ah be barış'ım, kardeşim...
senin bu anlattıklarına ben de bir ek yapmak isterim;
bir gün zengin bir toptancı arkadaşımla tahsilata gitmiştik. bakkal sahibinin morali bozuktu dükkana girdiğimizde. bizi görünce daha da morali bozuldu.
-az önce malboracıya verdim vallahi, üstüne siz geldiniz, borca vermesem mahalleli süpermarkete gidip kartla alışveriş yapıyor.versem alacağımı tahsil edemiyorum vs vs diye dert yandı.
arkadaşım da sorun değil deyip yeni ürün siparişi aldı ve çıktık.
ben sonra sordum, ne olacak böyle?
yaa bua adam hep böyle dedi. malı yığarsın ama paranı zor alırsın.
o vakit mal verme, dedim
olmaz yahu, vereceksin; kanlanacak iyice sonra üstüne çöküp kanını emeceksin. vermezsem ölür, ben de aç kalırım dedi...
bir de, kabzımalın elindeki çiftçileri düşünün... tohum parasını peşin veriyor ve hasat zamanı da malını istediği fiyattan alıyor

r:

r:
işin dürüstlük tarafına gelince;
inanıp inanmamak serbest ama bu dünyada cennet ve cehenem, kula hakkı ve haram helal var...
(servet) verilip kişi denenir, geri alınıp denenirmiş. ve ameline göre son şeklini alırmış. dileyene dünya, dileyene ahirette verilirmiş.
ben, tebliğ edileni ilettim.
bir de size bir kıssa aktarayım;
bir gün bir Horosan'da bir mürid, bir erenler şeyhine gider
-şeyhim ben erdim, müsaade edin gidip başka bir yerde kendi dergahımı kurayım, der.
- madem ki erdin, o vakit sana bir soru sorayım. eğer ki bilirsen, başka yere gitme. sana dergahımı bırakıp kendim çekilirim. yok bilemezsen seni kovarım ve hiç bir dergaha girmeyeceksin.
kendine çok güvenen mürid soruyu hemen sormasını ister. ve soru gelir.
- rızkını ararken ne yaparsın, bulunca ne yaparsın?
bunu bilmeyecek ne var şeyhim, diyerek ukalca cevaplar;
-ararken dua eder yalvarırım, bulunca şükrederim.
-oğlum, der şeyh. bunu bizim Horosan'ın sokaktaki köpekleri de yapıyor. ARARKEN ŞÜKREDECEKSİN, BULUNCA PAYLAŞACAKSIN!..
aklıma Hasan hüseyin'den de bir kaç dize geldi;
..............
bugün bulgurun sonu
yarına Allah kerim
ağam sen bilirsin,
bilir misiniz?
..........
bu da başka bir şiirinden
........
Güven Park'ta bir anıt var
yamru yumru kara taştan,
yazıyor ki o anıtta;
"övün, çalış, güven ey Türk"
övünsek de, güvensek de, çalışsak da olmuyor ki
Türk'üm deyip övünürüz, açlık, Türk'ü bilmiyor ki...
...........
( Not : M. kemal ile herhangi bir yprum veya atıf yapılmamıştır. zaten beni bilir )