su var hatta cok varmış birazını aldım
---------- Mesajlar birleştirildi - 12:52 ---------- bir önceki mesaj zamanı 12:50 ----------
ben sadece motorun neden böyle yaptığını anlamak istiyorum gittiğimde motorcular onu deyiştir bunu deyiştir gibi laflardan sıkıldım ...
radyatorde fazla su olmaz zaten. fazlasını tahliye eder her zaman. bizim motorların fan açma ısıları toleranslı olarak 106 ile 109 arasındadır genel olarak. bu aklında olsun.
ek olarak radyator sıvını değiştirmen gerekebilir. radyator ortalama 3 lt rezerv haznesi ise ortalama 1 lt sıvı kapasitesindedir. radyatore 2lt saf suya 1 lt antifiriz koy ve bu karışım oranına göre rezerv sıvısınıda tamamla.
sorunun düzelmez ise bakman gerekebilecek diğer kısımlar
radyator peteklerinin arası çamur vs gibi pislikler ile dolmuş mu ? eğer böyleyse radyator için temizleyici spreyler var sıkıp bir süre beklettikten sonra yıkayabilirsin.
he bu arada unutmadan asla tazikli ve yıkamacılardaki basınçlı suyu radyatore vurma sakın.Sonra aşağıdaki fotoğrafını koyduğum şekil gibi olur radyatorun ve benim gibi günlerce uğraşırsın düzeltmek için. bu arada yenisi yetkili serviste 1200 tl civarı
eğer radyator petekerinin arası boş yani temiz ise geriye tek bir seçenek kalıyor.
motorun soluna geçtiğinde sol grenajdaki hava çıkışından radyatorun sol alt kısmına doğru bak. orada 2 tane boru çıkar alt kısımlarından. arasında vidalı başka bir parça bulunmaktadır. bu parça müşür olup bildiğimiz evlerdeki sigorta mantığında çalışır (ısındığında devreyi kapatır bizim evlerdekiler anahtarı açarak devreyi keserler).çalışma şeklide bu parça içinde 2 farklı genleşme özelliğine sahip metal çubuk vardır birbirlerine yapışmış. bunlar soğukken düz dururlar ama ısındıkça metallerin biri diğerinden daha fazla uzadığı için yamularak devreyi tamamlar ve fanı açarlar.
çok büyük ihtimal müşürünü değiştirmen gerekecektir. benimkide bozulmuş olduğundan (yılların verdiği etki ile illaki bozulacak bir parça) düğmeli bir düzenek hazırlamıştım. trafiğe girdiğimde motor 100 dereceye ulaştığında elle açıyorum fanı. ortalama 80 küsür 90 dereceye kadar düşürebiliyor.
he bu arada müşürün fiyatı ya 130 lira yada 180 lira olacaktı haziran ayında felan sormuştum mutluhana.
ek olarak
Atahualpa'nında dediği gibi devirdaim pompasında arıza olabilir. birde termostat varsa bunlar çabuk bozulabiliyor bizim motorlarda. bu parçada arızalı olabilir. bunu çıkartabilirsin termostat olmadanda motor çalışabiliyor ama kışın geç ısınıyor o zamanda tek eksi yanı bu başka bir problem yaratmaz