Ehliyet Sınıfı İle İlgili Önemli Bir Sorum Var

Bugün 2016 nın ilk dönemi olarak sınava girdim. Sürücü kursuna kaydolurken a2 olarak kaydoldum. Onaylı sağlık raporumda da a2 yazıyordu. Yani herşey a2 için hazırlanmıştı. Fakat sınav giriş belgemde a1 yazıyordu. Bende sınav sabahı erkenden aradım kursu anlattım sorun çıkmaz dedi telefondaki kişi. Sınavdan sonra geldim hemen kursa hocalardan biri vardı onda sorun olmaz dedi ilk sonra yasalar değişti gibi şeyler dedi dedim ben motorumu çoktan aldım 200 lük bir motor. 125 e kadar a1 kullanabiliyor dedi. İşte ehliyet sınıfına göre hangisinin ne kadar güçlük motorları kullanabileceğini içeren bir tablo gösterdi. Dedim iyide benimki 200 lük burda 125 yazıyor, hem burda 200 de yazsa ben a2 diyerek kaydoldum sizde kaydımı aldınız diye belirttim bu sefer lafı geveledi karşımdaki hoca. Sonra değiştirilmesi gerektiyse değiştirilmişte olabilir dedi. Değiştirdilersede bana hiçbir bilgi verilmedi. Dedim tam bilgi alacağım yetkili biri varmı. İçerdeki bayana sordu oda kimsenin olmadıgını söyledi. Haftaiçi gidip dosyalarımı isteyeceğim birer kopyasını alacağım. Kurstan çıkıp yan taraftaki karakola gittim sormak için. Eğer deselerdeki yasalar değişti ilk önce a1 alınmalı gibisinden şeyler deseydi zaten direk mahkemeye verecektim kursu bugün içinde. Yasaları bilmeyipte iş yapmaları ayrı bir olay zaten. Ne yazıkki haftasonu olduğu için trafik şubede de kimse yokmuş. Orayada haftaiçi uğrayacağım. Sorum şu; ehliyet sınıfı a2 mi gelir a1 mi ?

Son düzenleme:
Ne zaman kayit olmustunuz, ocak 1 oncesi mi sonrasi mi? Anlattiklarinizdan yola cikarak a1 alacaksiniz.

Ocak 1 öncesi. Hatta motorumu 29 aralıkta aldım motoru almadan önce kayıt olmuştum.
Sınav giriş belgesinde a1 yazmasının sebebi kursun hatasımı yoksa bununla ilgili yasa çıktıda böyle yapmak zorundamı kaldılar.

Ocak 1 oncesi a 2 diye anlastiysaniz kursun hatasidir. Bende a2 olarak anlastim kasim ayinda ocakta sertifikami aldim emniyette a sinifi verdiler mesela. Yasim 26.

Kardesim belgende A1 yaziyorsa A1 gelecek sana. Orada A1 yazipta A2 gelmesi gibi bir olay yok. Bilgisiz yada ögrenciyi umursamayan kurslar senin gibi bircok insani magdur ettiler. Sürücü kurslarinda kayit dönemi her ayın 10. Günudur. Yani sen 10 araliktan sonra kayit oldugunu anliyorum yazilarindan. 11 aralikta bile kayit için evraklarini vermis olsak ocak dönemine kalir ögrenci. O sebebten A1 hayırli olsun. Kayit olurken iyi arastirman lazimdi gidecegin yeri :(

Yaşım 19 kayıt olurkende 19 du ay olarak tamamlamıştım. Yıla göre şuan 20 yim zaten ay olarak 19 um.
A1 gelirse A2 alamadağım için haklı taraf olurum değilmi aklımda şikayet etmek mahkeme vs gibi şeyler var.

Sikayetci olabilirsin tabikide ama sen diyeceksin ben a2 icin basvurdum, onlar diyecek a1 icin basvurdu. Kamera kaydi yok sahitin de yoksa ugrasir durursun. Allah kolaylik versin. Zor iş. Keşke iyice sorsaydin kursa yada arastirsaydin dicem ama olan olmus. Mahkeme yerine milli egitime sikayet etmeni tavsiye ederim. Ayrica kurstan A2 ye ücretsiz kayit yapmasini talep edebilirsin ama zaten kursta A2 motosikleti olsa seni A1 e kayit yapmazlardi :( gecmis olsun

Ehliyet kursu sana kazık atmış yaşın tutuyorsa direk A2 alabiliyorsun. Ne yazıkki bu kursların çoğu işini düzgün yapmıyor, gelen müşterileri enayi yerine koyup para tırtıklamaya çalışıyor. Bence yapabileceğin en iyi şey oradaki sekreterle konuşmadan direk kursun sahibine gidip kendisini bakanlığa ve sınav komisyonuna şikayet etmekle tehdit etmek. Verdiğin sağlık raporundaki A2 yazısını delil olarak kullanabilirsin. Belki bu şekilde bidahaki A2 sınavına kedini kaydettirebilirsin. Şuanki sınav içinse iş işten geçmiş gibi gözüküyor.

Cevaplar için teşekkürler haftaiçi uğrayıp konuşacağım bakalım ne olacak.

Arkadaşlar benim de benzer bir sorum var. 2015 son dönemde A2 ye kaydoldum (09 Aralıkta). Hava muhalefeti nedeniyle direksiyon sınavı ertelenmişti ve 06 şubatta yapıldı. Aktif bisiklet kullanıcısı olduğumdan motora çok çabuk alıştım ve sınavı kolayca geçtim Allahın izniyle, şimdi evraklarımı bekliyorum. Sınav kağıdında A2 yazıyordu, şimdi benim ehliyetim yeni sisteme göre A olarak mı gelecek yoksa A2 mi. Önceden B sınıfı ehliyetim olduğundan sadece direksiyon sınavına girdim.

Bugün 2016 nın ilk dönemi olarak sınava girdim. Sürücü kursuna kaydolurken a2 olarak kaydoldum. Onaylı sağlık raporumda da a2 yazıyordu. Yani herşey a2 için hazırlanmıştı. Fakat sınav giriş belgemde a1 yazıyordu. Bende sınav sabahı erkenden aradım kursu anlattım sorun çıkmaz dedi telefondaki kişi. Sınavdan sonra geldim hemen kursa hocalardan biri vardı onda sorun olmaz dedi ilk sonra yasalar değişti gibi şeyler dedi dedim ben motorumu çoktan aldım 200 lük bir motor. 125 e kadar a1 kullanabiliyor dedi. İşte ehliyet sınıfına göre hangisinin ne kadar güçlük motorları kullanabileceğini içeren bir tablo gösterdi. Dedim iyide benimki 200 lük burda 125 yazıyor, hem burda 200 de yazsa ben a2 diyerek kaydoldum sizde kaydımı aldınız diye belirttim bu sefer lafı geveledi karşımdaki hoca. Sonra değiştirilmesi gerektiyse değiştirilmişte olabilir dedi. Değiştirdilersede bana hiçbir bilgi verilmedi. Dedim tam bilgi alacağım yetkili biri varmı. İçerdeki bayana sordu oda kimsenin olmadıgını söyledi. Haftaiçi gidip dosyalarımı isteyeceğim birer kopyasını alacağım. Kurstan çıkıp yan taraftaki karakola gittim sormak için. Eğer deselerdeki yasalar değişti ilk önce a1 alınmalı gibisinden şeyler deseydi zaten direk mahkemeye verecektim kursu bugün içinde. Yasaları bilmeyipte iş yapmaları ayrı bir olay zaten. Ne yazıkki haftasonu olduğu için trafik şubede de kimse yokmuş. Orayada haftaiçi uğrayacağım. Sorum şu; ehliyet sınıfı a2 mi gelir a1 mi ?

Şimdi durum şöyledir,
1 ocak 2016 öncesi yani 2015 yılında kaydınızı yaptırdınız ve size kursa Ehliyet sınıfına A2 diye kayıt yaptılar.Her sürücü kursu kayıt tarihinden sonraki ayın 1 i ile 10 arasında dönem açar yani adaylarını MEB bildirir.1 Ocak 2016 itibariyle dönem açıldığı için yeni kanuna denk geldiğiniz için ve kursun elinde a2 sınıf motosiklet olmadığı için sizin ehliyet sınıfınız a1 olarak kayıt yapıldı.Yani sizin kullanabileceğiniz motor sınıfı 125 cc e kadar olacak.Durum bundan ibaret.

Bunu kursun bana belirtmesi gerekmiyor mu?
Yeni kanun dediğiniz a2 almak için önce a1 almaksa araştırdığım kadarıyla öyle birşey yok. Hatta emineyete sordum bugün bana kursun hatası dediler.
Kursa gittim onlarda meb in onları aradığını hatta sadece onlar değil tüm kursları arayıp tüm a2 kursiyerlerin a1 olacağını söylediğini belirtti. Bende bana haber verilmeden a1 e nasıl çevirildi belki istemicektim dedim. Bu konuyu araştıracağını a2 verilebilirse a2 vereceklerini söyledi. Olmazsada artık a2 için gereken tüm ücretleri kurstan talep edicem.
Yarın da ilçe milli eğitime uğrayıp soracağım bakalım ne diyecekler.

Bunu kursun bana belirtmesi gerekmiyor mu?
Yeni kanun dediğiniz a2 almak için önce a1 almaksa araştırdığım kadarıyla öyle birşey yok. Hatta emineyete sordum bugün bana kursun hatası dediler.
Kursa gittim onlarda meb in onları aradığını hatta sadece onlar değil tüm kursları arayıp tüm a2 kursiyerlerin a1 olacağını söylediğini belirtti. Bende bana haber verilmeden a1 e nasıl çevirildi belki istemicektim dedim. Bu konuyu araştıracağını a2 verilebilirse a2 vereceklerini söyledi. Olmazsada artık a2 için gereken tüm ücretleri kurstan talep edicem.
Yarın da ilçe milli eğitime uğrayıp soracağım bakalım ne diyecekler.

Söylemeleri lazımdı ama belirtmemiş ler.
Kurs yaptığı hatayı uzatmakla yükümlüdür.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar