Hayır seni yüzeysel bulduğumu söylemedim, konuşacağın kişilerle yapacağın sohbetleri niteledim.

Almanya bitmiş, havalimanı yapılamıyor gibi şeyler konuşurlarsa anlamındaydı.
Amsterdam'daki arkadaşının eline net 4000eur geçmemesi işin başka bir değişkeni, daha "üst seviye" bir ülkeye gidilğinde "genelde" zaten biraz seviye düşme ihtimali vardır. Ancak eline net 4000eur geçtiğinde senin Türkiye'de net 4000eur kazancından çok daha yüksek alım gücüne sahip olacaktır. Söylemek istediğim de bu zaten.
Amsterdam'ın merkezinde yaşayacağım diyen kişinin Türkiye'deki karşılığı Nişantaşı'nda merkezde oturacağım diyen kişi, oradaki kiraları da konuşabiliriz. Mis gibi Haarlem'de oturup kira masrafını azaltabilir. Kaldı ki bunu tercih ederse de maaşının yarısını kiraya verdikten sonra kalan 2000eur ile sahip olduğu alım gücü Türkiye'yi yine fersah fersah geçecektir. Özense bezense aylık mutfak masrafında 350eur'u görmesi zor, hadi gördü diyelim. Kaldı 1650 eur. Aylık 500eur'a yılda 15bin km limitlye F800GS alır leasing ile, kaldı 1150 eur. Ben keyfime düşkünüm der 50 eur'dan her ay üç şişe güzel single malt viski alır, kaldı 1500 eur. Ayda iki haftasonu motosikletle avrupada gezeceğim der, her biri 1500km'den ayda 3000km tur yapsa 5l/100km'den 150 litre = 350 eur benzine, gecelik 100 eura güzel güzel konaklasa yuvarladım 600eur gezme masrafı yazdım kaldı 900 eur.
Türkiye'de bunları hesaplamak ister misin? Kaldı ki kapıyı da F800GS'den açtım. Ağustos'ta İtalya'da bir bayii de Tuono 660'ın aylık lease bedeli 225eur idi..
Geçerli bir sektörde geçerli bir meslekte iyi bir iş çıkarıyrosan elbette güzel bir hayat yaşayabilirsin Türkiye'de. Bu ekonominin iyi olduğu anlamına gelmiyor.
Tabii ki Avrupa sıfır sorun bir yaşam vaad etmiyor, gidenlerin bir eli yağda bir eli balda olmak zorunda değil. Ancak alım gücü ve buna bağlı genel geçer refah olarak bizden çok ileride olmaları başka bir konu.