debriyaj sıkmadan vites değişimi

arkadaşlar yine burada bir başlıkta okumuştum oocan üstadın açtığı bir konuda. önünüze çıkan engelden nasıl kurtulursunuz diye bir konuydu. arkadaşın birisi

debriyajı bile çekmeden vites levyesine basarım hemen,
ondan sonrası trafik şartlarına bağlı.

böyle bişey yazmış debriyajı asılmadan vites değiştirilebilir mi? eğer değiştiriliyorsa o zaman debriyajı süs olarak mı koymuşlar? yok değilse debriyajı çekmeden vites değişimi dişlilere zarar vermez mi? sadece bilmediğimden soruyorum, öğrenmek için

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Doğru devirde olduğu zaman debriyaj kullanarak yapılan vites değişiminden bile daha sarsıntısız ve rahat geçiyor vitesler. Benim çok kullandığım oluyor.

Şimdi olay şudur ki; tekerlekle motorun bağlantısını ayıran parça debriyajdır. Eğer tekeriniz ve motor aynı açısal hızla dönüyorsa debriyaja basmadan vites değiştirmeniz teorik olarak mümkündür fakat kesinlikle tavsiye edilmez.

vitesli motorlarda evet debriyaja basmadan vites değiştirilir. sonuçta yıllarca hacı muratta debraj kullanmadan vites değiştirdik. çok lazım olduğunde sende yap ama normal sürüşlerde her zaman depriyajı kullanırım.
debriyaj telin koptuğunda istemeden insan öğreniyor. ama alışkanlık yapması bir yerlerden arıza yapmasına yol açar.

Motosiklette, vites yükseltirken, doğru devir ve hızda debriyaja basmak ile basmamak arasında mekanik olarak bir fark olmaz. Daha hızlı ve kolay vites değişimi olur aksine. Motora, şanzımana da bir zararı olmayacaktır. Kara şanzıman diye tabir edilen eski otomobil şanzımanlarında yıllarca değiştirdik debriyajsız.

Ancak bildiğim ve öğrendiğim kadarı ile, VİTES KÜÇÜLTÜRKEN debriyaja basmak zorunludur. yoksa alıveririz elimize şanzımanı.

Forumdan Uzaklaştırıldı
peki doğru devir nedir? Nasıl anlayacağız zamanını?

Genellikle normal vites değiştirilen devir ya da biraz fazlası. Erken değiştirilse çok az sarsıntı olabilir. Tabi gaz kullanımının debriyaj kullanıyor gibi olması gerektiğini de unutmamak gerekiyor. Yani gazı bir anlık kapatıp o anda vites değiştirip tekrar açmak gerekiyor.

Motor devrini,gittiğiniz hız ve vites durumuna göre şanzımanda ve motorda yük olmayacak şekilde ayarladığınız anda vitesi debriyajsız değişebilirsiniz.Ancak bu oldukça deneyim isteyen bir durumdur.Tam ayarlayamadığınız durumlarda şanzımana hasar vermeniz olasıdır.Aşağı yukarı son 10 yıldır kalkış ve duruşlar haricinde pek debriyaj kullanmıyorum şahsen.

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
arkadaşlar yine burada bir başlıkta okumuştum oocan üstadın açtığı bir konuda. önünüze çıkan engelden nasıl kurtulursunuz diye bir konuydu. arkadaşın birisi

böyle bişey yazmış debriyajı asılmadan vites değiştirilebilir mi? eğer değiştiriliyorsa o zaman debriyajı süs olarak mı koymuşlar? yok değilse debriyajı çekmeden vites değişimi dişlilere zarar vermez mi? sadece bilmediğimden soruyorum, öğrenmek için

Sevgili kardeşim,

Quickshift veya benzeri sistemler bulunmayan motorlarda bu tür bir uygulama yapmak vites kutusu için çok hoş sonuçlar doğurmayacaktır. Eninde sonunda sorun çıkar tavsiye etmem ...

Sevgilerimle

saçmalık ben denedim 1 den 2 ye geçti 3 e geçti debriyajsız sarsıntı dehşet derecede yüksek motordan motora fark var demekki 4 ten 5 e ve 5 ten 4 e debriyajsız kıpraşmadı hiç :D

Kullanılan motor ve dolayısı ile şanzımanı, kaliteli bir marka ve malzeme ise (bkz: no çin)
O zaman sorun olmayacaktır. Vitesi doğru devir ve hızda debriyajsız ARTTIRMAK şanzımana zarar vermez (tecrübe ve zamanında merak ederek ustalara sorma sonucu edinilen bilgi)
Hatta litrelik SS makinalarda, 1 den sonra, ayağını vites pedalının altında dayayıp yukarı ittirmeye başlayan ve doğru deviri bulduğu anda gazı anlık kapatıp vites geçiren adamlar biliyorum.
Ayak sürekli pedalı yukarı ittiriyor. Pedala abanmıyor, sadece normal yumuşak vites geçiş gibi ittiriyor. Motor doğru devire geldiğinde gaz kapanınca zaten vitesi hop değiştiriyor kendi.

Merak ettiğim bir konu var yalnız, Yukarda bir arkadaş, (bkz: ergün1968) kalkış ve duruşlar haricinde debriyaj kullanmıyorum demiş,
Acaba sadece duracağın zaman mı vites düşürüyorsun, yoksa kompresyon veya yavaşlama için vites düşürürken de debriyajsız mı değiştiriyorsun?
eğer ikincisi ise, merak ediyorum nasıl yaptığını...

Forumdan Uzaklaştırıldı
worndogs2.jpg

Kısaca bu olur kimi crosslarda ve bazı super sportlarda debriyajı çekmeden vites değiştirebilirsiniz ama transmisyonun ömrünü yarı yarıya azaltıcagınız için pek önerilmiyor.Ve ben 10 yıldır kullanıyorum vitessiz atıyorum diyenlerede pek inanma türkiyede kimse motorunu 10 yıl kullanmıyor :) Dediğim gibi motosiklet dünyası türkiyede cahiller ve palavracılardan oluşmaktadır.Ve o debriyaj kolu bir nedenden ötürü orda :)

herkez bişi sölemiş ama doğru orantı debriyajsız vites değişimi en rahat motorunuzun fabrika verilerinde tork un en yüksek oldugu devirdir.
ve tavsiye edilmez. sonuçta piste çıkıp dünya kupasına katılmıyorsunuz.

Bahsi geçilen başlık altına yazan arkadaşımız,motoru durdurabilmek için debriyajsiz vitesmi düşüyor yoksa debriyazjsiz frenemi asılıyor...Ortada bir yanlış anlama var bence tekrar o başlığın linkini paylaşırsan bizde tekrar gözden geçirebilirsek,mevzu nedir anlaşılır olur :)...Bence debriyajsiz frenliyorum yazmıştır,vites düşürüyorum değildir...Vites düşürüyorsa o motorda hayır kalmaz çünkü :)

sanırım başlık bu olacak ...
http://www.motosiklet.net/forum/sur...nasil-gelir-tum-motorcular-okusun-lutfen.html

Son düzenleme:
benim bu başlıktan anladğım:debriyaj teli kopmadığı sürece manete asılacağız:)

ben motor sesı ile alıştım araba yada motosıklet kullanmaya devır saati kullanmadım hiç o yüzden devır olarak bır sey yazamayacağım ama diyelim 3 vıteseten 4 e gececeksın motosıkletın nın sesı 4 istıyorum dedığınde kes gazı değiştir vıtesı ac gazı senelerdır bazı bazı kullanırım problem yok

Elimde kamera varsa manet kullanma şansım olmuyor,biraz deneyim ile yapılması zor değil vitesi yükseltirken veya düşürürken gazı tam kapamaya yakın vitese istenen yönde hafif dokunun kendiliğinden geçtiğini görürsünüz ancak bunu yaparken aşırı yüksek devirlerde olmamalısınız.yükselirken pek sorun olmayabilir ancak vites düşerken mümkün olduğunca düşük devirde olmak arkanın savurmasını ve şanzumanı koruması açısından ehvendir.

hocam link bu değil ama bulursam linki buraya kopyalarım bu arada o linkteki arkadaşın yazdığı şey tam olarak bu
ondan sonrası trafik şartlarına bağlı
yani debriyajı bile çekmeden vites levyesine basarım demiş. vites levyesi bildiğim kadarıyla vitesi değiştirmek için kullandığımız ayağımızın altındaki o parça. oradaki arkadaş aynen bunu yazmış oradan kopyalayıp yapıştırmıştım bunu.

---------- Post added at 23:43 ---------- Previous post was at 23:40 ----------

arkadaşlar konu bu burada bir arkadaş yazmıştı. 7. mesaj nikkfurie isimli arkadaşımız yazmış sanırım bu linkle daha net anlaşılır.
http://www.motosiklet.net/forum/moto-sohbet/86179-eyvahhhhh-sagdan-firladi-yola-ne-yapabilirim.html

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar