Düşmeyi bilmek?

Evet, ekipman aldık, motor aldık, eğitim aldık. Peki nasıl düşülür? Düşeceğiz diye kendimizi şartlamıyoruz ama olur da düşersek futbolcular gibi yuvarlanmak mı daha az hasar verir, sürüklenmek mi?
Artı olarak high side hangi durumlarda olur? Sağa virajda arka tekerin hafiften sola kaydığını farkettik. Toparlamak ya da low side düşmek için ne yapılır? Eğitimde cevabını alamadığım sorular bunlar.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Ben açıkçası yüksek hızda giderken sabit bir cisme vurduğumda havada takla atıp yere sırt üstü güvenli bir şekilde düşmeyi tavsiye ediyorum. Geçmişte futbolcular gibi yuvarlanayım dedim ama kafada kask varken olmuyor, maksimum randımanı yakalayamıyorsunuz.

Evet, ekipman aldık, motor aldık, eğitim aldık. Peki nasıl düşülür? Düşeceğiz diye kendimizi şartlamıyoruz ama olur da düşersek futbolcular gibi yuvarlanmak mı daha az hasar verir, sürüklenmek mi?
Artı olarak high side hangi durumlarda olur? Sağa virajda arka tekerin hafiften sola kaydığını farkettik. Toparlamak ya da low side düşmek için ne yapılır? Eğitimde cevabını alamadığım sorular bunlar.
Bunun odaklanılması gereken bir şey olduğunu sanmıyorum. Bu olay daha çok yarışçıların düşünmesi gereken bir detay çünkü onlar genelde pistin birkaç spesifik yerinde düşüyor ve düşme sınırlarında motor kullanıyorlar ama normal trafikte her türlü kaza olabilir net bir düşme senaryosu için hazırlanmak pek mantıklı olmaz bence.

Motosikleti
Ducati Multistrada 1200 Enduro - Kawasaki Z900 RS
Nasıl ya düşmeyi bilmek diye bir şey yoktur!!! Düşmeyi bilmek çok önemlidir, mesela avuç içi ile yüz üstü düşersen bilek omuz ve dirseklerinden sakatlanma, hatta omzunu kırma ihtimalin çok yüksektir.
Bisikletten dahi düşsen omzunu kırarsın böyle bir düşmede.
Düşmeyi bilmek gerekir. Yürürken, koşarken veya tırmanış sırasında oluşacak her türlü aksi durumda "acaba düşersem nasıl düşmeliyim" diye insan bir kere düşünmelidir. Ha olur olmaz, iyi düşersin veya sakar şekilde düşersin o başka bir şey.
Bi defa motorun üzerinden düşerken kesinlikle sırt üstü kaymak gerekir. Yüz üstü kaymalarda kaskın çene yapısından ötürü boyunda ciddi esneme ve yaralanma olabiliyor. Açık kaskı saymıyorum bile, çeneye, ağza, buruna veda.
Ayrıca düşerken elleri kolları semazenler gibi sağ ve sol omzumuza doğru çapraz şekilde tutarak pozisyon almak çok çok önemlidir.
Bacakları ve tüm vücudu da sıkı şekilde tutarak durmaya veya çarpmaya hazırlıklı olmak başlıca sayabileceğim ilk aklıma gelenler.
Profesyoneller bu işi nasıl yapıyorlar bilemem ama " düşmeyi bilmek diye bir şey yoktur" gibi bir yorum kabul edilemez.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
Nasıl ya düşmeyi bilmek diye bir şey yoktur!!! Düşmeyi bilmek çok önemlidir, mesela avuç içi ile yüz üstü düşersen bilek omuz ve dirseklerinden sakatlanma, hatta omzunu kırma ihtimalin çok yüksektir.
Düşmeyi bilmek gerekir. Yürürken, koşarken veya tırmanış sırasında oluşacak her türlü aksi durumda "acaba düşersem nasıl düşmeliyim" diye insan bir kere düşünmelidir. Ha olur olmaz, iyi düşersin veya sakar şekilde düşersin o başka bir şey.
Bi defa motorun üzerinden düşerken kesinlikle sırt üstü kaymak gerekir. Yüz üstü kaymalarda kaskın çene yapısından ötürü boyunda ciddi esneme ve yaralanma olabiliyor. Açık kaskı saymıyorum bile, çeneye, ağza, buruna veda.
Ayrıca düşerken elleri kolları semazenler gibi sağ ve sol omzumuza doğru çapraz şekilde tutarak pozisyon almak çok çok önemlidir.
Bacakları ve tüm vücudu da sıkı şekilde tutarak durmaya veya çarpmaya hazırlıklı olmak başlıca sayabileceğim ilk aklıma gelenler.
Profesyoneller bu işi nasıl yapıyorlar bilemem ama " düşmeyi bilmek diye bir şey yoktur" gibi bir yorum kabul edilemez.
yok siz rüyalarda yaşıyorsunuz düştüğünüzde bilerek düşmüyorsunuz görmediğiniz bir yerden bi araç çarpıyor o milisaniyelik olayda yok elimi şöyle yapayım yok kolumu kapatayım diye bir şey düşünmüyor düşünecek vakti yok zaten o anda her şey reflekslere kalıyor içgüdüleriniz kontrol ediyor videoda anlatılan kollarını kapatıp sıkmak da bir içgüdü farkında olarak yapılan bir şey değil tek fark şu olabilir 100 kere düşen biri düşüp kayarken daha sakin kalabilir ilk defa düşen biri panik yapar ağlar zırlar

Motosikleti
D400
Valla benim fikrim düşünce motoru bırakmamak için direnmeyin bazı videolarda motorla birlikte sürüklenen zeki sürücüleri görüyoruz:)

Motosikleti
Ducati Multistrada 1200 Enduro - Kawasaki Z900 RS
yok siz rüyalarda yaşıyorsunuz düştüğünüzde bilerek düşmüyorsunuz görmediğiniz bir yerden bi araç çarpıyor o milisaniyelik olayda yok elimi şöyle yapayım yok kolumu kapatayım diye bir şey düşünmüyor düşünecek vakti yok zaten o anda her şey reflekslere kalıyor içgüdüleriniz kontrol ediyor videoda anlatılan kollarını kapatıp sıkmak da bir içgüdü farkında olarak yapılan bir şey değil tek fark şu olabilir 100 kere düşen biri düşüp kayarken daha sakin kalabilir ilk defa düşen biri panik yapar ağlar zırlar

Düştüğünde bilerek düşersin ya da bilerek düşmenin daha güvenli olduğunu bilerek düşersin ya da bilerek düşmenin güvenli olduğunu bilerek ama kontrollü veya kontrolsüz şekilde düşersin. Önemli olan farkındalıktır. Siz eğer bu konuyu bilmiyorsanız benimle bilek güreşine boşa girmeyin, kısır tartışmadır.
Ama öyle rüyalarda yaşıyorsunuz falan gibi seviyesiz bir yorumu bir daha benim düşüncelerimin altına yazmayın lütfen, daha saygılı seviyeli yorum yazmanız daha güzelidir. Aksi durumda sizi muhatap almam, gerek yok yıkıcı tartışmalara.
Ben bu konuyu bilerek ve tecrübe etmiş biri olarak yazıyorum, biraz araştırma yaparsanız işkembei kübradan sallamaz, benim de salladığım varsayımına kapılarak cevap yazmazsınız.
Bilek ve omuz kısmını boşa vermedim. Dostum dediğim arkadaşım avuçlarının içiyle motordan düştü, hem de olduğu yerde devrildi, omzunu kırdı.
Ailecek görüştüğümüz doktor arkadaşım ise uzun yıllardır bisiklet kullanmasına rağmen bisikletten düştü, avuç içleri ile yere kapaklandığını söyledi ve omzunu kırdı.
Bunlar tesadüf mü? Bunlar rüya mı? Hayır bunlar gerçek. Bir kere fizik kanunu diye bir şey vardır, atlayın bakalım birinci kattan bacaklarınızın üzerine ne oluyor? Bir de aynı yükseklikten atlayıp yuvarlanmayı deneyin, bakın bakalım o zaman ne oluyor. Yüksekten suya göbekleme atlamak veya çivileme atlamayı saymıyorum bile.
Bunlar sizin için yeterli örnekler değilse ben daha fazla yorulmayayım.
Saygılar

Motosikleti
2025 Triumph Tiger Sport 660
Benim de aklıma böyle bir teknik olabilir mi diye zaman zaman geliyor :). Buna cevabım yok ama yakın zamanda bir kaza yaptım.

Dalgınken sert bir virajda yoldan çıktım. Hızım tahminimce 60 km/h'di (Viraja girmeden önce). Daha motora başlayalı 1 senem dolmamıştı ve kazadan yakın bir zaman önce motora dizlerle tutunulması gerektiğini yeni öğrenmiş sayılırdım. Yoldan çıkıp önce yol kenarındaki büyük su hattının üstünden zıpladıktan sonra çalılara ve son olarak ağaca çarpıp durdum. Bu kazada sol el bileğim kırıldı. Sebebini bilemem ama çalılara ilk temas ettiğim an ile ağaca çarptığım an arasındaki o milisaniyeleri hiç hatırlamıyorum. Sonradan kazayı düşündüğümde ya durmak üzereyken ağaca bileğimi çarptım ya da gidon ağaca çarpıp aniden sola dönünce o ani hareket sebebi ile kırıldı.

Araba yarışlarında da bu ikinci sebebe benzer şekilde, direksiyonun aniden dönmesi sebebi ile el bileğini kıran pilotlar var (Örneğin Daniel Ricciardo Zandvoort). Eldivenim üzerinde hiçbir iz olmaması sebebi ile bu ikinci sebep daha olası gelmeye başladı şu an. Ancak konu hakkında hiç hatıram yok dediğim gibi, sadece düşünce.

Bu kadar az hasar ile ayrılmamı motorun neredeyse bütün darbelere göğüs germesine borçluyum. Belki de kaza yapacağımı anladığım an, tankslapper yiyen motorcular gibi ellerimle gidonu tutmayı bırakıp depoya sarılsaydım sıfır hasarla kazadan çıkabilirdim. Ancak bu düşünceler gerçek hayatta bu kadar kolay uygulanmıyor maalesef :).

Kullandığımız koruma ekipmanlarının darbe emiciliği aslında çok düşük. Ciddi kazalarda alınan darbe ne olursa olsun kırıklara sebep oluyor. Ancak enerjiyi düşürdükleri için tedavi sürecini iyileştiriyor diye umuyorum. En ideal senaryoda darbeyi motora yedirdikten sonra sürtünmeden oluşacak hasarı da ekipmanlara yedirmek en mutlu senaryo olur diye tahmin ediyorum.

Kazanın sonrasının fotoğrafı: https://ceyhunsen.me/posts/blog/i-crashed-my-motorcycle-and-broke-my-wrist/20250118_161357.jpg

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Ağalar kaza esnasında vücuttaki adrenalin miktarı yükseldiğinde kafa çalışmıyor. Mike Tyson'ın "Yumruğu çenesine yiyene kadar herkesin bir planı vardır" sözünü hatırlayalım. O tip durumlarda sakin kalabilmek çok ama çok zor. Sakinliğini koruyamadığında patates oluyorsun zaten.

Motosikleti
2025 Triumph Tiger Sport 660
Bu dedikleriniz bana da mantıklı geldi ve şöyle iki farklı deneyim de ekleyebilirim:
  • Annem düz bir yolda yürürken ayağı takılıp düşüyor ve üst kol kemiğini kırıyor.
  • Küçükken asfalt üstünde topla birlikte koşarken ayağım takılıp düşüyorum ve tamamen şansla (öyle bir yeteneğim olmadığından) nizami bir takla atıyorum ve hiçbir şey olmuyor.

Motosikleti
Triumph Trident 660
Adamlar düşmeyi tasarlama üzerine goygoy yapıyor bir de goygoycu benim sözde. uzun uzun yazılar var bir de ayak uyduramadım bi türlü buraya

Düştüğünde bilerek düşersin ya da bilerek düşmenin daha güvenli olduğunu bilerek düşersin ya da bilerek düşmenin güvenli olduğunu bilerek ama kontrollü veya kontrolsüz şekilde düşersin. Önemli olan farkındalıktır. Siz eğer bu konuyu bilmiyorsanız benimle bilek güreşine boşa girmeyin, kısır tartışmadır.
Ama öyle rüyalarda yaşıyorsunuz falan gibi seviyesiz bir yorumu bir daha benim düşüncelerimin altına yazmayın lütfen, daha saygılı seviyeli yorum yazmanız daha güzelidir. Aksi durumda sizi muhatap almam, gerek yok yıkıcı tartışmalara.
Ben bu konuyu bilerek ve tecrübe etmiş biri olarak yazıyorum, biraz araştırma yaparsanız işkembei kübradan sallamaz, benim de salladığım varsayımına kapılarak cevap yazmazsınız.
Bilek ve omuz kısmını boşa vermedim. Dostum dediğim arkadaşım avuçlarının içiyle motordan düştü, hem de olduğu yerde devrildi, omzunu kırdı.
Ailecek görüştüğümüz doktor arkadaşım ise uzun yıllardır bisiklet kullanmasına rağmen bisikletten düştü, avuç içleri ile yere kapaklandığını söyledi ve omzunu kırdı.
Bunlar tesadüf mü? Bunlar rüya mı? Hayır bunlar gerçek. Bir kere fizik kanunu diye bir şey vardır, atlayın bakalım birinci kattan bacaklarınızın üzerine ne oluyor? Bir de aynı yükseklikten atlayıp yuvarlanmayı deneyin, bakın bakalım o zaman ne oluyor. Yüksekten suya göbekleme atlamak veya çivileme atlamayı saymıyorum bile.
Saygılar
Kimse keşke düşmese de her düşen sizin gibi tepki veremez.
Soğukkanlı olamıyor herkes maalesef.
Yoksa mantıksız değil keşke profesyoneller gibi soğukkanlı olabilsek.
O da bir tecrübe oluyor.
4 kere düşmüş biriyle ilk düşen aynı tecrübe de olamıyor.
Kaza durumunu söylemiyorum yoksa hiç müdahale edemeyeceğimiz şeyler saniyelik olaylar bunlar.
1 saniye de avuç içi düşmemem lazım diye aksiyon veremeyebilir. o korku heyecanla.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
bir motosiklet kazasında yere düşen motosiklet sürücüsünün kendi hareketlerini kontrol etmesi mümkün müdür yoksa her şey kişinin reflekslerine ve içgüdülerine mi kalır

ChatGPT:​

Bir motosiklet kazasında yere düşen bir sürücünün hareketlerini kontrol edebilme durumu, olayın hızına, sürücünün eğitimine, bilinç düzeyine ve kazanın ciddiyetine bağlı olarak değişir. Genel çerçevede şu şekilde açıklanabilir:

1. Refleks ve İçgüdüsel Tepkiler Ön Plandadır

• Kaza anı genellikle çok kısa sürede gerçekleşir (milisaniyeler – birkaç saniye arası). Bu yüzden bilinçli hareket etmek çoğu zaman mümkün olmaz.
  • Vücut, refleksif olarak düşüşü hafifletmeye çalışır. Örneğin:
    • Kollardan destek alma refleksi (ancak bu durum bilek ve omuz yaralanmalarına neden olabilir),
    • Kasların istemsiz kasılması,
    • Başın korunması için çene içgüdüsel olarak göğse çekilebilir.

2. Eğitimli Sürücüler Daha Fazla Kontrol Sahibi Olabilir

• Defansif sürüş eğitimi ya da motosikletle düşüş teknikleri (örneğin pist eğitimleri) almış sürücüler, kaza anında bazı bilinçli davranışlar sergileyebilir.
  • Örneğin:
    • Vücudu serbest bırakmak ve kilitlenmemek,
    • Düşerken motosikletten ayrılmaya çalışmak,
    • Düşme yönünü değiştirme çabaları.

3. Bilinç Durumu Etkilidir

• Eğer sürücü kazadan önce bilincini kaybetmemişse veya travma şiddetli değilse, düşüş sırasında bazı hareketlerini yönlendirmesi kısıtlı da olsa mümkün olabilir.
  • Ancak yüksek hızlarda ya da sert çarpmalarda, bilinç bulanıklığı ya da ani refleksler kontrolü hemen devralır.

4. Koruyucu Donanımın Rolü

• Kask, mont, eldiven, dizlik gibi ekipmanlar sürücünün bilinçli kontrolü olmasa bile vücudunu korur.
  • Bu donanımlar sayesinde sürücü, düşüş sırasında kontrol edemediği hareketlerden kaynaklanan zararları minimuma indirebilir.

Özetle:​

Kaza anında refleksler ve içgüdüler baskındır, ancak sürücünün deneyimi, eğitimi ve donanımı bazı bilinçli tepkileri mümkün kılabilir. Tam anlamıyla kontrol genellikle mümkün olmasa da, bilinçli sürüş teknikleri ve hazırlık, kazaların etkilerini önemli ölçüde azaltabilir.
İstersen düşüş teknikleri ya da savunma sürüşü eğitimi hakkında da bilgi verebilirim.

bir şeyleri yapay zekaya sormaktan hiç hoşlanmıyorum ama kendini çok bilmiş sanan çok net tartışmaya açık bile olmayan bir konuyu bu kadar inanarak savunan biri olunca uzun uzun kaynak gösterip anlatmanın anlamı olmayacağını biliyorum çünkü ikna olsanız bile kabul etmeyeceksiniz
kendi verdiğiniz örnekte bile ellerinin üstüne düştüğünü söylüyorsunuz açın herhangi bi kaza videosunu yerle temas eden ilk yer eller mantıklı mı peki bu siz çok bilinçlisiniz de sizden de bilinçli motogpde bile bu adamlar kaza yaptığında ilk ellerini koyuyor yere eldiven olsa bile o parmaklar kırılmıyor mu onun yerine kollarını x yapıp kitlemek daha mantıklı değil mi razgatlıoğlu da o anlık bi tepki diyor da motosiklet.net forumundaki ahmet öyle değil diyo gülüp geçiyoruz sana haberin olsun

1000018201_1738824338054_1738824346053.jpg

Motosikleti
Voge 250RR
Saygılar
Adam sana bu teknik yanlış, sakatlanmadan kurtarmaz demiyor. Düşerken bunları planlayamaz, düşünemezsin diyor. Diyor ki bu videoda düşmeyi planladığını anlatan adam zaten yüzlerce kez düşmüş, düşmeye hazırlıklı olduğu bir yarışın içerisinde. Zaten sınırlarının ötesinde motosiklet sürüyor ve aklında her zaman düşmek var, ama yolunuzda sakin sakin giderken yandan gelen;

önünü görebilmek için kafasını gökyüzüne doğru çıkartmış, çenesi yola bakan
koltuğu çekebildiği kadar öne çekmiş, güneş gözlüklü başörtülü bir nissan qashqai sürücüsü size yandan çarpıp,
motosikletinizi altınızdan uçurup sizi sürüklemeye bıraktığında;

muhtemelen bu söylediğiniz düşüş, kayış operasyonunu doğru bir şekilde gerçekleştiremezsiniz.

Yoksa biz de biliyoruz avuç içi düşünce omuzun kırılabileceğini, bunu bilen tek canlı siz değilsiniz maalesef.

Size de saygılar.

Altyazı Türkçe çeviri olanağı açık:

Soru çok güzel aslında.

Bir dönem kaykay (street skateboarding) ile uğraştım, profesyonellerin hepsinin düşme konusunda bir tutumu var. Hareketi yapamayacağını (dengeyi/pozisyonu/hızı ayarlayanadığını) anladığı an hemen kendini atıyor board üzerinden. Atıyorum 12 basamak inerken bu oluyorsa takla atarak atlıyor, vücuduyla yuvarlanıp kuvveti sönümlüyor.

Kaykaydan defalarca düşersin, düşmüyorsan bir eksik vardır, düşe düşe doğrusunu öğrendiğin bir yapısı var.

Motosiklette hız çok yüksek olduğu için düşerek pratik yapma ve doğru düşmeyi öğrenme kısmı çok zor.

Başlığı okumaya devam edeceğim.

(Forumda Fortnine takip eden biri olmasına sevindim ama başka videosunda da eksiksiz tüm ekipmanların kullanılmasını tavsiye ediyor. Türkiye'de yani trafiğin davar yuvası olduğu yerde pad çıkarmak tartışmaya kapalı biçimde yanlış bana göre)

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar