fiyatları şimdiden uçtu.

Altın yerine telefon mu biiriktirsek yoksa motor mu alsak?

---------- Mesajlar birleştirildi - 05:05 ---------- bir önceki mesaj zamanı 04:53 ----------

Eşit zorluklar söz konusu ise hep beraber elbet katlanılır.
Biri asker kaçağı olup ekranlarda bodrum marmaris lamborginiyle, jet skysiyle turlarken, öteki bariz kaçakçı ve bedelli iken, biri dağlarda 3-5 bine ( bu işin bedelini parayla ölçmek mümkün değil bence ) vatan için şehit/gazi olurken, biri kağıt toplarken öteki milyarlık şampanyaları şarkıcıların ayaklarına dökerken motivasyonu sağlamak güç..
Bu ülke, her bireyi ile kurtuluş aavaşında birlikte olmaya inanırken; her bireyin de aynı cepheye silah taşıdığını gördü.
Almanya, dünya savaşundan çıkarken de bir motivastona girdi. Sonucu görüp daha çok çalıştı ve çalıştırdı..
Diyeceğim şu ki; testiyi kıranla, , suyu getirebilen aynı kefede ölçüldükçe yani, adaletli olmadıkça bunu başaramayız.
Haa, kendimize güvenimiz tam mı?
Bence tam!
 
Katılım
17 Nis 2018
Mesajlar
13,474
Motosikleti
D400
mesela tuşlu dede telefonu gerekiyor, 30 40 dolar falan, bunu 200dolar gibi düşünecek hükümet.


Bu arada birlik beraberlik olayı bu ülkede yok.

Ülkenin yarısı diğer yarısına gerizekalı olduklarını ve gözlerini acmalarını söylüyor, diğer yarısı da öteki yarıya vatan haini dinsiz imansız diyor.

bu ülkenin bir yarısı ile bırak birliği beraberliği işemeye gitmem.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar

Üst