Dar alanlarda ve eğimli alanlarda motoru kaldırmak ve dönmek

Arkadaşlar merhaba benim zayıf olduğum ve kendime güvenmediğim alanların en başında çok dar yerlerden u dönüşü ve oldukça dik yokuşlarda soldan sağdan dönerek hem inmek hem yokuşu çıkmak bunun için ne
yapabilirim Mesela moturu evin arasına parkettim ama parkettiğim yerde çok dar nasıl rahat şekilde girip çıkabilirim korkmadan

Motosikleti
Dominar D250
Ben demek istediğinizi anladım, video olarak da örnekleri var ancak şimdi bulamadım, özellikle yokuşlarda problem olan ve dar alan dönüşü olduğu için motor bir yerden sonra çekişi kaybedip durduğundan yan yatıyor. Kesinlikle öğrenilmesi gereken bir konu, eğitimleri mevcut.
youtubeda "motosiklet ile kısa dönüş" gibi şeyler yazarak aratabilirsiniz.

Arkadaşlar merhaba benim zayıf olduğum ve kendime güvenmediğim alanların en başında çok dar yerlerden u dönüşü ve oldukça dik yokuşlarda soldan sağdan dönerek hem inmek hem yokuşu çıkmak bunun için ne
yapabilirim Mesela moturu evin arasına parkettim ama parkettiğim yerde çok dar nasıl rahat şekilde girip çıkabilirim korkmadan

Önce Youtube dan dar alan videolarını ve firkete virajları izleyin. Çevrenizde Size bunu gösterebilecek eski bir Motorcu varsa rica edin size uygulamalı göstersin. Yok ise izlediğiniz videolardan işin püf noktalarını aklınıza kaydedin ve boş vakitlerinizde o dar dediğiniz yere girip çıkıp.. motor yatsada yatsın.. düşmeden kalkmadan öğrenemiyorsunuz.. İş başa düşünce Biraz deneme ile işin içinden çıkarsınız. Ben Motoru eve getirmeye bile korkuyordum , hele rampada ışıklarda kalkmamak için kendime google earth den rota bile çizmişliğim var. SS kanunu Seve Seve öğreniyorsunuz ;)

Ben de sizin gibi yeniyim hocam. Basit eğitimler aldım. Öğrenilenleri denemeden asla gelişemezsiniz. Öncelikle yokuş olmayan yerde çok yavaş ve keskin dönüşlere çalışın. Sonra çok hafif yokuşlarda çalışın eğimi giderek arttırın. Yokuş çıkarken sağa dönüş daha zor. Sola dönerken denge kaybolunca dol ayağı yere koyup sağ ayakla arka frene basabiliyorsunuz. Sağa dönerken ise bu mümkün değil. O yüzden ilk etapta ayağı hiç yere koymadan eğimsiz yerlerde rahatlıkla dönmeyi başarın. Gerisi gelir diye düşünüyorum. Üstadlar daha iyi yardımcı olur. Dediğim gibi ben acemiyim.

Evin arası ne tam olarak.
Hocam evin arası işte yol arası gibi düşün genişliği toplasan 2 3 metre ya var ya yok ve eğimli ordan girer çıkarken çok zorlanıyorum kabus gibi bişey oluyor deviriyodum kaç kez
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Ben demek istediğinizi anladım, video olarak da örnekleri var ancak şimdi bulamadım, özellikle yokuşlarda problem olan ve dar alan dönüşü olduğu için motor bir yerden sonra çekişi kaybedip durduğundan yan yatıyor. Kesinlikle öğrenilmesi gereken bir konu, eğitimleri mevcut.
youtubeda "motosiklet ile kısa dönüş" gibi şeyler yazarak aratabilirsiniz.
Hocam bu korkumu nasil yenip profesyonel değilde normal olabilirim sürüşte çok iyi olmasamda olur

Önce Youtube dan dar alan videolarını ve firkete virajları izleyin. Çevrenizde Size bunu gösterebilecek eski bir Motorcu varsa rica edin size uygulamalı göstersin. Yok ise izlediğiniz videolardan işin püf noktalarını aklınıza kaydedin ve boş vakitlerinizde o dar dediğiniz yere girip çıkıp.. motor yatsada yatsın.. düşmeden kalkmadan öğrenemiyorsunuz.. İş başa düşünce Biraz deneme ile işin içinden çıkarsınız. Ben Motoru eve getirmeye bile korkuyordum , hele rampada ışıklarda kalkmamak için kendime google earth den rota bile çizmişliğim var. SS kanunu Seve Seve öğreniyorsunuz ;)
Yokki hocam hiç motorcu olan tanıdığım :(

Son düzenleme:
ben aşırı yavaş sürüş tekniklerinin de faydası olur diye düşünüyorum.
Geri fitese takıp da çıkacaksın tabi.
Bu arkadaşın cevapları bazen şakadan çok saygısızlığa varıyor. bu sorular son derece makul, forum denen şeyin amacına yönelik sorular.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Bazı işleri yaparız ama nasıl yaptığımızı anlatmayı beceremeyiz. Dar ve eğimli bir alanda dönme düşünceniz varsa ilk başta kafanızı tam anlamıyla döneceğiniz yere çevirin, ön freni unutun ve işler kelek giderse arka frenden destek alın. Gaz ve debriyajla hart hurt oynamayın. Hangi yöne dönecekseniz motorunuzu o yöne hafif yatırdığınızı farz edelim, vücudunuzun ağırlığı tam ters tarafta olsun. Belki de yanlış biliyorumdur, forumdaki eğitmen arkadaşlar doğrusunu aktarırlar.

Kapalı alanda özellikle debriyaj kontrolü ve yavaş sürüş pratiği. Başka bir yolu yok.
50bin km yol yapıp kapısının önünde motoru çeviremeyen adam olursun aksi takdirde.

Birine sorarak bakarak falan da olmaz, pratik yapmak gerekir ki zihin alışsın bu durumlara, parmak alışsın debriyajla oynamaya. Bu gibi durumlarda yaşayacağın sıkıntıların %95'i motorun hız kaybetmesi kaynaklı olacak. Debriyaj kontrolü, debriyaj kontrolü, debriyaj kontrolü.

Motosikleti
Tiger1200, Tvs Apache
yukarıdaki mesajda adam spin atarak dönüyor ama aslında bu gerçekten bir çözüm, mesela ben dominar 400 ilk kullandığım günlerde ağır olduğu için U dönüşlerinde çekiniyordum çünkü motorun gidonu fazla dönmüyor ve eğer motoru fazla yatırırsam bu sefer gidon turu yetmeyeceği için yeterli merkez kaç kuvveti oluşmayacak ve motoru döndüğüm yere doğru yatırıp düşeceğim... ama bunun kolay çözümü ise yukarıda videoda gösterilmiş...

eğer U dönüşü yaparken hızın düşük gelirse gidonu biraz daha çevirirsin ama eğer gidon sona değdiyse yani daha fazla dönmüyorsa o zaman düşmemek için gazı köklersin ve böylece motor ivmelenirken biraz daha merkez kaç kuvveti elde etmiş olursun ve hem düşmekten kurtulursun hemde U dönüşünü daha hızlı yapmış olursun...

ama bunu yapmak için yol kalitesi ve durumunu iyi gözetle ve lastik kalitesinin de bilincinde olman gerek, herşey hesap kitap işi..

daha önce de söylemiştim, benim U dönüşlerim çok iyidir, çok sağlam U dönüşü yaparım ben :)
.............

dik yokuşları çıktın ve geri dönmen gerekiyorsa onun çözümü de kolay... mesele dik yokuşu çıktın ve geri dönmek gerekiyor... hemen vitesi boşa alıyorsun ve geri geri gelirken manevra yapıyorsun... yani geri geri gelerek motoru çeviriyorsun, böylece ayak kuvvetini daha kolay uyguladığın için korkmamış oluyorsun ve kolay dönüyorsun...

Motosikleti
V-Strom 800 DE
Ben yeni motorcu değilim ama bu konular genelde hep beni geriyor. Motorun başına geçmeden daha anksiyetesi başlıyor. Hele kalabalık bi kafe önüyse falan :)

yukarıdaki mesajda adam spin atarak dönüyor ama aslında bu gerçekten bir çözüm, mesela ben dominar 400 ilk kullandığım günlerde ağır olduğu için U dönüşlerinde çekiniyordum çünkü motorun gidonu fazla dönmüyor ve eğer motoru fazla yatırırsam bu sefer gidon turu yetmeyeceği için yeterli merkez kaç kuvveti oluşmayacak ve motoru döndüğüm yere doğru yatırıp düşeceğim... ama bunun kolay çözümü ise yukarıda videoda gösterilmiş...

eğer U dönüşü yaparken hızın düşük gelirse gidonu biraz daha çevirirsin ama eğer gidon sona değdiyse yani daha fazla dönmüyorsa o zaman düşmemek için gazı köklersin ve böylece motor ivmelenirken biraz daha merkez kaç kuvveti elde etmiş olursun ve hem düşmekten kurtulursun hemde U dönüşünü daha hızlı yapmış olursun...

ama bunu yapmak için yol kalitesi ve durumunu iyi gözetle ve lastik kalitesinin de bilincinde olman gerek, herşey hesap kitap işi..

daha önce de söylemiştim, benim U dönüşlerim çok iyidir, çok sağlam U dönüşü yaparım ben :)
.............

dik yokuşları çıktın ve geri dönmen gerekiyorsa onun çözümü de kolay... mesele dik yokuşu çıktın ve geri dönmek gerekiyor... hemen vitesi boşa alıyorsun ve geri geri gelirken manevra yapıyorsun... yani geri geri gelerek motoru çeviriyorsun, böylece ayak kuvvetini daha kolay uyguladığın için korkmamış oluyorsun ve kolay dönüyorsun...
Hocam bunun bi uygulamalı videosu falan var mı görebileceğim

Ben yeni motorcu değilim ama bu konular genelde hep beni geriyor. Motorun başına geçmeden daha anksiyetesi başlıyor. Hele kalabalık bi kafe önüyse falan :)
Nasıl çözcez bunu :D

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Benim ki biraz buna benziyor. 🤣

Yada ahanda böyle.

Motosikleti
Yamaha Tracer 7
Instagram'da Mehmet Çetin var motosiklet eğitmeni. "Rampada U dönüşü" diye bir video yayınlamıştı, ona bir bakın isterseniz

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar