Dünya turu

Dünya turuna çıkacak olsanız ne seçerdiniz ve neden? Kategori olarak de söyleyebilirsiniz mesela to ninja gibi kesin Rupert Spor ile çıkardım da diyebilirsiniz
Ben olsam ya f 650gs ile ya da klr650 ile çıkardım

Motosikleti
Yok
Dünya turu derken ? Dünya çok farklı coğrafyalardan, iklimlerden, yol koşullarından ibaret. Avrupa'da kullanabileceğiniz bir motosikletle Afganistan yollarına çıkamazsınız, keza TET yapıyorsanız da scooterla çıkamazsınız. Motosiklet yolların durumuna, ülkelerin coğrafi konumlarına, ülkelerin ekonomik durumlarına, bakım/tamir olanaklarına ve erişimlerine göre seçilir.

Çok farazi konuşuyorsak, marka/model bağımsız olarak; kolay tamir edilebilen, az elektronikli veya hiç elektronikli, benzin seçmeyen, yedek parça/lastik erişimi kolay bir motosiklet seçerdim.

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
Arabayla Türkiye'yi 2 kere dolanmış, motosikletle 1 kere geze toza turlamış, mesleğim itibariyle birçok dünya liman şehirlerini ziyaret etmiş birisi olarak diyebilirim ki, vasıtadan ziyade yetersiz ve/veya kalitesiz ekipman herşeyi belirler.

Tamam, zamanında almışsınız ve elinizde mevcut ama -"Ucuz" demiyorum kesinlikle- "kalitesiz" olan bir malzemeyle yola çıkarsanız, tam ihtiyacınız olduğu anda çaresizliğe doğru evrilen bir sarmalda kendinizi bulursunuz.

Bence her motosikletle yola çıkılabilir. Konfor, sarfiyat, saklama yeri, ağırlıkla mücadele gibi faktörler değişecektir, yoksa GS'in geçtiği bütün yollardan Cappucino 50'lik scooter'ı da geçer bence, ki daha hafif daha rahat geçer birçok yerden. :)

Bir mühendis/kaptan olarak, yanıma aldığım ekipmanların en ince ayrıntısına kadar öğrenmeyi, mekanik melekelerimi geliştirmeyi ve gerekirse pratiklik kazanmak adına seyahat evvelinde tecrübe kazanmayı öncelerim. Ardından belli senaryolarda müdahale etme kabiliyetlerimi geliştiririm. Bunu motosiklet üzerinde yangın durumu yaşayan birisi olarak söylüyorum; Evet, başınıza geliyor !.

Derseniz ki, "Yav bırak hikayeyi, hangi motoru seçerdin ?" sorusuna da "mümkünse 21/18 jantlı, 600-900 cc aralığında, birazcıkta teknolojik bir Adventure motosikletlerden birisi" derdim.
Benim artık motosikletten beklentim konfor, sarfiyat ve taşıtacağım ağırlığa istinaden yeterli motor gücü olacaktır. Şu anda V-Strom 650 motorum beni birçok yönden tatmin etse de Cruise Control, ısıtma sistemleri, ABS On/Off, süspansiyon kısalığı, karter korumasının olmaması gibi seçeneklerinin olmaması uzun yolculukta konforumu ara ara kaçıran, yolculuk esnasında aradığım, "keşke" dediğim niteliklerdi.

Hoş, bunların tamamı sonradan eklenip tamamlananabilir. Hız sabitleme için gaz kolu sabitleyici, Elcik ısıtma sistemi ve raket bandı, ABS On/Off için sigorta kutusu kontrollü gidonda bir switch düğmesi, haricen bir karter koruma, süspansiyon için progresif yay uygulamaları gibi gibi seçenekler mevcut.

Yazının sonunda da, ilk paragrafta belirttiğim gibi ekipman eksikliği veya kalitesi bu süreçlerdeki en hayati unsur bence.

F54

Her halde en son seçilecek motosiklet olurdu. Çöllerden, ormanlara kadar bir çok asfalt olmayan yoldan geçilecek.
golwing ile gezmek isteyen adamın ne işi var orman yolunda
arkadaş büyük çoğunluk asfalttan gidecek o yüzden böyle bir seçim yapmış
bunun tek bir doğru su yok herkes farklı bir motor söyleyecektir
orta yolu 500/650 cc 19/17 lastik kombinasyonu olan bir motor ile her yola gidilir her hızda seyehat edilir hem az yakar hemde yorucu olmaz her yola gider ne öldürü ne güldürür
4/6 silindir 1600 1800 cc ler tek bir işi mükemmel yapabilen motorlar

param olsa goldwingden başka motor bakmazdım dünya turu için
Param olsa da en son onu alırdım
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Yolda yiye yiye gider demi hahahaha

Dünya turuna istediğim zaman çıkabilecek bir işe ve maddiyata sahipsem trafik akışının hızına düşmeyecek her motosiklet benim için idealdir, her motosiklet güzeldir önemli olan yolda olmak.
Doğru önemli olan Yolda olmak ama bence biraz da az arıza veren bakımı tamiri kolay birşey olsa daha akıcı seyahat ettirir

Dünya turu derken ? Dünya çok farklı coğrafyalardan, iklimlerden, yol koşullarından ibaret. Avrupa'da kullanabileceğiniz bir motosikletle Afganistan yollarına çıkamazsınız, keza TET yapıyorsanız da scooterla çıkamazsınız. Motosiklet yolların durumuna, ülkelerin coğrafi konumlarına, ülkelerin ekonomik durumlarına, bakım/tamir olanaklarına ve erişimlerine göre seçilir.

Çok farazi konuşuyorsak, marka/model bağımsız olarak; kolay tamir edilebilen, az elektronikli veya hiç elektronikli, benzin seçmeyen, yedek parça/lastik erişimi kolay bir motosiklet seçerdim.
İşte o motor klr650 diyorlar veya drz600

golwing ile gezmek isteyen adamın ne işi var orman yolunda
arkadaş büyük çoğunluk asfalttan gidecek o yüzden böyle bir seçim yapmış
bunun tek bir doğru su yok herkes farklı bir motor söyleyecektir

Arkadaş dünya turundan bahsetmiş, İstanbul'dan Paris'e gitmek istese durum farklı.

Dünya turu deyince Avrupa ve kuzey Amerika'dan başka kıtalarda yolların asfalttan çok bozuk yollar olacağını düşünüyorum, izlediğim youtube videolarına bakarak.

Çöllerden, ormanlara kadar asfalt olmayan yollardan geçeceksin demişim. Örneğin orta Amerika'yı ele alırsak Meksika'nın güney tarafları, Guatemala, Honduras, El Salvador, Nikaragua, Kosta Rika, Panama, Kolombiya ve aşağı doğru çoğunlukla orman olacağını tahmin ediyorum.

Afrika'nındı bir çok yerinde asfalt olmayacağını orman, toprak yol şeklinde devam edeceğini tahmin ediyorum, izlediğim videolara bakarak.

Asya kısmında da bir çok yolun toprak olduğunu videolarda izliyoruz.

Avusturalya nın da bir çok kısmının da toprak olduğunu görüyoruz.

Ayrıca sizde belirtmişsiniz çoğunluk asfalt olacak diye, ister istemez azınlıkta nasıl olacak diye sormak isterim.

Sonuçta buna istinaden seçilmeyecek değil sıranın en sonunda olacağı fikrimi belirtmişim.

Niye celallendiğinizi de anlamış değilim.

Arkadaş dünya turundan bahsetmiş, İstanbul'dan Paris'e gitmek istese durum farklı.

Dünya turu deyince Avrupa ve kuzey Amerika'dan başka kıtalarda yolların asfalttan çok bozuk yollar olacağını düşünüyorum, izlediğim youtube videolarına bakarak.

Çöllerden, ormanlara kadar asfalt olmayan yollardan geçeceksin demişim. Örneğin orta Amerika'yı ele alırsak Meksika'nın güney tarafları, Guatemala, Honduras, El Salvador, Nikaragua, Kosta Rika, Panama, Kolombiya ve aşağı doğru çoğunlukla orman olacağını tahmin ediyorum.

Afrika'nındı bir çok yerinde asfalt olmayacağını orman, toprak yol şeklinde devam edeceğini tahmin ediyorum, izlediğim videolara bakarak.

Asya kısmında da bir çok yolun toprak olduğunu videolarda izliyoruz.

Avusturalya nın da bir çok kısmının da toprak olduğunu görüyoruz.

Ayrıca sizde belirtmişsiniz çoğunluk asfalt olacak diye, ister istemez azınlıkta nasıl olacak diye sormak isterim.

Sonuçta buna istinaden seçilmeyecek değil sıranın en sonunda olacağı fikrimi belirtmişim.

Niye celallendiğinizi de anlamış değilim.
Valla bence güzel anlattın ben de aynısını düşünüyorum mesela 4x4 araç sıcak asfaltta gider ama yere sıfır Ferrari patika yoldan bile gidemez

Motosikleti
Bmw R 1300 Gs
Asfalt için GS
Arazi için AT
Orman yolu yani TET ve TAT için gas gas yada husky olabilir

Selesine okkalı dolgu yapılmış bir tiger 900 seçerdim ben. Rotada hindistan, pakistan gibi sıkıntılı ülkeler olacaksa bagaja da bir tane emanet koyardım. O da cz olurdu.

Motosikleti
cbf 150
Dünya turu motoru basit olmalıdır, çeşitli yakıtları kullanabilir olmalıdır ve rahat olmalıdır.

Crf dğnta turu motoru değildir kadının başına gelenler size gelse ağkarsınız kadının ekibi var götü zor kurtardı.

Dünya turı motoru şu an için 3 tanedir

1 himalayan
2 tenere
3 vespa

gs ile afganistana giderdim. nedendir bilmem, tecavüze uğrayıp öldürülme gibi bi fantazim var.
Orda o fantezini gerceklestirecek sapigi zor bulursun zira tecavuzcuyu idam ediyorlar.

Hindistanta bu haberler arara ara cikiyor ama orda da toplu tecavuz de yaygin. Uyarsa orayi dene :)))

Dünya turu deyince km hesabı yapmak lazım,şöyleki dünyanın çevresi (ekvator üzerinden 40.00 km) olduğuna göre yapılacak olan Dünya turu en az bu uzunlukta veya daha fazlası olacağından (düz hat olmadığı için) bu km nin çok üzerinde bir yol katedileceği için ki bu tahmini 50.000 km olarak düşünülmelidir, böyle uzun ve meşakkatli bir yolculuk için (Maddiyat sorunu olmadığını düşünürsek 1- Alınacak motorun 0 km olması şarttır 2- Kendini isbat etmiş bir marka ve model olması 3-2 silindirden ve 400-600cc den aşağı olmaması teknik donananımın minimum basitlikte pek fazla elektronik içermemesi,yedekparça muadillerin kolay bulunması ve elinin mümkün olduğu kadar tamir ve bakım işlerine yatkın olması en başta olmazsa olmazların başında olacaktır, böyle uzun bir tur için hangi motorun daha uygun olacağı hakkında da biraz araştırma yapılıp uygun olanı (herhalde Japon malı olacaktır) karar vermek gerekir verilecek kararın hangisi olacağının sayfadaki arkadaşların fikirlerini almak faydalı olacaktır.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar