Ekonomik kriz yok yeminle

Katılım
24 Haz 2022
Mesajlar
219
Herkes okusun diye konu açtım asgari ücret konusu altına yazmadım.Bugün Eminönü den bakırköye bakırköyden eve geldim lokanta Cafe bütün dükkanlar tıkabasa avmler ona keza herkesin ellerinde 5 6 poşet trafik desen tıkabasa ha diyeceksinizki onlar zengin kesim herkes zengin hafta içi hafta sonu yok kardeşim hergün böyle
 
Katılım
7 Kas 2016
Mesajlar
9,811
Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
İstanbul 18 milyonluk bir şehir. Ekonomik krizden etkilenmeyen hatta bu kriz sayesinde zenginleşen %10'luk bir zengin kesim var, bu 180 milyonluk şehirde 180bin kişi eder. Bunlardan başka yine ekonomik krizde zenginliğini kaybetse de çok da fakirleşmeyen ostanın üstü gelirde bir kesim var onlar da %10 olsa 180bin kişi de onlar eder. Ayda yılda bir dışarı çıkabilen, geliri artık ev araba almaya bile yetmeyen, bu tür şeyleri almaktan umudu kesmiş, bari ayda bir dışarıda bir yemek yiyebileyim diyen bir %10luk kesim daha olsa bunlar toplamda 5 milyon 400bin kişi eder, bu bile bir çok başka büyük şehrin nufusundan fazla, neredeyse Avrupa'daki kimi küçük ülkelerin nufusu kadar.
Yani o restoranları, kafeleri, avmleri dolduranlar bu kesim. Hepsini toplasan %30 anca eder.
Bir de açlık sınırında yaşamaya çalışan %50'ye yakın bir fakir kesim var. Bunlar hadi hafta sonu evde durmayalım ev soğuk deyip AVM'lerde alışveriş yapmadan dolanıp vakit geçiriyorlar, en azından soğuk olmayan yerde çocuğumuzu gezdiriyoruz diyenler.

Bunları görüp ekonomi çok iyi demek çıkar telefonunu diyen dayının mantığı oluyor.

Ekonomi bu haldeyken nasıl oluyor da en fakir %20'lik kesim zenginleri kesip yemiyor ben asıl ona şaşıyorum. Dünyada %10'luk bir zengin kesim bütün dünyanın kaynaklarının %90'ına sahip, demek ki insan türü çok salak bir canlı ki böyle bir şey olabiliyor.
 
Katılım
23 Kas 2020
Mesajlar
1,875
En basit haliyle birkac temel bilgi birakayim. Belki birilerinin isine yarar.

1-Ekonomi nedir?
Parasal karsiligi olan her turlu urun ve hizmetin icinde oldugu sektorlerde paranin dolaşımıdir.

Ornek: Benim bir otelim var. Adamin biri geliyor 1000 tl veriyor oda aliyor. Misafiri gelmesse ertesi gun rezervasyonu iptal edip parasini alacagini soyluyor.

Ben bu parayi bakkala oduyorum. Bakkal manava oduyor. manav nalbura oduyor, o ona bu şuna derken musteriden opsiyonlu aldigim 1000 tl birsuru sahista mal veya hizmet karsiligi dolasiyor.

Benim para dolasiyor dolasiyor en son baska bir musteri araciligi ile bana geri geliyor. Ertesi gun adam geri geliyor odayi iptal edip parasini geri aliyor ve gidiyor.

Sonuc: Para elden ele 100 kisi dolasiyor. Toplamda 100.000 tl harcandi. Ama ortada olan para 1000 tl.

Ekonomik kriz nedir?

Paranin dolastigi sektorlerden herhangi biri veya ayni anda birden fazlasi tikanir ise, paranin dolasimi durur ise buna ekonomik kriz denir.

Ekonomik durgunluk nedir?

paranin yavas dolasmasidir.

Ulkemizde ekonomik kriz yok dogru. Bunun sebebi ise alim gucumuz ne kadar duserse dussun, insanlarim harcama aliskanliklarindan vazgecmemesi.

usendim simdi devamini yazmaya simdilik bu kadar olsun
 

F54

Katılım
25 Haz 2010
Mesajlar
14,941
bende fakirlerin dışarıda gezen yaya veya araç restorant a cafe ye giden herkes i zengin sanmasına hasta oluyorum
herkesin hayat standartı farklı dır kimisi hafta 1 kimi ayda 1 kimisi ise her gün size lüks gelen şekilde gözünüze çarpması onların zengin olduğu anlamına gelmesede siz onları zengin sanıyorsunuz
halbuki o vatandaşlar her gününü öyle geçirmiyor insanlar ne sandığınız kadar zengin neden sandığınız kadar fakir yani evet zengin i var fakiri var sizin gördüğünüz kendini öyle gösterenler
gerçek zenginler her gün lüsk araçları ile istediği yere gidenler istediğini alıp kullananlar istediği gibi yiyip içinler hiç düşünmeden para harcayabilenler
şimdi çevrenize bakın kaç tane böyle tanıdığınız var ?
veya her gün işe gidenler hafta sonu avm ye gidip hamburger yiyenler araçlarını sadece avm ye giderken kullananlar bunlarda fakir kesim oluyor birde çevrenizdeki böyle insanları sayın onlar kaç tane gerçekleri görmeniz daha kolay olacak
evet bu şartlarda bile zengin olanlar veya standartını düşürmeyenler var fakat bunların sayısı fakirleşenlerden daha az
 
Katılım
24 Haz 2022
Mesajlar
219
Mr wind iktisat fakültesi kamu yönetimi mezunuyum ekonomistim para elden ele geçince 1 lira 2 lira oluyor fırından 1 ekmek alıyorsun fırıncı o parayı toptancıya veriyor 2 lira oluyor olmasına da ekonomik kriz nasıl oluyor ayrıca iktisat dersim iyiydi
 
Katılım
11 Haz 2012
Mesajlar
3,537
Motosikleti
Kawasaki Vulcan S
Herkes okusun diye konu açtım asgari ücret konusu altına yazmadım.Bugün Eminönü den bakırköye bakırköyden eve geldim lokanta Cafe bütün dükkanlar tıkabasa avmler ona keza herkesin ellerinde 5 6 poşet trafik desen tıkabasa ha diyeceksinizki onlar zengin kesim herkes zengin hafta içi hafta sonu yok kardeşim hergün böyle

Çok geçmiş olsun.Tayyipastigmus Akepestaciae hastalığına yakalanmışınız.Siyasalurvaria İslamitaciico bakterisinin beyne bulaşarak yavaş yavaş beyin hücrelerini öldürmesi ile baş gösteren bu hastalığın ne yazık ki tedavisi yok.Hastalığın belirtileri şunlardır;

-İlk safhada,100 milyonluk ülkenin en yoğun şehrinde sokakta alış-veriş yapan bir kaç bin insanı görünce bütün ülke zengin dolu ve ekonomi kriz yok sanrıları başlar.İlk safhada hastanın kendisinin ekonomist olduğunu hayal etme seyrek te olsa rastlanan belirtilerdendir.

-İlerleyen safhalarda,Avrupa'da 1000 kişeye en az araç düşen ülkede,nüfus yoğunluğu fazla ve park yeri sorunu olan şehirlerde ortalıkta arabaları görünce,herkeste 3-5 araba var sanrıları bu hastalığın yaygın belirtilerindendir.

-Hastalığın 3.safhasında beyin fonksiyonları iyiden iyiye yitirilmeye başlanır.Buna bağılı olarak hasta mantıklı kararlar alma ve muhakeme yeteneğini kaybeder.Yıllardır ülkeyi yönetip,ülke ekonomisini dünyanın en kötü ekonomileri arasına sokan yönetimi,ülkeyi iyi yönettiği sanrıları görmeye başlar ve inatla oy vermeye başlar.Hatta hasta bu beyinsel hastalığa bağlı politik fanatiklik yüzünden sağa sola hakaret küfür etmeye başlayabilir.

-Son safhada beyin ölümü komple gerçekleşir.Bu hastalığın en ilginç tarafı bu bakteri beyni öldürsede vücudu öldürmez.Hastalığın son safhasın hasta sokağa çıkarak,insanları "Çıkar telefonunu göster" diye taciz etmeye başlar.Hasta sokakta kendi kendine "Ekanamiii çohh eyiii","Reisss","Erdohanın göthünün gılıyık","Oyun böyükkk yeğen.","Dıjjjj güçlerin oyunu bunlar.","Vadan hayini fedocularrr." diye bağırmaya başlar.Kendi güvenliğiniz için,hastalığın son safhasına gelmiş bu kişilere yaklaşılmamalı görüldükleri yerde yetkililere bildirilmesi gereklidir.
 
Katılım
17 Nis 2018
Mesajlar
13,426
Motosikleti
D400
kesin malum partiye oy verecek bu arkadaş :D

ekonomik krizi kafeye oturan insanlardan hesaplıyorsunuz, gerçekten ne kadar saçma oldugunu fark etmiyorsunuz ya da ironi yaptınız ben anlamadım.



Kafeye gitmek, avm'ye gitmek hatta ve hatta şaşıracaksınız tatile gitmek ekstra bir durum değil olması gereken durumdur. Bu ülkede asgari ücretli adam tatile gidemiyor (belki genç tayfa) , hergün gidip kafeye 25 tl'ye kahve içse ayda 750 lira yapar, günde 10 saat calısan adamın aylık 750 lira keyfi harcamasını da cok görmeyin.
 
Katılım
24 Haz 2022
Mesajlar
219
Tek 750 liralık masrafı yok ki bi dünya masrafı var ben işe yayan gidip geliyorum belki ben bereketsizim
 
Katılım
21 Kas 2016
Mesajlar
5,660
Kalabalık bir şehirde para harcamaya devam eden insanlar kısmını kenara koyuyorum.
Enflasyonist kriz zaten böyle gelir. Günlerdir Hero10-11 almakla ilgili kendimi bızıklayıp duruyorum, bu benim için kritik bir ihtiyaç mı? Değil. Ama fiyatlar arşa çıktı, Mars'a çıkacak diye alayım şimdiden bulunsun 10 sene kullanırım ben onu diyorum. Ben bu hengameden gaza gelip GoPro aldığım zaman ekonomik açından iyi bir istatistik olmuyorum.
 
Katılım
5 Nis 2006
Mesajlar
746
Mr wind iktisat fakültesi kamu yönetimi mezunuyum ekonomistim para elden ele geçince 1 lira 2 lira oluyor fırından 1 ekmek alıyorsun fırıncı o parayı toptancıya veriyor 2 lira oluyor olmasına da ekonomik kriz nasıl oluyor ayrıca iktisat dersim iyiydi
Meraktan soruyorum amacım laf sokmak değil. Açık öğretim mezunumusunuz? Okulda nokta , virgül, bağlaç pek kullanmadınız galiba? Hep testmiydi sınavlar? Yazılı sınavlarda ne yaptınız merak ediyorum?
Bende pek başarıı sayılmam ama sizin yazdıklarınızı okumak bayağı zor. Arada bir yazdılarınıza -es vermeniz gerekiyor. 100 metre koşusu gibi yazıyorsunuz.
 
Son düzenleme:
Katılım
9 Nis 2022
Mesajlar
338
Sokakta gördüğün insanların 10 katı kadarı da evinden dışarıya adımını atamıyor onu ne yapacağız?
 
Katılım
10 Tem 2007
Mesajlar
2,747
Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Evet yok hı hı, dabi dabi.
Bide işçinin fukaranın semtlerinden geç bakalım ne göreceksiniz.
 
Katılım
3 Kas 2016
Mesajlar
5,550
Arkadaşlar anlatmışlar ama ben de yazayım, 80 milyon nüfus içinde yüzde 10'luk bir kesim zenginlik içinde yaşayabilir. Hadi yüzde 20 diyelim ki bu da 16 milyon insan sayısına tekabül ediyor. Hadi sen yabancı değilsin senin hatrina 20 milyon olsun; peki geriye kalan 60 milyon insan?

En esas problem servetin orta kesime yayılması gerekirken yüzde 10-20'lik bir kesim tarafına dengesiz bir şekilde toplanması. zengin ve fakir arasındaki uçurumun artması.
 
Katılım
24 Haz 2022
Mesajlar
219
Fakir fukara her zaman fakirdi zaten ve akepeli diyenler asgari ücret konusuna yazdıklarıma bakın o partiden olmadığımı anlayacaksınız ve her parti de aynı hep bana
 
Katılım
21 Kas 2016
Mesajlar
5,660
Fiziki olarak olmasa da, psikolojik olarak bence kritik ihtiyaç. Sonuçta insanız, besi danası değiliz ki samanımız olduktan sonrası lükse girsin.

Valla ben kendimi besi danası moduna sokmaya çalışıyorum ama oldukça da başarısızım.
Düzenli olarak yapabildiğim tek şey sabah ben kalkmadan önce yapılan kahveyi tekrar kahve makinasında ısıtmak yerine cezveye koyup ocakta ısıtmak. :)
Ki 5 sene önce şunu yapsam kendime gram saygım kalmazdı, şimdi mutlu mutlu yapıyorum.
 
Forumdan Uzaklaştırıldı
Katılım
5 Kas 2015
Mesajlar
11,468
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Düzenli olarak yapabildiğim tek şey sabah ben kalkmadan önce yapılan kahveyi tekrar kahve makinasında ısıtmak yerine cezveye koyup ocakta ısıtmak. :)
Mikrodalga varsa daha çabuk ve verimli çözüm.
 
Katılım
3 Eki 2020
Mesajlar
514
Herkes okusun diye konu açtım asgari ücret konusu altına yazmadım.Bugün Eminönü den bakırköye bakırköyden eve geldim lokanta Cafe bütün dükkanlar tıkabasa avmler ona keza herkesin ellerinde 5 6 poşet trafik desen tıkabasa ha diyeceksinizki onlar zengin kesim herkes zengin hafta içi hafta sonu yok kardeşim hergün böyle

max akpli düşünce yapısı
hmm sokak ta insanlar var ya hep demekki iyi aaa sultanımızda sarayda yaşıyo demekki iyi

---------- Mesajlar birleştirildi - 18:29 ---------- bir önceki mesaj zamanı 18:24 ----------

Tek 750 liralık masrafı yok ki bi dünya masrafı var ben işe yayan gidip geliyorum belki ben bereketsizim

işe yayan mı gidiyon sjdjsdjsd sorsan sağlık için der he araba niye almıyon motor niye almıyon
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar

Üst