Biraz topiği canlandırmak gibi olacak ama,
Her ikisi de güzel ve ülkemiz şartlarına göre satın alınabilecek motorlar. Tek silindirlilere doyduğum zaman bu tarz bir motor alıp uzun yol yapma niyetinde olduğumdan, bahsi geçen iki modelin de içinde bulunduğu bir çok motoru iyice araştırdım.
Özellikle v-strom, hem dünyada, hem de ülkemizde kendisini iyice ispatlamış bir alet. Kullanıcıları kesinlikle toz kondurmuyor. Bu konuda daha net bilgiye
http://www.vstromturkiye.org adresinden ulaşabilirsiniz. Versys sahipleri ise bu tür bir oluşuma girmemişler. Bunun başlıca sebebi, v-strom kadar satılmaması, yani kalabalık bir kitleye sahip olamamaları belki de.
Yeri gelmişken, “çok satılma” hadisesinin, bir malın “daha iyi” olması anlamına gelmeyeceğini de belirtelim. Yukarıda “şahin, doğan” örnekleri verilmiş. Evet, “şahin, doğan” gibi arabalar en iyi oldukları için çok satılmıyor. Kullanıcıları bu araçları tercih ederken maliyet – fayda oranına dikkat ediyorlar. Yani uygun fiyatlı, bol yedek parçalı, kolay elden çıkartılabilen araçlar tercih ediliyor. V-strom için de bu tür bir durum söz konusu. Her şeyden önce inanılmaz bir 2. el performansı mevcut. İki sene kullandığı dl650’yi aldığı fiyata satan kullanıcılar var desek yalan olmaz. Büyük abisi dl1000 ile neredeyse aynı fiyatlara satılıyor olması da bahsettiğimiz tabloyu destekler nitelikte.
Bunun dışında, bu topikte yorum yapan arkadaşlar genellikle iki motorun arazi kullanımlarını ele alarak yorum yapmışlar.
Öncelikle şunu söylemek lazım, bu motorlar safkan enduro değil. Bu bakımdan arazi kabiliyetlerini ön plana çıkartarak değerlendirme yapmak bence çok da sağlıklı olmaz. dl650 yada kle650 gibi motorlardan beklenen arazi performansı, uzun ve limitleri zorlanacak şekilde olmamak kaydıyla toprak yollarda ve hafif engebeli arazide sorunsuz yol alabilmeleridir. Zaten bu makinelerin standart sunumları ile duvar tırmanışı yapmaya kalkacak, atlama – zıplama faaliyetlerine veya çamur tarlalarına girmeye niyetlenecek kadar uçmuş kullanıcı var mıdır bilemem. :cherry: :cherry:
Bu tür işler için daha uygun makineler var, ama topiğimiz sadece iki motor için açılmış. İlla ki arazi şartları ile değerlendirmek gerekirse, ben birinin gittiği araziye öbürünün de “ben gitmem” diyeceğini sanmam.
Bence, bu değerlendirmede asıl soru şu olmalı;
“Yıllardır üretilen, ikinci eli altın değerinde olan, parçası, servisi ve ustası bol dl650 mi”, yoksa “Az bulunan, fiyatı nispeten daha uygun, aynı özelliklere sahip, fakat servis ve yedek parça konusunda pek de güven vermeyen kawasaki’nin versys’i mi”
Versys her ne kadar hoşuma giden bir motor olsa da, yaşadığım yeri ve şartları düşündüğümde, servis - yedek parça sorunlarını dikkate alarak bu sorunun cevabını v-strom olarak verirdim sanıyorum.