Geçen gün 12000km'yi beklemeden 11000km de motorumu komple bakıma soktum (öncelikle servislere güvenmediğim için bütün motorlarımın bakımlarını bu zamana kadar hep kendim yapmışımdır)
*Öncelikle belirtmek isterim ki depo üzerinde bulunan stickerlar çok kolay çıkabiliyor. Biz bir tarafı kalkınca diğer tarafı da kendimiz çıkartalım dedik neyse akabinde iz kalınca da gidip alalım madem korlastan dediğimizde tanesinin 17Euro olduğu öğrendim ve 2 sticker'a 160 lira para verdim. (Neyse ki şablonunu atmadım ve tanıdık matbaacıya yaptırdım artık elimde aynı stickerdan 20 tane var istediğim gibi yıkıyorum motoru düşerse yenisini takarım nasılsa)
**Genelleme yapmak istemem ama ne yazık ki bu motorları genelde tarz sahibi insanlar çok fazla kullanıyor (Rahmetli AEA'nın dediği gibi) çok çabuk el değiştiriyor ve bu yüzden bakımlarının kayıtlarını tutmak çok zor oluyor. Ben arkadaşımdan 10.000km de aldım motoru huy olarak motoruma özen gösteren birisi olduğum için aldığım gibi araştırmalara giriştim.
Öncelikle ilk yaptığım şey workshop manuel bulmaktı. Şu sıralar internette bulmak biraz zor ama iyi araştırırsanız bulabiliyorsunuz. Burada neyin ne olduğu, nasıl söküldüğü edildiği herşey mevcut çok işinizi görür (isteyene özelden gönderebilirim)
Prensip olarak 3000km de bir yağ ve filtre değiştiririm çıkan yağımı da atmam ve zincirimi yağlamak için kullanırım.
Şimdi gelelim bizim Ducati Monster 696'nın bakımına;
1. Buji Değişimi (NGK DCPR8E 2 Adet = 43.30TL): Her ne kadar km düşük olsa da motorun bujilerini değiştirmem gerektiğinin farkındaydım. Fiyat olarak makul, değiştirmesi 5dk'nızı alır özellikle sele altındaki orjinal avadanlık ile bu işi halledebiliyorsunuz. Bujilerin etrafında biriken kurumları görebilirsiniz.
2. Filtrelerin Değişimi (Yağ ve Hava Filtresinin fiyatlarını araştırırken internette HIFLO seçenekleri mevcut ve indirimli gözüken fiyatlarının 2 filtre için toplam 180 lira gibi değerlerde olduğunu görünce, önce bir servise sorayım dedim ve iki filtre için aldığım fiyat 168 lira olunca orjinalden yana tercihimi kullandım)
3. Yağ Değişimi (her zaman ki tercihim Motul7100 15w50 4LT 169 lira) : Yağ değişimi konusunda motorun ne kadar yağ aldığı hakkında her yerde farklı bilgiler var ki kitapçığın birinde 3.5 litre diyor

Neyse komple yağını boşalttım filtreyi çıkarttık ve motoru resmen sağa 45 derece yatırıp sallayarak bütün yağı boşalttığımızda içinden çıkan yağ miktarı 2.6 lt civarındaydı. Böyle olunca yağ dolumu sırasında öncelikle yağ filtresinin içini tamamen doldurdum ve montajını yaptım. Sonra kapakları kapattık ve 2 litre yağı doğrudan döktüm. Sonrasında bir arkadaş yardımı ile motoru dikleştirdik ve yağ seviyesi maksimum seviyeye gelene kadar ekleme yaptık. Yaklaşık olarak 2.6lt gibi bir değer aldı. Kısacası yağ maliyetiniz 1lt x 3 paket alırsanız düşebilir.
4. Fren ve Debriyaj Hidroliği Değişimi (Motul RBF660 500ml 90 lira) : Bence en gerekli ve önemli kriterlerden birisi, Debriyajım biraz sert ve kavrama konusunda sıkıntılı olduğunu erken fark etmiştim. Bakım sırasında hidrolikleri de değiştirelim dedim zaten 5. yılında motor ve daha önce hiç hidrolik değiştirmemiş :/ (kullanıcılar ve servislerin bilinçsizliği)
Arka ve ön freni değiştirdikten sonra hafif çamurumsu olmuş hidrolik neyse ya fena değil dedirtti fakat debriyaj kutusunu açtığımda hem hidrolik bitmiş hem de resmen paslı su olmuştu hidrolik çamur gibi Bu fotoğraf herşeyin özeti resmen
Bu da motordan çıkan bütün hidroliğin karışımı
Kısacası hidrolik önemli, değişimden sonra frenlerde hem yumuşama ve his seviyesinde ciddi değişim meydana geldi.
5. Fren Balatalarının Değişimi (EBC organik 85 lira x 3 adet) : Balata değişimi konusunda EBC organik balatalar 85 lira, sinterli balatalar 145 lira ve oem balataların ise 59 Euro olduğunu öğrenince tercihim organik EBC'den yana oldu.