Egzantrik gergi hk.

Motosikleti
yamaha r25
Merhaba arkadaşlar. r25 2023 model motor var. 27500de ve ilk sahibiyim. bütün bakımları aynı yetkili serviste yapıldı. 20000 bakımdan sonra motorumda gidon ve peglerde çok hissedilir şekilde titreşim artmaya başladı. bakımlarım servisinde yapıldı ve kitapçıkta ne gerekiyorsa eksiksiz yaptırdım. yağ olarak en iyi koruma önerdikleri yamalube rs4gp kullanıyorum. 20bin bakıma geldiğimde, motordan inerken içimden " bu motorun hiç bakıma ihtiyacı yok " diye geçirmiştim çünkü sesi gidişi vs ilk günden daha iyiydi. ama bakımdan çıktığımdandır 8bin km boyunca model düşmüş gibi hissediyorum. bakım sonrası servise gergiyle alakalı bir durum olabilir mi d,ye sorduğumda "hayır alakası yok,motorunda hiçbir sıkıntı yok,pimpirik yapma" cevabını alınca yavaştan başladı bizim masraf sekansı... gidon titreşimini topuzlarla halletim fakat motorun ürettiği titreşim yüzünden grenajlar da haliyle ses yapıyor. onları da izole ettikten sonra sesin devam ettiğini görünce full grenajsız bindim motora ve hala aynı ses mevcuttu. istemeden de olsa satmayı düşündüm fakat sorunu çözüp motoruma binmek şu an en mantıtklısı benim için...
27binde yağ-filtre-debriyaj balatası, yağ pompası, avare dişlisi de değiştirdim. çıkan pompa ve avare dişlisi yeni gibiydi. temiz kullanıyorum motoru, teker vs yapmam. bilmiyorum da açıkçası..
geçenlerde youtube de
videoyu gördüm ve uygulamaya karar verdim. aynı şekilde 1 klik yaptım ve motorun sesinde ciddi oranda fark ettirdi, titreşim gitti, alt devirler daha stabil oldu ve üst devirlerde artık motor sesi olması gerektiği gibiydi, kafa ağrıtmıyordu, aksine uzun zamandır dinlemediğim en sevdiğim şarkılardan biri gibiydi. 1 klik ile bu kadar değişebiliyormuş. çok şaşırdım. ama ertesi günü soğuk motoru çalıştırdığımda motor sesim yine aynıydı. şu an gergimde mi yoksa zincirimde mi sorun var anlayamadım. bunu söküp kontrol etsem sente ayarı gibi ayarları bozar mı? ya da bozmadan kontrol edip geri takmanın bir yolu var mıdır ? bu beni çok huzursuz ediyor ve yapacağınız yardımlar benim için çok kıymetli olacak..
bu arada aynı durumu arkadaşımın motorunda aynı model ama kmsi 11binde r25te de yaşadık. ve aynı adımları attık sonuç alamadık. bu sorunu sizin desteğinizle çözersem,arkadaşımın motorunu da çözmüş olacağım. diğer gergi konularını da okudum ama kendi durumumu da anlatmak istedim. yardımlarınızı bekliyorum.

Motosikleti
Ns200 15"
Trilyeden yazayım, eksantrik zincir gergisi sökülsede sente kaçmaz fakat videodaki işlem zinciri haddinden fazla germesine sebep olur ve gergi paletlerinin hasar almasına hatta zincirin kopmasına bile neden olabilir.

Bu kilometrede zincir veya gerginin bozulması zor bir ihtimal.

Motosikletinizde koruma takozu varsa bağlantıları yoksa motor bağlantıları kontrol edilse iyi olur.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

liman restaurantta çok güzel cızlama karides yapiyorlar, açsan göm eve öyle geç 🥂
Yok abi ya yemekten ziyade sessizliği tercih ediyorum.

Motosikleti
XV250 - FZ6
Bu egzantrik gergisi sorunu Yamaha Fz6 motorlarının da kronik sorunudur. Ortalama 35-40 binde bir değişmesi gerekiyor. Özellikle biraz agresif kullanılıyorsa daha bile erken olabilir.

Zinciriyle birlikte değişirse daha iyi tabi. Zincir de uzuyor. Eğer zincir çok uzadıysa yeni gergi bile işe yaramıyor, şıkırtı devam ediyor. Ben iki sefer kontrol ettim kendiminkini, normalde motor TDC'de (Tüm supapların kapalı olduğu durum) iken sökülmesi gerekiyor ama krank milini oynatmadan dikkatli bir şekilde gergiyi sökerseniz TDC'de olmasa bile sorun olmuyor.

Bu arada gergiyi sökmeden sadece arkadaki civatasını açıp gergi ayarıyla motor çalışmazken oynanabiliyor. Zaten eğer gergiyi sökerseniz tekrar takarken o arkadaki civatadan önce gerdirmeniz gerekiyor.

Şurada biraz anlatıyor:

Motosikleti
yamaha r25
Trilyeden yazayım, eksantrik zincir gergisi sökülsede sente kaçmaz fakat videodaki işlem zinciri haddinden fazla germesine sebep olur ve gergi paletlerinin hasar almasına hatta zincirin kopmasına bile neden olabilir.

Bu kilometrede zincir veya gerginin bozulması zor bir ihtimal.

Motosikletinizde koruma takozu varsa bağlantıları yoksa motor bağlantıları kontrol edilse iyi olur.

Yok abi ya yemekten ziyade sessizliği tercih ediyorum.
anlıyorum. evet dediğiniz gibi, götürdüğüm usta da bu şekilde izah etmişti bana. henüz videodakinden başka müdahalem olmadı. usta sonrasında bloğun sol tarafından statörü açarak senteye aldı ve egzantriği ortasındaki vidadan çıkarmadan kurdu. ama değişen hiç bir şey olmadı ne yazık ki. şase, saplama, kafa demiri vs hepsini yakın zamanda kontrol ettirdim.problem yok gibi...

ki şu 1 klik yöntemi işte yaradı sonrasında 10dk şehir içinde tertemiz gitti motor, alt devirler gürültüsüz titreşimsiz akıyordu. üst devirlerde sadece motor sesi vardı. sonra bir yere uğrayıp 1 saat park ettim. tekrar bindiğimde motor eski haline dönmüştü..
Bu arada gergiyi sökmeden sadece arkadaki civatasını açıp gergi ayarıyla motor çalışmazken oynanabiliyor. Zaten eğer gergiyi sökerseniz tekrar takarken o arkadaki civatadan önce gerdirmeniz gerekiyor.
ortadaki vidayı söküp, vida içerisine birkaç damla motordaki yağdan damlattıktan sonra gergiyi nasıl kurmalıyım? saat yönünde çok azar çevirip doğru gerginlik ayarlanabilir mi ? ya da gergiyi az geri çekip alyanı çıkardığımda gergi otomatik gerilmez mi ?
videodaki tansiyoner benim motordakine form olarak çok benziyor. çok detaylı anlatılmış. buradan anladığım kadarıyla tansiyoneri sökmeden biraz geri çekip bırakmak sorun çözebilir diye düşünüyorum.

Motosikleti
XV250 - FZ6
buradan anladığım kadarıyla tansiyoneri sökmeden biraz geri çekip bırakmak sorun çözebilir diye düşünüyorum.
Evet, doğru. Eğer zincir uzamadıysa ve yay sağlam ise sorun bu yöntemle çözülebilir gibi. Ama bence sizin durumunuzda zincir uzamış olabilir.

Motosikleti
Ns200 15"
Sente için zincire baktığında bir uzama vb. durum gözlemledimi?

Motosikleti
yamaha r25
Sente için zincire baktığında bir uzama vb. durum gözlemledimi?
üst kapak açmadık o yüzden bir şey diyemiyorum.

1 saat kadar önce gergiyi ustam komple söküp inceledi. gergide sorun yok gibi görünüyor. ustam sıkıntı yok gergide diyor. gergiyi kurduk, bıraktık. mekanizma düzgün çalışıyor. bastırınca geri gitme de yok.. ses rölantide yok gibi ya da ben anlamıyorum ama 5500-6000 gibi peak yapıyor. video atacağım ilk fırsatta...

evet arkadaşlar,özellikle 2.videoda oldukça baş ağırtıcı şekilde duyabilirsiniz. bu olduğundan beri motoru çok fazla sıkıştırmak istemiyorum ama merak edip denediğimde 5. vitese kadar bütün kesiciler normal r25 hızlarında. ne eksik ne fazla...
motorumdan başka vasıtam yok. lütfen beni bu sesten kurtarın. okuyan , zaman ayıran herkese teşekkür ederim.

arkadaşlar fikirlerinizi bekliyorum...

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar