haklsın da her servis tede aynı şey olmuyor malesef en basitinden buji 5 lira aynı buıji seri numarası falan onda 15 tl bu nedendir senin ustan servisin iyi olabilir ama heryerde öyle dediğin gibi olmuyor.bende küçük parçaları ampulleri yağını bujisini falan kendim değiştiriyorum ağır iş olduğu zamn ustaya aynı işi bir usta 100 liraya yaparken ötekide aynı işi aynı malzemeyle daha çok fiyata yapıyor.tamam zevk işi motor ama zevk içinde kendimi durduk yere kazıklatamam o yüzden herkes gibi usta arayışındayız....
evet fakat bahsettiğin örnek hani yukarıda yazdım ya. muadili ürün mevzusu. he servis üstüne parça için kar koyuyor tabi. ve ürünlerin ne olursa olsun merkezden gönderildiğinide hesaba koymak gerek yetkili servis için konuşuyorsak.
şimdi en basit örneği sana kendi motorumdan vereyim
600f (2001-06) kitapçığında buji için der ki.
IMR9A-9H kodlu NGK kullanmalısın. bu buji lazer üretim teknolojili iridyum bujidir. kutusunda lazer iridyum yazar zaten.
he ama şu var NGK'nın CR9EH-9 tip bujiside bire bir bizim motora uyumlu standart bir bujidir ucuz ve bloğa sorunsuz oturuyor. ama bu buji esasen bizim motosikletlerimiz gibi yüksek devir ve ısılarda çalışma ortamları için üretilmiş değillerdir. bi lazer iridyuma göre ömürleri yarı yarıya gibidir. tabi motorun ne kadar sportif ve zorlandığıyla alakalı olarak ömrü daha da kısalır. ve sürekli yüksek devir ısıya karşı tehlike arz edebilir. patlayıp tırnak kısmının bloğun içine düşmesi olasılığı (sürekli pist kullanımı tarzındaki sürüşlerde) bulunabilir.
biri 60 lira biri 20 lira gibi bir rakamda ücreti var.iyinin iyisi ile iyinin kötüsü gibi bir durum söz konusu bir yerde. işin ucu kendi güvenliğimize de dayanıyor...
sonra ustanın iyisi de hiç bir zaman ucuza iş yapmaz.
basit bir örnek vermek gerekirse
yurt dışında bir usta motoru en ufak parçasına kadar dağıtır motor bloğuda dahil. sonrada toplar. ama toplarken servis manualinden tek tek her vidasına bilmemnesine bakar kaç n/m torkta sıkılması gerektiği veya kaç tur çevrilmesi gerektiği gibi. en ince ayrıntıda toplar.
ama türkiyede olanı söyliyim. hiç tork anahtarına gerek yoktur ustaların elleri mübarek hepsi tork anahtarları gibidir.o yüzden türkiyede içi açılan motora binilmez illaki tekrar bir sıkıntı verir. ya yatakları eski yerlerine takılmaz karışık ayarsız sıkılır her vida, bazı parçalara gerek yok denilip atılır veya kaybolduğu için kendi kafamıza göre bir çözüm üretilir vs vs.
şimdi olaylara bu yönde baktığında durum biraz daha net ortaya çıkacaktır diye düşünüyorum.
he şu vardır. zamanın ve birazda maddi olanağın vardır kendine ufak bir garaj yaparsın envai çeşit anahtar takımı vs toplarsın kendine bi tanede servis kitapçığı alırsın motorunun a'dan z'ye söker toplarsın olması gerektiği gibi binerken de için rahat eder... sadece parça ücreti vermiş olursun bu sayede