Hocam şimdi bi saniye SBS OKS ÖSS vsvs sınavlar. Yurtdışında bu sınavlara giren insanların Türkiye'deki herhangi böyle bir sınavın sorularını çözemeyeceğini biliyorum. Bu durumda bu kolaylaşan sınavlara dengeli olsun hadi bari öğrencilere eziyet olsun diye mi sokuyorlar bu sınavları bize? Yani tüm sınavlar demek yanlış olmaz mı?
Olay öğrencilere eziyet olsun olayı değil.
üniversite sayısı ve eğitim kontenjanı belirli, ancak bu sınavlara girmeyi hakeden öğrenci sayısı kontenjandan kat kat fazla olunca bu sınavları yapmak zaruret haline geliyor.
Eski eğitim sistemlerini bilmediğiniz için şimdiki sistemler eski ile yeniyi kıyaslayamıyorsunuz.
Eskiden eğitimde 1.eğitim dönemi, 2. eğitim dönemi ve şimdiki yaz tatiline denk gelen bitirme ve okulun türüne göre uygulamalı etüt dönemi vardı. ( şimdiki yaz tatili gibi uzun bir tatil süreci yoktu. Tatil 15 gün ile 1 ay arasında değişiyordu) Bu yüzden eski neslin bilgi altyapısı , yurtdışındaki emsallerine kıyasla oldukça sağlamdır.
Ayrıca eğitim sistemimizin bence en büyük eksikliği belirli bir öğrenme seviyesini yeterli kabul etmektir. Örnekle daha iyi anlayacaksınız.Yazılı veya test imtahanında sorulan 10 sorudan 5.ni bilen , o dersten bilgili varsayılıp geçebiliyordu. Ancak diğer 5 soruyuda bilemiyordu. Diplomanızla alakalı bir meslekte yarısını bilipte yarısını bilmemekle ghiç bir şey kazanamazsınız. Bilginizle İş para kazanmaya geldiğinde 10 sorunun tamamını bilmek zorundasınız . 80 dönemi ve sonrasındaki yıllar , orta öğrenimde ( ilkokul,orta okul ve liselerde ) 5.soruyada cevap vermeye gerek kalmadı. Bütünleme sınavlarına kalan öğrenci hiç bir soruya cevap vermeksizin adı ve soyadından başka bir şey yazmayan sınav evrağıyla şartsız , şurtsuz kurul kararlarıyla bir üst sınıfa geçmeye hak kazanıyordu. en az 2 nesilin bu yüzden ciddi bir eğitim altyapısı yoktur. diplomaları vardır ama bu diplomaya denk gelecek altyapıları veya bilgi birikimleri yoktur. Bilgisi ve yeteneği olan Üniversite sınavında kontenjana girer , bu bilgiden yoksun olupta parası olanda özel üniversiteye girer.
Şimdiki sistem bu şekilde.Keşke yeterli kontenjanı sağlayacak sayıda okullar olsa da , bu saçma sapan ezberciliğe dayalı sınavlar kaldırılsa.Ama o günleri görebilirmiyiz bilemiyorum.