Arabayla Türkiye'yi 2 kere dolanmış, motosikletle 1 kere geze toza turlamış, mesleğim itibariyle birçok dünya liman şehirlerini ziyaret etmiş birisi olarak diyebilirim ki, vasıtadan ziyade yetersiz ve/veya kalitesiz ekipman herşeyi belirler.
Tamam, zamanında almışsınız ve elinizde mevcut ama -"Ucuz" demiyorum kesinlikle- "kalitesiz" olan bir malzemeyle yola çıkarsanız, tam ihtiyacınız olduğu anda çaresizliğe doğru evrilen bir sarmalda kendinizi bulursunuz.
Bence her motosikletle yola çıkılabilir. Konfor, sarfiyat, saklama yeri, ağırlıkla mücadele gibi faktörler değişecektir, yoksa GS'in geçtiği bütün yollardan Cappucino 50'lik scooter'ı da geçer bence, ki daha hafif daha rahat geçer birçok yerden.
Bir mühendis/kaptan olarak, yanıma aldığım ekipmanların en ince ayrıntısına kadar öğrenmeyi, mekanik melekelerimi geliştirmeyi ve gerekirse pratiklik kazanmak adına seyahat evvelinde tecrübe kazanmayı öncelerim. Ardından belli senaryolarda müdahale etme kabiliyetlerimi geliştiririm. Bunu motosiklet üzerinde yangın durumu yaşayan birisi olarak söylüyorum; Evet, başınıza geliyor !.
Derseniz ki, "Yav bırak hikayeyi, hangi motoru seçerdin ?" sorusuna da "mümkünse 21/18 jantlı, 600-900 cc aralığında, birazcıkta teknolojik bir Adventure motosikletlerden birisi" derdim.
Benim artık motosikletten beklentim konfor, sarfiyat ve taşıtacağım ağırlığa istinaden yeterli motor gücü olacaktır. Şu anda V-Strom 650 motorum beni birçok yönden tatmin etse de Cruise Control, ısıtma sistemleri, ABS On/Off, süspansiyon kısalığı, karter korumasının olmaması gibi seçeneklerinin olmaması uzun yolculukta konforumu ara ara kaçıran, yolculuk esnasında aradığım, "keşke" dediğim niteliklerdi.
Hoş, bunların tamamı sonradan eklenip tamamlananabilir. Hız sabitleme için gaz kolu sabitleyici, Elcik ısıtma sistemi ve raket bandı, ABS On/Off için sigorta kutusu kontrollü gidonda bir switch düğmesi, haricen bir karter koruma, süspansiyon için progresif yay uygulamaları gibi gibi seçenekler mevcut.
Yazının sonunda da, ilk paragrafta belirttiğim gibi ekipman eksikliği veya kalitesi bu süreçlerdeki en hayati unsur bence.