DÜRÜSTLÜK...mutlaka okumanızı tavsiye ederim

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Mersin İl Temsilcisi
Dostum Sencer ,sende Allah'a emanet ol..
bu arada senin yazdıklarında hiçte yabana atılacak şeyler değil yani..:cat:
yolu Allah korkusundan geçen herkesle birgün bi yerde buluşuruz inşallah!!!

inşallah samet abim, inan ki senle tanışmayı çok istiyorum. ama kısmet ne gösterir bilemem :) ama tanışmamız en hayırlısı olur inşallah :) :rendeer::cat:

ah be barış'ım, kardeşim...
senin bu anlattıklarına ben de bir ek yapmak isterim;

bir gün zengin bir toptancı arkadaşımla tahsilata gitmiştik. bakkal sahibinin morali bozuktu dükkana girdiğimizde. bizi görünce daha da morali bozuldu.
-az önce malboracıya verdim vallahi, üstüne siz geldiniz, borca vermesem mahalleli süpermarkete gidip kartla alışveriş yapıyor.versem alacağımı tahsil edemiyorum vs vs diye dert yandı.
arkadaşım da sorun değil deyip yeni ürün siparişi aldı ve çıktık.
ben sonra sordum, ne olacak böyle?
yaa bua adam hep böyle dedi. malı yığarsın ama paranı zor alırsın.
o vakit mal verme, dedim
olmaz yahu, vereceksin; kanlanacak iyice sonra üstüne çöküp kanını emeceksin. vermezsem ölür, ben de aç kalırım dedi...

bir de, kabzımalın elindeki çiftçileri düşünün... tohum parasını peşin veriyor ve hasat zamanı da malını istediği fiyattan alıyor :pr::pr:

işin dürüstlük tarafına gelince;
inanıp inanmamak serbest ama bu dünyada cennet ve cehenem, kula hakkı ve haram helal var...

(servet) verilip kişi denenir, geri alınıp denenirmiş. ve ameline göre son şeklini alırmış. dileyene dünya, dileyene ahirette verilirmiş.

ben, tebliğ edileni ilettim.

bir de size bir kıssa aktarayım;

bir gün bir Horosan'da bir mürid, bir erenler şeyhine gider
-şeyhim ben erdim, müsaade edin gidip başka bir yerde kendi dergahımı kurayım, der.
- madem ki erdin, o vakit sana bir soru sorayım. eğer ki bilirsen, başka yere gitme. sana dergahımı bırakıp kendim çekilirim. yok bilemezsen seni kovarım ve hiç bir dergaha girmeyeceksin.
kendine çok güvenen mürid soruyu hemen sormasını ister. ve soru gelir.
- rızkını ararken ne yaparsın, bulunca ne yaparsın?
bunu bilmeyecek ne var şeyhim, diyerek ukalca cevaplar;
-ararken dua eder yalvarırım, bulunca şükrederim.
-oğlum, der şeyh. bunu bizim Horosan'ın sokaktaki köpekleri de yapıyor. ARARKEN ŞÜKREDECEKSİN, BULUNCA PAYLAŞACAKSIN!..

aklıma Hasan hüseyin'den de bir kaç dize geldi;

..............
bugün bulgurun sonu
yarına Allah kerim
ağam sen bilirsin,
bilir misiniz?
..........

bu da başka bir şiirinden

........
Güven Park'ta bir anıt var
yamru yumru kara taştan,
yazıyor ki o anıtta;
"övün, çalış, güven ey Türk"

övünsek de, güvensek de, çalışsak da olmuyor ki
Türk'üm deyip övünürüz, açlık, Türk'ü bilmiyor ki...
...........

( Not : M. kemal ile herhangi bir yprum veya atıf yapılmamıştır. zaten beni bilir )

Yürekçem,

İbrahim Ethem ile Behlii Şakik olsa gerek o erenler.

din tabanlı gittiğimizde karşımıza tabulardan başka birşey çıkmıyor.
cennet - cehennem, haram - helal gibi kavramların içlerinin nasıl doldurulduğu önemlidir.

kanaat önderinin başkasına öğütlemediği dürüstlük ile bağdaştırmadığı davranış ve eylemleri kendisinin sıradanlaştırması,
kendisini mi bağlar yoksa onu önder olarak görenleri mi ?

toplumun bir şekilde dürüstlük olarak dikta ettiği eylemlerin ve söylemlerin sorgulanmadan kıstas olarak alınması ve yukarıda belirtiliği gibi bu şekilde sürülecek bir hayatın ödüllendirileceği düşüncesi sorgulanmamalıdır mı ?

bir başkasının hayatını ben sorgulamam ta ki benim hayatıma gark olmaya çalışıncaya dek, kişi kendisini sorgulamalıdır.

salt dogmatik korkular yüzünden mi erdem sahibi olmalıyız yoksa aşk ile mi ?

Bir acaip derde düştüm herkes gider karına

Bugün buldum bugün yerim, hak kerimdir yarına

Zerrece tamahım yoktur şu dünyanın varına

Rizkimi veren huda dir kula minnet eylemem
Nesimi

içinde aşk olmayan korksa ne olur korkmasa ne ....

peki ilk hikayedeki elemanlar aynı hayatı yaşasa lakin sonunda bir ödüllendirme olmasa, ömürleri başkalarının taksilerinde kira parasını çıkarmaya çalışarak geçirseler,

diğer elemanlar ise servetlerine servet katsa hile ile bu hikaye buraya yazılır mıydı ?

HZ. Ömer'e birisi mizan,ahiret,cennet,cehennem gibi şeylerin olmadığından bahsetmiş...bu dünyadaki nimetlerden faydalanmamanın akılsızlık olduğunu kendisinin faydalandığını ve bişey olmadığını anlatmaya çalışmış aklınca....

ama mübareğin cevabı tokat niteliğinde...
''Diyelimki dediğin doğru..ben bu dünyada Allah'ın haram dediklerini yapmamakla eksilmem,zarar da etmem..dediklerin yoksa beraber toprak olur gideriz....

pekiiii ya hesap,ahiret,cennet-cehennem varsa???senin halin nice olur???

Pekiii....

Ya öbür tarafta Tanrı bazı dinlerin inandığı gibi bir inekse? Hz. Ömer şu an cehennemde demektir.

Ya öbür tarafta Tanrı Zeus ise? Hz. Ömer Zeus'a adak adamadığı için Styx'i geçip Hades'in dünyasına girmiştir.

Ya öbür tarafta Tanrı Osiris ise? Hz. Ömer yıldızlardan mahrum edilmiştir.

Daha onlarca kültüre ait yüzlerce farklı örnek var. Gerçek kimsenin tekelinde değildir. "Ya Tanrı varsa" demek, cehennem korkusuyla dine sarılmak en boş inanç biçimidir. Korkuyla değil, Mevlana gibi aşkla sarılmayı deneyin.

O değil de, din konusu olmuş yine bu konu.

durun! zeus'a adak adamayın, şaşırtmacalı mesaj o, alt metni başka bişey demek istiyo :p

her yanım ibretlik video ve hikaye dolu ama kıssalardan pek hisse almam. aslında pek kimse almaz da söylenmez uluorta :)

hikayeler göz oldurur, sevindirir, gaza getirir, mutlu eder, heyecanlandırır. ama nihayetinde bişey vermez adama. gerçek olan sensindir ve en azından kendine karşı dürüstsen epey yol katetmişsindir.

dürüstlük iyidir. fazlasına basmaz kafam :)

helal olsun diyorum,bir kıssalık hikayeyi nasıl başarıp da buaralara getirdiğinizi anlayamıyorum.
kıssadan hisse alırsın veya almazsın,hikaye güzeldi
ama bunu kölelik sistemine bağlanması,birde sosyalist terminoloji ile süslenerek
hele bu terminolojinin yılmaz özdil gibi çağımızın ''en büyük devrimcisi'' ile desteklenmesi...
devamın da,inan veye inanma bir toplumun inanç sisteminin kölelği desteklediğini söylemek
en basit şekliyle islam terihini kulaktan dolma dahi olsa hiç bilmemektir.
kölelğin en büyük düşmanlarından birsi hz. muhammet ve islam öğretisidir.
ve yine hz.muhammet cahiliye ve sömürü düzenini yıkarak en büyük devrimlerden birini yapmıştır.
not:bu yazı istenmeyerek,ama yukarı da bir toplumun inancını,kıssa bahane edilerek saygı
sınırlarının aşıldığı düşünüldüğü için yazılmıştır.hiç kimseyle hele forum ortamların da bu konulara da takışmak ve tartışmak gibi bir niyetim yoktur.

olayı farklı yönlere çekmeyelim..eski hallerinde kalsalar ibret olacak, anlatılacak bişey olmazdı..

@Sametagir benim anlatmaya çalıştığımda bu,
ya bir ödüllendirme ya da bir cezalandırma olduğu/olacağı fikrinin mantıklı olmaktan uzak sistematikleştirmek amaçlı olduğunu düşünüyorum.
işin ucunda ödül yahut ceza olmasa ne olur ?

basit olan konuyu dini metinler ile süsleyerek özünden uzaklaştırarak çıkmaza sürüklemek, sizlerin yahut herhangi birisinin inanışını, öğretisini tartışmaya açmıyorum.
sorguladığım sürekli ödül, ceza gibi sistemsel araçların önde tutularak asıl olanın gözden kaçırılma çabası,
yani zahirin anlamın önüne geçmesi.

@Kuvvetmirra
haleluya brother ...

@tiger

tevekkül konusu da üzerinde mesai harcanması gereken bir durum.

@hercul
iki kere yazmama rağmen yanlış anlaşılmanın devam etmesinden dolayı tekrar altını çizerek yazıyorum,

neye, nasıl, ne şekilde inandığınız zerre kadar umrumda değil, din genel değil kişisel bir kavramdır, sadece kitleler için genelleştirilir.

benim sorguladığım "çok hoş" ödüllendirmeler ve cezalar içeren metinlerin ve bunların barındırdığı fikirlerin ne kadar mantıklı olduğu ve neden sorgulanması gerektiği.

yoksa size arsız hırsız olun demiyorum.

konuyu çekiştirip dini metinler ile bezemek benim tercihim değil, zaten bu konuların herkes ile konuşulmaması ve tartışılmaması gerekliliğine inanaıyorumi sadece kör göze parmak sokar gibi sistemleştirilmeye çalışılmaktan hoşlanmıyorum.

dogmatik metinlere dayandırmadığın karşı tezin var ise buyur konuşalım,
yok ise laf ola beri gele diye laf yazmanın anlamı yok. kendi çelişkin olan "not:bu yazı istenmeyerek,ama yukarı da bir toplumun inancını,kıssa bahane edilerek saygı sınırlarının aşıldığı düşünüldüğü için yazılmıştır.hiç kimseyle hele forum ortamların da bu konulara da takışmak ve tartışmak gibi bir niyetim yoktur. " fikri doğru ise bunları yazmamış olman gerekirdi, doğru değil ise bu notu eklememen gerekirdi.

benden sana da bir not İslamiyet sonrası "kölelik" konularını biraz daha derin araştır.

anladım ki kendi öğretisine ters düşen yahut sorgulayan her düşünceyi "saldırı" olarak algılayanlar ile bu konuları konuşmanın mantıklı bir tarafı yok.

lakin burada bu konuları konuşmaktan zevk aldığım insanlar da var.

hepinize teşekkür ederim.

kıssa hikayeleri ben de çok sever ve anlatırım,
lakin bu onların empoze etmeye çalıştığı fikirlerin sorgulanamayacağı ve salt doğru olarak kabullenilecekleri anlamına gelmez.

ne yapalım bir dahaki sefere +1 rep der geçerim.

Piii yine gitti benim mesajlar desene :mrgreen: Bu aralar çok gidiyor mesajlarım, ben de çizilmeyeyim, bu konu burada bitmiştir, bir daha da gelmem :cat:

[YT]2xB4dbdNSXY[/YT]

imagine there's no heaven,
it's easy if you try,
no hell, below us,
above us only sky,
imagine all the people
living for today...

imagine there's no countries,
it isn't hard to do,
nothing to kill or die for,
no religion too,
imagine all the people
living life in peace...

you may say i'm a dreamer,
but im not the only one,
i hope some day you'll join us,
and the world will live as one.

imagine no possessions,
i wonder if you can,
no need for greed or hunger,
a brotherhood of man,
imagine all the people
sharing all the world...

you may say i'm a dreamer,
but im not the only one,
i hope some day you'll join us,
and the world will live as one

veya

hayal et cennetin olmadığını
denersen kolaydır
cehennem yok altımızda
üstümüzde ise
sadece gökyüzü
tüm insanların
bugün için yaşadığını
hayal et

hayal et ülkelerin olmadığını
o kadar zor değil bu
uğruna öldürecek ya da
ölecek bir şey yok
ve din de yok tabii
tüm insanların
barış içinde yaşadığını
hayal et

hayalci diyebilirsin bana
oysa yalnız değilim ben
umarım bir gün sen de
katılırsın bize
ve bir bütün olur dünya

hayal et malın mülkün
olmadığını
merak ediyorum
yapabilir misin
ne açlık var ne aç gözlülük
insanların hepsi kardeş
tüm insanların
tüm dünyayı paylaştığını
hayal et.

yok abiler, biz anlaşamıyoruz hiç :)

müslümanlık tercih olmalıdır, gelenek değil! gelenek muamelesi yaparak sorgusuz sualsiz düşünmesiz taşınmasız iman etmek bozar delikanlıyı :)

ben Muhammed'e ve tebliğ ettiklerine inanıyorum.

lakin bu khutuck rumuzlu arkadaşın yaklaşımını insanlığı ve evreni anlayıp kucaklamak açısından kaydadeğer buluyorum. iman etse muhtemelen benden daha esaslı bi mümin olurdu :)

"Size doğrusunu söyleyeyim, bir hardal tanesi kadar imanınız olsa şu zeytin ağacını alır denizin ortasına dikersiniz."

Hz. İsa'nın çok sevdiğim bir lafıdır.

yok abiler, biz anlaşamıyoruz hiç :)

müslümanlık tercih olmalıdır, gelenek değil! gelenek muamelesi yaparak sorgusuz sualsiz düşünmesiz taşınmasız iman etmek bozar delikanlıyı :)

ben Muhammed'e ve tebliğ ettiklerine inanıyorum.

lakin bu khutuck rumuzlu arkadaşın yaklaşımını insanlığı ve evreni anlayıp kucaklamak açısından kaydadeğer buluyorum. iman etse muhtemelen benden daha esaslı bi mümin olurdu :)

Teşekkürler :rendeer:
yoko ono yaktı bu adamın başını
Rahmetli çok kral adamdı.

Son düzenleme:
Obi-Wan - yoda I felt a disturbance in the force
Yoda - i suppose mırra has sempaty for the dark side of the force ....

Super Moderator
 Bu Konu MT Site Yönetimi Tarafından Kapatılmıştır.
Sebep:  Ders çıkaracağımız bir hikayeden daha tartışma çıkarmayı ve "hoşgörü" yayacağız diye dayatmalar, aşağılamalar üretmeye başarmışız yine...

Tebrikler...
 Forum admin ve yöneticileri kurallara uymayan mesajlari degistirme ve silme hakkina sahiplerdir.
 Foruma üye olan herkes forum kurallarını kabul etmiş sayılır.
 Forum Kurallarını okumak için tıklayın..
 Şikayetleriniz için tıklayın

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar